Misleidende column van Frits Bosch over Trump valt op te vatten als een raar sprookje. DDS is totaal losgezongen van de realiteit

Mijn reactie bij de columnTrump is bezig aan een inhaalrace’ van Frits Bosch op DDS. Wie het beschouwt als een sprookje dat niks met de werkelijkheid te maken heeft kan volop genieten van de absurde beweringen:

De auteur strooit met zoveel desinformatie, dat het lastig is waar te beginnen. Het is jammer dat Frits Bosch geen poging doet om de situatie te verduidelijken, maar klaarblijkelijk bewust een misleidend beeld van de realiteit geeft. Daar heeft de lezer van DDS die geïnformeerd wil worden niets aan. Ik ga de hoofdpunten van kritiek langs. Men kan zich overigens alleen maar afvragen uit welke duim Bosch zijn schijnwerkelijkheid zuigt en waarom DDS deze aantoonbare onzin publiceert.

De achterstand van president Trump in de peilingen is gemiddeld nog steeds zo’n 7 tot 8%. De peiling van CNN die een verschil van 4% meet wordt door deskundigen niet als representatief gezien, maar als een outlier, een afwijking.

De gezaghebbende statistische nieuwssite FiveThirtyEight van journalist Nate Silver voorspelt dat Joe Biden een kans van 72 tegen 27 heeft om in november 2020 tot president te worden gekozen. Dat vertaalt zich in 323 tegen 215 Electoral Votes voor Biden. Zeker is echter niks, het is nog lang tot 3 november 2020. Maar op dit moment wijzen alle peilingen erop dat Trump kansloos is.

De bevolking is BLM niet zat, maar steunt de antiracisme beweging. Dat is een tamelijk stabiele meerderheid die niet afneemt. Volgens onderzoek van Monmouth University beschouwt zo’n 76% van de bevolking racisme als een groot probleem. Dat is een forse toename van 26% vergeleken met 2015. Ofwel, de uitgangspunten van Trump om electoraal te kunnen profiteren van racistische uitspraken of kritisch te zijn op de antiracisme-beweging is fundamenteel slechter dan in 2016.

Wat Bosch bedoelt met zijn uitspraak dat Trump het goed heeft gedaan met ‘minder doden dan bij ons’ is onduidelijk. Maar als dat over de COVID-19 pandemie gaat, dan klopt deze observatie niet. De VS heeft op dit moment meer dan 170.000 doden als gevolg van deze pandemie, dat zijn proportioneel meer doden dan in Nederland of in andere westerse landen. Trump verkeert op voet van oorlog met zijn eigen medische deskundigen met als gevolg een volkomen mislukte bestrijding van COVID-19.

Economisch heeft Trump niet kunnen leveren wat hij beloofde. Daarmee heeft hij ook zijn sterkste wapen uit handen laten slaan. De groei van het BNP is in het tweede kwartaal van 2020 met 32,9% (op jaarbasis) gedaald. Dat is de hoogste afname in 75 jaar. De werkloosheid is hoog en een aantal van liefst 56,2 miljoen Amerikanen zocht in juli 2020 ondersteuning vanwege werkloosheid.

Werkloosheid en een haperende economie zijn geen aanbeveling om op Trump te stemmen. Daarbij komt de harde opstelling van de Republikeinse Senaatsfractie die weigert om de steunmaatregelen van het eerste pakket voort te zetten.

Joe Biden en Kamala Harris hebben niets met de zogenaamde antifa-beweging te maken. Ze nemen er afstand van. Dat zou ook niet logisch zijn omdat zowel Biden als Harris gematigde Democraten zijn die niks van The Squad of de links-radicalen moeten hebben.

Trump scoort slecht bij de gekleurde gemeenschap. Volgens een recent PEW-onderzoek heeft hij zo’n 11% steun onder Afro-Amerikanen. Biden heeft hier een marge van +81%. Trump heeft totaal niks voor de gekleurde gemeenschap gedaan. Of het moeten de spaarzame zwarte miljardairs en sponsors van hem zijn die hij een belastingvoordeel heeft gegeven door de invoering van een nieuw belastingstelsel dat de rijken bevoordeelt.

Kamala Harris komt uit California en is daar senator. Dat is een veilige Democratische zetel in een staat met een Democratische gouverneur die over haar vervanging gaat. Andere Democratische senatoren in staten die minder uitgesproken Democratisch waren hadden daardoor het nadeel om vice-president te worden omdat daardoor de gooi naar de meerderheid in de Senaat door de Democraten bemoeilijkt werd.

Kamala Harris wordt door de overgrote meerderheid van meer dan 90% van de Democraten enthousiast gesteund. De Democraten opereren hoe dan ook tamelijk eensgezind in hun steun voor Biden. Ze zien haar als een gekwalificeerde, stevige kandidaat die het bijvoorbeeld vice-president Mike Pence in de vice-presidentiële debatten aardig moeilijk kan maken.

Bosch laat zich kennen als iemand die nauwgezet de talking points van Trump volgt door president Obama en Hillary Clinton erbij te halen. Maar teruggrijpen naar het verleden toont een gebrek aan argumenten. Het is nu 2020 en niet 2016.

Trump laat zich kennen als een gevaar voor de democratie, de grondwet, het welzijn én het leven van gewone Amerikanen. Hij werkt samen met het Kremlin om door kiezersonderdrukking, fraude en misleiding de verkiezingen te stelen. Want normaal kan hij niet winnen. Vele Republikeinen zeggen voor Joe Biden te stemmen omdat ze het ermee eens zijn dat Trump alleen het belang van Trump dient. Niet dat van zijn land, dat van zijn bewoners en zelfs niet van zijn partij.

Het is een raadsel waarom een commentator van DDS meent Nederlandse lezers zoveel onwaarheden op de mouw te moeten spelden. Denkt hij dat die lezers gek zijn en zijn desinformatie geloven? Enfin, een ding maakt het duidelijk, DDS en Frits Bosch zijn er niet om de lezers te informeren, maar om ze te desinformeren.

DDS laat zich weer eens kennen als een politiek platform. Met journalistiek heeft dat niks te maken. Goed dat het weer eens bevestigd wordt. De verdienste van Frits Bosch is zijn misleiding. Hij is een prima sprookjesverteller.

Foto: Schermafbeelding van deel columnTrump is bezig aan een inhaalrace’ van Frits Bosch op DDS, 18 augustus 2020.

3 gedachten over “Misleidende column van Frits Bosch over Trump valt op te vatten als een raar sprookje. DDS is totaal losgezongen van de realiteit

 1. George,

  DDS doet wat Trump vanaf 2016 iedere dag heeft gedaan. Strooien met alternatieve feiten en gek genoeg staat een groot deel van de Amerikanen(ruim 40%) nog altijd achter hem. Voor de WASP die zich als de enige “”echte”” Amerikanen beschouwen is hij zo iets als de Messias. Hebben we in Nederland niet ook zo’n gekte gehad met de “Goddelijke Kale” en grote vriend Theo van Gogh? Je ziet het overal de kop opsteken. Het zijn griezelige ontwikkelingen maar op zich is er niets nieuws onder de zon. Massahysterie als je het mij vraagt plus mensen die zich als bevoorrecht zien en dus datgene mogen doen waarvan ze hun “”vijanden”‘ van betichten; alles wat maar nodig lijkt om aan de macht te blijven.

  Like

 2. @Raymond

  Trumps aanhang is fanatiek, maar te klein om ’normaal’ te winnen. Dus zonder fraude en manipulatie. Merkwaardig is dat Trump in de afgelopen 3,5 jaar niets heeft gedaan om zijn basis te verbreden. Hij is eerder dichter tegen zijn eigen basis aangekropen. Onderzoeken wijzen uit dat Trump het op dit moment in alle leeftijdsgroepen verliest van Biden. Bij vrouwen heeft Trump het totaal verbruid en in de belangrijkste swingstates een achterstand van zo’n 13 tot 19%. Maar ik denk dat we het erover eens zijn dat Trump wel ‘ongewoon’ kan winnen, dus door fraude en hulp van het Kremlin.

  Het is interessant dat er in 2020 twee stromingen zijn bij niet-Trump sympathisanten. Sommigen schetsen doemscenario’s van Trump die in samenspraak met zijn kabinetsleden zoals William Barr (Justitie) of de waarnemende minister Chad Wolf (Binnenlandse Veiligheid) een centraal programma heeft opgezet om de verkiezingen te stelen. Dat komt bovenop het langer lopende lokale programma van de Republikeinse partij van kiezersonderdrukking en kiezersontmoediging van niet-Trump stemmers. De laatste weken wordt dat gesymboliseerd in het uitkleden door Trump en zijn stroman Louis DeJoy van de postdienst USPS die onder meer het stemmen per post verzorgt. Ik denk dat die zorgen terecht zijn. Een zittende Amerikaanse president heeft veel macht om de overheidsdiensten naar zijn hand te zetten, dus de Democraten zijn tamelijk machteloos. Maar ze hebben zich juridisch met honderden juristen voorbereid op allerlei onregelmatigheden.

  Een ander idee is dat Biden met een landslide de verkiezingen wint. Dat is niet onmogelijk. Trump doet er immers alles aan om stemmers te motiveren om niet op hem te stemmen. Heel slim opereert hij niet. Trump zal naar verwachting echter proberen het tellen van de stemmen te bevriezen op het moment dat hij in een swingstate zoals Florida, Arizona of Ohio optisch voorstaat. Daartoe zal Trump minister Barr op pad sturen of de Republikeinse gouverneurs van genoemde staten die over de procedure gaan opdragen om de telling te stoppen. Zoals dat in 2000 in Florida gebeurde, zodat Al Gore formeel de verkiezing verloor die hij getalsmatig gewonnen had. Vervolgens zullen de Democraten daartegen een procedure beginnen. Etc.

  Ik schat op dit moment het scenario dat Biden wint het meest aannemelijk. Er zullen echter ontelbare onregelmatigheden zijn in het electorale proces. De reële vrees is ook dat het Kremlin nu grootschalig ingrijpt in het tellen van de stemmen en door hacken de telling concreet manipuleert, dus wijzigt. Daar wijzen onderzoeken en nota’s van notabene de regering-Trump op. Met als doel om de animositeit en verdeeldheid binnen de Amerikaanse samenleving te vergroten en een verzwakte Trump die waarschijnlijk de Senaat verliest in het zadel te houden als marionet. De chaos die dan ontstaat zal voor zowel de VS als de westerse wereld niet te overzien zijn. Iedereen houdt zijn hart vast hoe dat gaat aflopen. De vooruitzichten zijn uitermate slecht.

  Een groter gevaar op dit toch al grote gevaar van een door en door gecorrumpeerd electoraal systeem is dus de vrees dat het Kremlin grootschalig de electorale informatie manipuleert zodat chaos ontstaat. Dat betreft zowel de kiezerslijsten als de optelling van de stemmen (‘tally’). Trump doet niks om inmenging van buitenlandse actoren in dat electorale proces te voorkomen. Het meest angstwekkend is dat Trump en minister Barr zich geen zorgen lijken te maken en menen dat ze gaan winnen terwijl Trump in een ‘gewoon’ proces kansloos is. Waar vertrouwen ze op? Dat doet denken aan Karl Rove die in 2012 ervan overtuigd was dat Mitt Romney Ohio had gewonnen. Wat niet zo was. Zijn manipulatie werkte niet. Werkt de manipulatie van Trump, Barr en het Kremlin in 2020 wel? We weten het niet.
  https://washingtonspectator.org/did-an-election-day-lawsuit-stop-karl-roves-vote-rigging-scheme-in-ohio/

  Like

 3. Pingback: Misleidende column van Frits Bosch over Trump en Biden valt op te vatten als een vreemde reis naar een alternatief sprookjesland | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.