George Knight

Debat tussen links en rechts

Steve Wozniak ziet internetvrijheid gevaar lopen

with 3 comments

Mede-oprichter van Apple Steve Wozniak praat op Russia Today over cyber security en de overreactie van overheden op internet. Hij ziet internet als een apart land dat door overheden met rust gelaten zou moeten worden. Maar dat gebeurt niet. Wozniak ziet uitzonderingen op de vrijheid van meningsuiting, maar vindt dat de meningsuiting oline oneigenlijk wordt ingeperkt. Dat zou anders moeten en anders kunnen. Maar hoe?

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Per e-mail bereikte me een verwijzing naar ‘A Declaration of the Independence of Cyberspace‘ van John Perry Barlow uit 1996. Waarvoor dank. Ik denk dat het voor de volledigheid goed is om op te merken dat Steve Wozniak niet pretendeert iets nieuws te zeggen. Maar dat hij het zegt maakt het bijzonder.
  https://projects.eff.org/~barlow/Declaration-Final.html

  De respondent merkt op dat cyberspace altijd afhankelijk blijft van ‘real space’, dus het grondgebied van natie-staten ‘waar het recht van toepassing is en een bepaalde jurisdictie bestaat. Overheden waarin we uiteindelijk het alleenrecht op het toepassen van geweld hebben gecentraliseerd om het recht af te dwingen (law enforcement). Argumenteren dat het internet een apart land moet zijn is op zich prima, een mooi streven, geeft mensen een warm-and-fuzzy-feeling, maar ik ben bang voor wishful thinking‘.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Who_Controls_the_Internet%3F

  De respondent ziet twee wegen voor een zo vrij en onafhankelijk mogelijk internet. 1) Trachten het recht te wijzigen, zoals bijvoorbeeld de Piratenpartij nastreeft; 2) Het recht ontwijken en alternatieve subversieve systemen ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Barlow en de zogenaamde cypherpunk crytographers met libertarische ideeën achter Bitcoin doen. Ze zijn dus principieel tegen staatsinmenging.

  Like

  George Knight

  13 augustus 2012 at 13:11

 2. […] elders hun technologie slijten. Zoals TrapWire of IP-camera’s van Axis. Ook William Binney, Steve Wozniak, Anonymous, EFF of Steven Rambam menen dat de inperking van de (digitale) vrijheid door de […]

  Like

 3. […] die computers hebben gebracht. In navolging van John Perry Barlow zag-ie ooit internet als een apart continent dat door overheden met rust gelaten zou moeten worden. Maar dat gebeurt niet en zal nooit meer […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: