Lady Gaga zegt Indonesisch concert af na islamitische dreiging

De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft onder druk van de religieuze groepering Islamic Defenders Front (FPI) haar Indonesische concert in Djakarta afgezegd. Deze groep beloofde chaos. Haar danspassen zouden pornografisch zijn, ze zou een boodschap van de duivel verspreiden en met haar beeld de moraal van Indonesië vernietigen. Het land is met met 240 miljoen inwoners de grootste moslimnatie. Lady Gaga’s management vreesde zowel voor de leven van de 26-jarige ster als van het publiek. Er waren al 52.000 kaartjes verkocht. Fans zijn teleurgesteld omdat ze al maanden uitkeken naar het concert.

Een compromis was in de maak. Onder druk van islamisten zou Lady Gaga zich matigen op haar concert op 3 juni, maar dit compromis om toe te geven aan de conservatieve islam werd afgewezen door de Amerikanen. In een verklaring zegt een woordvoerder van de FPI  dat het goed nieuws is dat Lady Gaga niet komt.

De conservatieve minister van Religie Suryadharma Ali verwelkomt de afzegging. Volgens hem waren ook andere groepen tegen. De minister veronderstelt dat zijn land behoefte heeft aan amusement en kunst met morale waarden. Hij suggereert dat Lady Gaga hierin niet kan voorzien en zijn versie van de islam wel. Ali is ook voor een verbod van de Ahmadiyya. De als vanouds gematigde versie van de Indonesische islam komt steeds meer onder druk te staan door hardliners. De overheid stelt zich machteloos op en laat het gebeuren.

Foto: 24 mei, 2012. Moslimvrouwen tonen posters bij een protest tegen Lady Gaga’s concert dat was gepland voor 3 juni in Djakarta. De teksten op de posters zeggen Weiger culturele invasie en Ongelovige. Credits AP

4 gedachten over “Lady Gaga zegt Indonesisch concert af na islamitische dreiging

  1. ‘S land’s wijs, ’s lands eer, is uit de tijd.
    Wij in het westen weten wat goed is voor iedereen.
    Daarbij zijn we heel kort van memorie, mijn vader, geboren in 1914, leerde in zijn jeugd dat het lezen van De Genestet zondig was.
    En ik vraag me af of onze kerken, in de vijftiger jaren, niet precies hetzelfde hadden gezegd over Gaga, had ze toen hier willen komen, als nu de Islamieten in Indonesië.

    Like

  2. @servetius
    Naar mijn idee heeft het niks met het Westen te maken. Hoewel dat zo lijkt omdat Lady Gaga in beeld komt. Overigens ook ik woon in het Westen, maar als me een song van Lady Gaga voorgespeeld zou worden zou ik het niet herkennen. Dus waar staat Lady Gaga voor?

    Het gaat in Indonesie om de strijd tussen een gematigde en een agressieve versie van de islam. Die laatste zet mensen en overheid onder druk, en probeert alles en iedereen op scherp te zetten. Zo wordt de islam van een redelijke gerelaxte religie tot een politiek strijdmiddel dat verschillen uitvergroot.

    Lady Gaga wordt door de islamisten tot een symbool van decadentie, gebrek aan moraliteit en Westerse dominantie gemaakt. En in zwakke natiestaten als Indonesie wordt niet eens onderzocht of dat werkelijk is waarvoor Lady Gaga staat. Net zoals evenmin wordt onderzocht wat Indonesie heeft aan een agressieve variant van de islam die het land wil domineren en zoals elke religie het alleenrecht op moraliteit claimt. Wat onzinnig is, maar ongeletterde mensen blijkbaar over de streep trekt.

    Like

  3. Ik ben het met je eens George.
    Je verhaal over Indonesië vind ik zelfs nog positief.
    Vorig jaar ben ik een maand in Indonesië geweest op schoolbezoek.

    Het land is geen theocratie maar handelt onderhand wel zo.
    De radicale/agressieve variant van de Islam is alom vertegenwoordigd. Tot zelfs in de regering en in het politie-apparaat. Deze verwevenheid is on ontegenzeggelijk aanwezig. Moslim groepen kunnen opgeroepen worden om voor hun heilige geloof te demonstreren, maar ook zelfs lijfelijk te strijden en te moorden; vaak getolereerd door de politie.

    Nog los van het gegeven van Lady Gaga; in muziek en andere creatieve uitingsvormen is het gebruikelijk om de grenzen op te zoeken. Dit is ook terecht om aan te geven waar samenlevingen mee bezig zijn. Die vrijheid dien een ieder te hebben. Helaas kan daar een Moslimland als Indonesië niet mee omgaan.

    Of we nu westers of oosters zijn die expressie vrijheid moet ieder mens hebben om uit te voeren of er van te kunnen genieten. Ook al ben ik het niet eens met mijn tegenstander; hij moet de ruimte en de vrijheid hebben om zich te uiten. Dat laat onverlet dat ik dat met mijn argumenten zal bestrijden of tegengaan; maar ik zal het niet verbieden.

    Deze morele Islamitische druk is tekenend voor de gelovige medemens en uit zicht helaas te vaak bij de fundamentalistische stromingen.

    Like

  4. Pingback: Pianist mag in Turkije geen atheïst zijn en zou islam beledigd hebben « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.