Burgers vertrouwen Nederlandse elite niet: Edelman Trust

Edelman

Edelman Trust ‘’s werelds grootste onafhankelijke PR-bureau’ meet in de Barometer 2013 in Nederland groot wantrouwen in de elite. Dat hebben de bestuurders binnen het bedrijfsleven en de overheid aan zichzelf te danken. Opvallend in de Barometer is dat nergens de kloof tussen elite en burgers zo groot is als in ons land. Slechts 1 op de 10 Nederlanders ‘gelooft dat zakelijke leiders en overheidsfunctionarissen de waarheid vertellen wanneer ze geconfronteerd worden met een moeilijke kwestie. Minder dan 20 procent vertrouwt erop dat de zakelijke en bestuurlijke elite problemen oplost in sectoren die het moeilijk hebben.‘ Niet best.

Een PR-bureau denk vanuit zichzelf en komt om de hoek kijken met een vervolgvraag: ‘hoe het vertrouwen terug te winnen?‘ Reparatie daarvan is de kerntaak. Daarom moet eerst gemeten worden dat het beschadigd is. Annemieke Kievit, ‘General Manager‘ van Edelman Nederland weet hoe het zit: ‘Om het vertrouwen te herstellen, moeten, (..) CEO’s en overheidsfunctionarissen in Nederland een nieuwe cultuur binnen hun organisaties bevorderen. Een cultuur die minder gericht is op traditionele hiërarchieën en waarden, maar meer op waarden als ‘inclusiviteit’, betrokkenheid, transparantie en (maatschappelijke) verantwoordelijkheid.’

Slechts 11 procent van de Nederlanders zou vertrouwen ‘dat bestuurlijke leiders competent genoeg zijn om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.‘ In andere ontwikkelde landen is in 2012 het vertrouwen in de overheid hersteld, maar in Nederland is dat bleven steken. Nog opvallender is dat in Nederland het vertrouwen in het bedrijfsleven gedaald is, terwijl dat in andere landen juist gestegen is. Het vertrouwen in de banksector is sinds 2006 onder opinieleiders met meer dan 40% gedaald, tot 31% vertrouwen nu. Een nieuw dieptepunt.

De Barometer 2013 besluit met een opgave die ook hoop en belofte biedt: ‘Zakelijk en bestuurlijk Nederland staan voor de zware opgave om het vertrouwen terug te winnen van steeds kritischere, mondigere en zelfverzekerde burgers en dat in een tijdperk van hyperconnectiviteit.’ Het is de vraag of de zakelijke en politieke elite het in zich hebben om dat vertrouwen te herwinnen. Want de economie zit tegen en cadeautjes aan de burger zitten er niet meer in. De elite moet het op eigen kracht doen. En dat wordt niet vertrouwd.

Foto: Omslag Barometer 2013 van Edelman

7 gedachten over “Burgers vertrouwen Nederlandse elite niet: Edelman Trust

  1. Het is goed dat dit gegeven aan de orde komt. Door o.a. het internet worden corruptie en maffiapraktijken eindelijk als lijken uit de kast gehaald. De arrogante houding van de Elite, heeft ook te maken met de minderwaardige kijk op- en waardering voor de burgers. Het voetvolk.

    Het toont mij een sober mensbeeld. Ieder mens wordt geboren( biologisch gezien) met minimaal twee opdrachten, een zorg voor jezelf en het redden van de ander.

    De elite mist het tweede aspect, zal alleen ‘de ander’ redden om er zelf beter van te worden. “Gutmensch”.

    Dachten we ooit dat ‘de robot’ een bijzondere uitvinding was, ik niet, zie ze dagelijks lopen. Zij die denken mens te zijn.

    Like

  2. @Netwerk
    Ok. Maar ik heb toch hoop in mensen die zien dat het eigenbelang een valkuil wordt. Hoewel de harde kern die liever een derde huis of vierde auto koopt dan het aan de samenleving ‘terug’ te schenken ook bestaat. Maar zij worden zeker in Nederland steeds meer als armen van geest gezien.

    Uit het wantrouwen kan aan de kant van de burgers iets nieuws groeien. Kleinschalig en parallel aan de macht, maar niet minder deskundig, authentiek of geloofwaardig dan de CEO’s of Rutte’s. Da’s in elk geval mijn hoop.

    Like

  3. Hoeveel geld, titels, auto’s, huizen, vakanties etc. heb je nodig om je gelukkig te voelen.
    Geld is onvermijdelijk, omdat we moeten eten, onderdak en nog wat andere noodzakelijke dingen.
    Maar kijk eens naar Bea c.q. haar gelijken , die kunnen hun geld nooit meer opmaken.
    Is dit de ultieme bevrediging van geluk?

    Like

  4. @Netwerk
    Nee. De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Maar van de andere kant moeten we ervoor oppassen om iedereen die met z’n kop boven het maaiveld uitsteekt een kopje kleiner te willen maken. Afgunst is een slechte raadgever. Daarom interesseert mij de vraag welk deel van het wantrouwen in de elite voortkomt uit jaloezie, welk deel uit de feitelijke, aantoonbare wanprestatie van die elite en welk deel uit andere factoren (zoals het idee van de egalitaire samenleving of het parvenu-achtige gedrag van die elites).

    Like

  5. Complex verhaal. Is het vertrekpunt afgunst – jaloezie, dan is het niet mogelijk een objectieve mening weer te geven. Het vis – hengel verhaal, zou meer bijdragen aan de verdeling en het serieus nemen van de andere mens. Wat men vooral mag stimuleren is “het streven naar”. Daar is wel het een en ander mis. Kijk naar de kinderen die thuis een afspiegeling van Bart Smit hebben. Het streven wordt kapot gemaakt. Wat ze vandaag roepen, hebben ze gisteren al gekregen. Bovendien ontstaat daardoor ene verveling, besluiteloosheid waar mee te spelen. De grenzen worden onzichtbaar.

    Like

  6. Pingback: Wilders roept PvdA op tot referendum over Europa « George Knight

  7. Pingback: Drie pleidooien voor politiek die aan burger denkt. Een trendbreuk? « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.