Museum Valkhof: archeologie is top cultuurbezit. Ontslag conservator archeologie

nij

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een directeur die ziek thuis zit, aldus De Gelderlander. Marijke Brouwer meldde zich ziek ‘nadat er bij het personeel steeds meer onrust is ontstaan over de reorganisatie en de gedwongen ontslagen die daarmee gepaard gaan.’ Deze kapitein verlaat als eerste het schip. Provinciaal bestuurder en voorzitter van de Raad van Toezicht Ronald Migo neemt het roer over. De Gelderlander: Door bezuinigingen ‘verliezen 8 mensen hun baan onder wie de conservator archeologie en die van de moderne kunst. Het museum wil in de toekomst meer gebruik maken van tijdelijke externe deskundigheid op gebied van collectiebeheer en het maken van exposities.’ Tja, hoe moet je deze afgang anders verkopen?

De conservator archeologie wordt opmerkelijk wegbezuinigd in een museum met een uitgebreide verzameling bodemvondsten waarover het zegt: ‘Door hun kwaliteit en diversiteit behoren de Romeinse bodemvondsten tot de top van het Nederlandse cultuurbezit.’ Wat betekent ‘de top van het Nederlands cultuurbezit’ in de ogen van Het Valkhof als dit het schrappen van de functie van degene die deze collectie beheert inhoudt? Hoe nu verder? Hoe kunnen externe deskundigen de archeologische collectie beheren? Wie moet de ‘vrijwilligers collectiebeheer archeologische collecties en collecties Provinciaal Depot voor Bodemvondsten’ aansturen? In elk geval biedt de vacature ‘een inspirerende werkomgeving’. Da’s dan nog iets. Wist de directeur dat niet?

Foto: Schermafbeelding van vacatures vrijwilligersfuncties Museum Het Valkhof.

3 gedachten over “Museum Valkhof: archeologie is top cultuurbezit. Ontslag conservator archeologie

  1. Hoewel beide zaken los van elkaar staan, is het interessant te vernemen dat de directeur van museum Het Valkhof momenteel niet actief is. Zij is lid van de (onafhankelijke) Toetsingscommissie Ontzamelen – die een oordeel geeft over de ontzamelvoorstellen van het Wereldmuseum. In de Raadsvergadering van donderdag 27 november liet Wethouder Visser weten dat de toetsingscommissie haar werk heeft voltooid, maar dat het ontzamelproces voorlopig is opgeschort gezien de bestuurlijke wanorde in het Wereldmuseum.

    Nogmaals, beide zaken staan los van elkaar. Niettemin weerklinkt in het besluit van museum Het Valkhof om conservatoren te ontslaan en externe deskundigen in te huren, een echo van het ‘ bedrijfsmodel’ van het Wereldmuseum. In de sectoranalyse uit 2011 bekritiseerde de Raad voor Cultuur het inhuren van conservatoren per tentoonstelling. Volgens de Raad leidt dit tot een uitholling van de kennisfunctie van een instelling en bedreigt het de ‘ duurzame toekomstgerichtheid’ van een museum.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.