Berichtgeving over pedofilie heeft haken en ogen: Demmink

g260-01

Alweer een bericht uit de Amerikaanse pers over een zweer uit het verleden die verborgen werd gehouden. Over pedofilie in de katholieke kerk. Een onderwerp waarbij de emoties hoog op kunnen laaien. Zo hoog zelfs dat critici die het bij de feiten willen houden zich gedwongen zien om afstand te nemen van degenen die overal een samenzwering in zien. Een typisch geval van paranoia. In hedendaags taalgebruik: de aluhoedjes.

Hier is vanaf 2010 herhaaldelijk aandacht besteed aan Joris Demmink. Tot voor kort de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dus een machtig man in zijn tijd. Hij wordt al meer dan 10 jaar in verband gebracht met sexueel misbruik van minderjarigen. De zaak is vooral interessant -want er is nog geen afloop- vanwege de vermeende obstructie van de rechtsgang, de klassejustitie en de doofpot. Van zowel de Nederlandse rechtsstaat als de politieke klasse die had moeten optreden staat de geloofwaardigheid op het spel. Da’s omvattender dan het nooit goed te praten onrecht dat een individu als Demmink anderen aandoet.

Onder de paraplu van aandacht voor pedofilie schuilen dus vele opvattingen. Voor geïnteresseerden valt het onderscheid tussen kwaadheid, napraterij, narcisme, waanzin, rancune, heksenjacht en journalistiek niet meer te maken. Ze haken af. En ook de media wagen zich niet in het mijnenveld. Vanuit een taak van algemene berichtgeving doen ze plichtmatig verslag van de meest duidelijke gevallen. Jimmy Savile, Jerry Sandunsky of katholieke priesters. Verder kijken durven ze niet. Bevreesd om in het verkeerde kamp terecht te komen.

In Los Angeles waren het aartsbisschop Roger Mahony en de verantwoordelijke voor kindermisbruik monseigneur Thomas Curry die priesters met een beschuldiging aan hun broek naar een andere staat stuurden om vervolging te ontlopen. Die praktijk heeft tot 1987 geduurd. Mahony en Curry probeerden ook pedofiele priesters ervan te weerhouden om de waarheid tegen therapeuten te zeggen omdat deze verplicht waren om de misdaden te rapporteren. Ook deze zaak is nog niet afgerond. Pedofilie snijdt hard door de tijd.

Foto: Gezusters Maria en Ursula van Beckum op de brandstapel te Delden, 1544. Jan Luyken, 1685. Rijksmuseum.

Advertentie

5 gedachten over “Berichtgeving over pedofilie heeft haken en ogen: Demmink

 1. @George: Ik stond op het punt te reageren, nav over het zinnetje:

  = Zo hoog zelfs dat critici die het bij de feiten willen houden zich gedwongen zien om afstand te nemen van degenen die overal een samenzwering in zien. =

  Ik realiseerde me echter dat ik niet precies begrijp wat je hier bedoelt. Ik heb wel een vermoeden, maar kan daar fout in zitten.

  DE reden dat ik wilde reageren is dat ik absoluut afstand wil nemen van volksgerichten, complot denken en/of ander ‘hysterische’ overkomend gedrag dat in veel gevallen de slachtoffers nog meer dupeert dan de emotionele schade die ze al hadden opgelopen.

  Seksueel geweld aanpakken op een voor de betrokken slachtoffers aanspreekbare en positieve manier is bijna maatwerk dat individueel of in kleine groepjes van ten hoogste 5 tot 8 slachtoffers dient plaats te vinden en niet via de media dat vervolgens wordt gevolgd door ettelijke …den hijgers.

  De media’s rol stopt in mijn ogen na het doorbreken van het taboe over seksueel misbruik en vooral niet te vergeten seksueel misbruik binnen het gezin.

  Like

 2. @Jack
  ‘Zo hoog zelfs dat critici die het bij de feiten willen houden zich gedwongen zien om afstand te nemen van degenen die overal een samenzwering in zien.’

  Ik bedoel hiermee dat een zaak die volop aandacht verdient door de emoties van sommige invloedrijke schreeuwers wordt gekaapt. Met uiteindelijk resultaat dat iedereen die het zakelijk wil benaderen besmet wordt. Het is interessant om eens op de volgende link te kijken. Ik sta versteld staan van de recycling van wrok, misnoegen en onkunde. Terwijl in mijn ogen de zaak juist volop serieuze aandacht verdient. Ik zie weinig licht tussen onze meningen hierover.
  http://whotalking.com/demmink

  De rol van de media zie ik echter anders. Ze bestaan naar mijn idee niet om taboes te doorbreken, maar gewoon om aan berichtgeving en onderzoek te doen. Inclusief verslag van maatschappelijke ontwikkelingen.
  (Een zijpad: Ik vind dat de Nederlandse kranten veel te dik zijn en juist in die omvangrijkheid de essentie goed weten te verbergen. Er staat veel in dat in mijn ogen totaal niets met berichtgeving, verslaglegging, analyse of onderzoek te maken heeft. Maar alles met ondergeschikte zaken die niet gestuurd worden door vragen als ‘wie heeft de macht’, ‘wat is de onderliggende structuur’ of ‘wat zijn de exacte feiten’).

  Nu constateer ik over de zaak-Demmink dat 95% van de media zwijgen. Wat de reden daarvan ook is. Opnieuw kan dat als een complot uitgelegd worden. Maar ik zie het eerder als een afweging om niet nat te gaan op onbekend gebied waar weinig eer te behalen valt. Waarmee niet alleen de vermeende pedofilie ongenoemd blijft, maar ook de vragen over de machtsuitoefening etc. En dat laatste vind ik jammer en een gemiste kans.

  Like

 3. @George: je schrijft:
  = De rol van de media zie ik echter anders. Ze bestaan naar mijn idee niet om taboes te doorbreken, maar gewoon om aan berichtgeving en onderzoek te doen. Inclusief verslag van maatschappelijke ontwikkelingen. =

  Eigenlijk was ik wat te snel met wat ik opschreef over de media en ben ik het in grote lijnen wel met je opmerking eens. Maar, de media heeft natuurlijk vele functies en één van die functies is dat een deel van de media objectieve informatie dient te geven. In zoverre dat natuurlijk mogelijk is. Op het gebied van seksueel geweld wordt dat na het geven van gortdroge getallen al onmiddellijk een probleem vanwege de culturele en tijdsgebonden waarden en normen en dus wellicht onmogelijk. Maar het is uiteraard iets wat wel nagestreefd dient te worden.

  Een andere functie van de media – en wellicht de grootste – is amusement.
  Dat is de functie die mij het meest zorgen baart als het gaat om seksueel geweld. Wat ik in mijn (wat te snelle) reactie bedoelde is dat de media behulpzaam kunnen zijn bij het doorbreken van de taboesfeer die volgens mij nog steeds rond dit zeer vaak voorkomende fenomeen hangt. En dan doelde ik met name op het doorbreken van de stilte, schuld en schaamtegevoelens die veel slachtoffers schijnen (? blijken!) te voelen.

  De onzalige voorstellen mbt de bezuinigingen binnen de gezondheidsverzekeringen op dit gebied verbijsteren mij dan ook tot in mijn ziel. Het laat niet alleen de slachtoffers in de kou staan, maar ook de direct liefdevol betrokkenen van die slachtoffers, wat gezien de grote aantallen gebeurtenissen waarbij seksueel geweld een rol speelt praktisch de hele maatschappij betreft. In een ‘angstscenario’ zie ik het er van komen dat de aandacht voor seksueel geweld nog meer een speelbal zal worden van de amusementswaarde van de media dan het nu al is en dat dit niet meer (voldoende) gecorrigeerd gaat worden door beroepshalve serieuze beschouwingen en onderzoek.

  Like

 4. Pingback: Sjaakie en Demmink – tibaert

 5. Pingback: Jacqueline Wouters – blogspot – 8 december 2012 | Internetarchief-plus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.