Pan-Turkisme in het Turks Museum Nederland

Een opening in het Turks Museum Nederland. ‘Een plek voor ontmoeting, verdieping en ontspanning in Den Haag‘. Turkse grijze pakken praten over de viering van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Die bestaan 400 jaar. Maar waar zijn de Nederlandse autoriteiten? Waarom laten ze zich hier niet vangen op film? Heeft dat te maken met de verdenking die bij dit soort bijeenkomsten op de loer ligt? Namelijk dat het om een nationalistische vereniging gaat? Type Grijze Wolven. Wat wordt hier feitelijk gevierd?

De presentatie van de schilderijen op ezels doet eerder denken aan een outlet store in een desolaat winkelcentrum dan aan een serieus museum. En zie ook hoe centraal Veyis Güngör staat in onderstaand schema dat opduikt in een artikel van Ernst Haffmans over ‘Pan-Turkisme in de polder‘. Voorman van de ‘Union of European Turkish Democrats‘ die de AK-Partij van premier Recep Erdoğan steunt. Daarom vierden deze Turken hun feestje alleen. Met cultuur als halffabricaat voor politiek. Het is werkelijk niet om aan te zien.

schema_g

Foto: Organisatieschema van extreem-rechtse Turkse verenigingen van Ernst Haffmans

Advertentie

5 gedachten over “Pan-Turkisme in het Turks Museum Nederland

 1. “Vieringen, festiviteiten, feestje”, hoorde ik zeggen, maar het waren voornamelijke stijve ouwe kerels in lelijke das-pakken, die helemaal geen feest aan het vieren waren.
  Maar ik zag wel drie schilderijen die ik mooi vond, en dat is heel wat.

  Like

 2. @George: Het is uiteraard zaak om het één en ander goed in de gaten te houden. Het zou mij inderdaad niet verwonderen als politieke bewegingen ook via musea en kunst (een soort derde ring, na gezin/gebedshuis en school) dus cultuuroverdracht een poging wagen om de eigen cultuur meer centraal te plaatsten in de maatschappij of een groep binnen die maatschappij. Het past in het plaatje als een volgende stap na het actief proberen te beïnvloeden groepen mensen via gezin/thee/gebedshuizen, onderwijs en sport.

  Daarnaast heeft de Islam ook een zendingsopdracht zoals christenen dat hebben en zijn ze minstens net zo actief in Nederland als christelijke organisaties actief zijn in Afrika en Zuid Amerika.

  Hoe actief de grijze wolven nog in Europa zijn weet ik niet. Ik krijg eerder de indruk dat hun invloed wat is afgenomen en/of is overgenomen door religieuze organisaties. De grijze wolven en de religieuze Islam zijn geen vriendjes van elkaar, integendeel. Daarom zou het mij verbazen als er een soort verstandshuwelijk tussen die twee volstrekt van elkaar verschillende ideologische stromingen zou bestaan.

  Maar goed, alert blijven is van groot belang.

  Like

 3. @King Billy
  Ok.

  @Selma
  Hun feestje.

  @Jack
  De Grijze Wolven zijn gelieerd aan de politieke partij MHP. Deze is nationalistisch en islamitisch tegelijk. In naam zijn ze wellicht verdwenen binnen die MHP, maar hun denkbeelden leven in Turkije nog sterk. Typisch is dat nationalisme en islamisme in elkaars verlengde liggen. Dat uit zich in het inzetten van cultuur als koepel, schuilplaats en doelstelling. Tot en met de West-Chinese Oeigoeren zouden Turkssprekende volkeren verenigd moeten worden onder leiderschap van de Turkse staat. Dus pan-Turkisme.

  Fethullah Gülen wordt gezien als een mimicry islamist die nationalisme en islam verbindt. Zie ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/03/03/fethullah-gulen-en-de-ak-partij-volgens-stratfor/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/01/03/interreligieusiteit-met-fethullah-gulen/

  Like

 4. Pingback: Turkije en Nederland profileren en profiteren van kwestie Yunus | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.