Nederlandse media missen het nieuws. Ook op hun online versie. Afgelopen week was hier aandacht voor twee nieuwsfeiten die hun oorsprong in de VS vinden. Met een Nederlandse invalshoek. Op woensdag ‘Drie Republikeinse congresleden stelden vragen aan de EU over Joris Demmink wegens kinderhandel en pedofilie‘. Demmink is de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. En op vrijdag ‘TrapWire is de nieuwe Big Brother; hoe wenselijk is dat?‘ Over een surveillance systeem waarbij de CIA betrokken is en dat in het geheim ontwikkeld is. Nu onthuld door het onder aanval liggende WikiLeaks. Salon.com noemt het de Biggest story you missed. Nederlandse media missen het nog steeds omdat de journalistiek op slot zit.
Nederlandse media rukken niet uit om het belangrijkste nieuws te verslaan. Heeft Nederland alleen aandacht voor sport of de waan van de dag? Ik begrijp niet waarom kranten of nieuwsorganisaties niet doen wat een simpele blogger wel kan. Kunnen Nederlandse media niet, willen ze niet, durven ze niet, interesseert het hen niet of zijn ze weggezakt in hun eigen werkelijkheid van nieuws waarin geen moeilijke onderwerpen passen? Ik zou graag willen dat Nederlandse journalisten me eens uitlegden waarom ze het belangrijke nieuws missen.
Foto: Keystone Cops
Goede Morgen ..ik denk dat er niet te moeilijk over nagedacht hoeft te worden; de nederlandse media speelt in op het gevoel, de stress, het afgeven op..van de betalende lezers. Hoewel ook de internet-uitgave van de media zich schuldig kan maken aan popijopi-berichten. Mogelijk is het nivo van de roddelbladen dus bereikt 😉 En …wat niet weet kan door niet-berichten ook niet “wijzer” worden..
LikeLike
@Motek
Dus de wijsheid ontbreekt bij Nederlandse media? Klinkt aannemelijk.
Speelt wellicht ook mee dat Nederlandse media nieuws dat niet aangeleverd wordt door persbureau’s over het hoofd zien? Maar dan is het nog erger gesteld met de Nederlandse media dan ik al dacht. Dan laat de structuur dat nieuws tot nieuws maakt alleen nieuws toe dat in die structuur past. En omdat dat nieuws is dat de gevestigde macht dient wordt ander nieuws gemist. Zeker als er geen eigen correspondent is die de vertekening van de doorgaans Angelsaksische nieuwsorganisaties kan corrigeren.
Maar waarom zijn de Nederlandse media dan niet geabonneerd op nieuwsbronnen van de tegenmacht? Is hier sprake van een generatieconflict van oude journalisten en hoofdredacties die de nieuwste ontwikkelingen op internet missen? Het lijkt er sterk op. Op de plichtmatige redacteur internet na die de ontwikkelingen in een hoekje mag duiden op pagina 32.
LikeLike
Ja, dit bijvoorbeeld. Een orakel in de meest positieve zin van het woord. http://www.spiegel.de/politik/deutschland/altkanzler-helmut-schmidt-spricht-bei-maischberger-ueber-euro-krise-a-848799.html
LikeLike
Nederland en het Nederlandse taalgebied is te klein voor het tafellaken, nét te groot voor het servet. Natuurlijke begrenzing van economies of scale. Ondanks ongetwijfeld goed bedoelde pogingen is verschraling, kwantitatief en kwalitatief qua alle relevante aspecten in de Nederlandse journalistiek en uitgeversbranche, het onvermijdelijke gevolg. Ook internet kan slechts beperkt uitkomst bieden.
Daar komt bij dat de tijd, dat tijd relatief goedkoop was, voorbij is. Onderzoeksjournalisttiek rendeert nauwelijks.
LikeLike
@King Billy
Ok, Nederland is een klein taalgebied. Maar verklaart dat waarom binnen een week het in mijn ogen belangrijke nieuws over zowel Joris Demmink als over TrapWire gemist wordt? Daar geloof ik niks van. Ik vraag ook nog niet eens dat de Nederlandse media zelf onderzoek doen, maar wel dat ze objectief verslag doen van de onderzoeksresultaten van nieuwsorganisaties uit andere landen. Maar dat gebeurt niet. Waarom menen Nederlandse media dat ze nieuws over Joris Demmink en TrapWire aan het Nederlandse publiek moeten onthouden? En zo duur is een bureauredacteur toch niet om daar een stukje over te maken? Nogmaals, wat is hier in hemelsnaam aan de hand?
LikeLike
Je hebt een punt. Alle schijn dat nieuws selectief wordt gebracht. Of schort het aan systeemdenken met een korte horizon als orientatiepunt? Of welke andere redenen dan ook. Demmink nu, dat inmiddels internationale dimensies krijgt, destijds de ESM en Target2 kwesties was nog veel frappanter. Buiten Nederland laaide de discussies in toonaangevende media (Engeland, Duitsland, Frankrijk) hoog op, vragen in parlementen. De Nederlandse pers en publieke media zwegen zes maanden. Totdat het in de 2e Kamer kwam.
Voorbeeldje: Wolfruedel houdt alle artikelen en publicaties in de media en van instanties over Target2 en het ESM bij. Aad Verbaast’s -Nederlandse- blogs over deze kwesties pronken ook op de lijst. Niet gepushed, gewoon van het internet geplukt. Geen enkel Nederlandse dagblad is daar terug te vinden.
LikeLike
Nederlandse media lijken eindelijk ontwaakt uit de zomerslaap. Security.nl kwam vandaag met nieuws over TrapWire en de blokkade van WikiLeaks. Het RD nam het over. De rest zal wel volgen. Nu Joris Demmink nog.
http://www.security.nl/artikel/42647/1/'WikiLeaks_plat_na_onthulling_surveillanceprogramma‘.html
LikeLike
Pingback: Onschuldig totdat TrapWire u in het oog krijgt « George Knight