Gottfrid Svartholm Warg onvindbaar in Cambodja

Update 11 september: Svartholm Warg is aangekomen in Zweden. De Zweedse aanklager verdenkt Warg ervan zowel sites van de Belastingdienst als het IT-bedrijf Logica gehackt te hebben. Als reden voor de arrestatie in Cambodja werd zijn betrokkenheid bij the Pirate Bay genoemd. Onduidelijk is op welke gronden Svartholm Warg uitgewezen of uitgeleverd is aan Zweden. Onduidelijk is ook waar-ie de laatste dagen in Cambodja gedetineerd was. Naar verwachting ligt een fel juridisch gevecht in het verschiet. Zowel over de aanklacht als de omstandigheden van de uitwijzing of uitlevering. 

In Cambodja is Gottfrid Svartholm Warg, bekend als Anakata verwenen. Een Zweedse medeoprichter van the Pirate Bay. Hij werd op 30 augustus op verzoek van Zweden door de politie gearresteerd. Juist op het moment dat Zweden aan Cambodja een hulppakket van 60 miljoen dollar geeft. Gottfrid zou een internationaal arrestatiebevel, een red notice van Interpol hebben, maar zoeken levert niks op. Gottfrid is veroordeeld omdat-ie zijn zaak in Zweden in 2011 niet bijwoonde, en zou z’n uitwijzing in Cambodja willen aanvechten.

Een andere Zweed in Cambodja Niklas Femerstand doet verslag. Niklas bezoekt Gottfrid eind augustus in het Cambodjaanse ministerie van Anti-terrorisme, een onderdeel van Binnenlandse Zaken waar Gottfrid wordt vastgehouden. Cambodja geeft als reden voor de arrestatie dat zijn visum verlopen is. Als een andere vriend de volgende dag terugkeert wordt hem verteld dat Gottfrid overgebracht is naar de Zweedse ambassade. Maar de Zweedse ambassadeur in Phnom Penh Anne Höglund ontkent elke betrokkenheid.

Als Gottfrid gedeporteerd wordt wegens een verlopen visum dan mag-ie kiezen naar welk land hij uitgewezen wordt. Hij mag dat in Cambodja aanvechten. Zweden vertelt dat Gottfrid uitgeleverd wordt aan Zweden wegens de red notice van Interpol. Mededelingen van Zweedse en Cambodjaanse woordvoerders conflicteren.

Niklas Femerstand spreekt kort met ambassadeur Anne Höglund en probeert haar ervan de overtuigen dat het om mensenrechten gaat en dat Gottfrid enkel veroordeeld is voor z’n aandeel in the Pirate Bay. Höglund probeert het klein te houden. Niklas keert terug met de befaamde mensenrechtenadvocaat Sok Sam Oeun. De Zweedse ambassade blijft ontkennen dat het Gottfrid vasthoudt. Onduidelijk blijft waar-ie dan wel is.

De analogie met Julian Assange is groot. Uit politieke motieven worden vermeende daders gecriminaliseerd. Assange door de beschuldiging van verkrachting van twee Zweedse vrouwen die deel uitmaken van een netwerk van de Sociaal-democratische partij. Ook interpol wordt gepolitiseerd door een red notice af te geven voor iemand zonder aanklacht (Assange) of een bescheiden vergrijp (Svartholm Warg). Het recht van de sterkste verplettert met voorbijgaan aan een eerlijke rechtgang individuen die belangen in de weg staan.

Foto: Gottfrid Svartholm Warg en logo The Pirate Bay

3 gedachten over “Gottfrid Svartholm Warg onvindbaar in Cambodja

  1. Volgens de redactie van RT is Rolf Falkvinge, de oprichter van de Zweedse Piratenpartij, een ‘Political Evangelist‘. Echt? Zeker van het seculiere soort.

    Like

  2. Craig Murray en Peter Sunde suggereren dat de reden dat Gottfrid Svartholm Warg naar Zweden is uitgewezen -of uitgeleverd?- alles te maken heeft met zijn werk voor WikiLeaks. Verder heeft Zweden geen woord gehouden dat Gottfrid niet voor nieuwe aanklachten aangeklaagd zou worden als-ie zijn celstraf uit kwam zitten. De normale criminalisering van politieke motieven dat als een rode draad door de aanklachten tegen westerse dissidenten loopt. Ondersteunend bewijs voor Julian Assange om de Zweedse beloften niet op voorhand te geloven.

    Murray: The Svartholm case and the dodgy “aid” payment has been very little covered by the mainstream media, because it reveals the extraordinary lengths to which the Swedish authorities are prepared to go, to please the US in bringing down those involved with Wikileaks, and to dissociate themeselves from Sweden’s brief period as the home of internet freedom.
    http://www.craigmurray.org.uk/archives/2012/09/gottfrid-svartholm-warg-charged-again-in-sweden/

    Like

  3. Pingback: Svartholm blijft in Zweedse detentie zonder aanklacht « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.