COC en TNN vragen sponsoren Heineken, Gillette en Toto stekker uit Voetbal Inside van RTL te trekken

Het COC is in een gemeenschappelijke verklaring met Transgender Netwerk Nederland (TNN) duidelijk in de afkeuring van het programma Voetbal Inside: ‘TNN en COC reageren op de uitzending van Voetbal Inside van vrijdag 2 februari. Daarin maakten René van der Gijp en Johan Derksen de Vlaamse tv-verslaggever Bo van Spilbeeck belachelijk. Van Spilbeeck maakte deze week bekend dat ze verder door het leven gaat als vrouw.’

COC en TNN roepen de sponsoren Heineken, Gillette en Toto de stekker eruit te trekken. Dat is een passend initiatief, dat overigens in Nederland veel te angstvallig en beschroomd genomen worden. Zo zijn er al lange tijd sluimerende initiatieven om nieuwssites als De Dagelijkse Standaard of The Post Online die extreem-rechtse standpunten verkondigen commercieel aan te pakken door een beroep te doen op de sponsors om hun steun in te trekken. Maar het lijkt alsof sponsors hun verantwoordelijkheid niet beseffen en door kopers en aandeelhouders evenmin onder druk gezet worden. Die bewustwording waarin kopers en aandeelhouders hun macht beseffen is in Nederland onderontwikkeld. De reclamewereld reageert opvallend terughoudend en initiatiefloos en doet of het in een maatschappelijk vacuüm opereert. Mijn reactie op de FB-pagina van COC:

De commerciële omroep RTL moet zelf maar beslissen of het de gein of ongein van Voetbal Inside uitzendt. Slechte humor is immers ook humor. Wat anders is de vraag aan de sponsoren Heineken, Gillette en Toto of ze zich met dit programma willen associëren. En of de consumenten die producten van deze bedrijven afnemen of de aandeelhouders zich met deze sponsoring kunnen verenigen. Dat is een terecht beroep.

Het is de wetmatigheid van het winst maken van een commerciële omroep. Voetbal Inside moet zowel binnen de eigen organisatie als bij het publiek aandacht genereren om winst te maken. Om op te vallen is het om die reden steeds weer verplicht de randen van het maatschappelijk aanvaardbare op te zoeken. De radicalisering in de programmering volgt direct uit het commercieel belang.

Die kan daarom logischerwijze alleen beantwoord worden door het commercieel belang van het programma en omroep RTL rechtstreeks te verzwakken. Dat werkt zeker niet door een beroep te doen op goede smaak, humor of maatschappelijke acceptatie. Los van het feit dat dat aan de vrijheid van meningsuiting en expressie raakt. Dat wordt een heilloze weg waarvan Voetbal Inside profiteert en het zich achter kan verschuilen. Het kan zelfs als gevolg hebben dat door alle media-aandacht de positie van het programma eerder versterkt, dan verzwakt wordt.

Voetbal Inside en RTL kunnen het best in hun portemonnee getroffen worden. Als de sponsors weglopen en het programma verlies lijdt, dan zal blijken of de liefde van RTL voor dit programma zo groot is dat het dit verlies wil bijpassen.

Foto: Schermafbeelding van posting Facebook-pagina van het COC, 3 februari 2018.

12 gedachten over “COC en TNN vragen sponsoren Heineken, Gillette en Toto stekker uit Voetbal Inside van RTL te trekken

  1. “Wat anders is de vraag aan de sponsoren Heineken, Gillette en Toto of ze zich met dit programma willen associëren.”

    De vraag voor die bedrijven is een heel andere, namelijk of zij de verkoopstrategie voor hun producten willen associëren met de kijkers van RTL en dit programma. Oftewel of zij een gemeenschappelijke doelgroep hebben. En of zij die doelgroep niet elders in dezelfde mate aantreffen. Zolang het antwoord daarop ja blijft hebben ze geen reden om ergens anders te adverteren.

    Like

  2. @Manfred
    Uit de verklaring van TNN en COC over dit programma: ‘Na een uitspraak over homo’s van Van der Gijp in december, spraken sponsors Heineken, Gillette en Toto hun ongenoegen uit. Heineken vroeg zich af of het programma nog past bij ‘de waarden van ons merk’ en gaf aan in gesprek te willen met RTL. Over de uitkomst van dat gesprek is nog niets bekend.’ Dit duidt erop dat bedrijven zich wel degelijk afvragen of ze vinden dat de waarden van Voetbal Inside passen bij de waarden van hun merk of bedrijf. Ofwel, of ze vinden dat ze zich met Voetbal Inside willen associëren. Het gaat overigens ook om de aandeelhouders van bijvoorbeeld Heineken die zich op een aandeelhoudersvergadering activistisch zouden kunnen uiten in een oproep aan bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer om de sponsorrelatie met Voetbal Inside te beëindigen.

    Like

  3. RTL gaat de gezichten van Voetbal Inside aanspreken op de inmiddels beruchte transgendergrap die René van der Gijp afgelopen vrijdag maakte. Hoewel de heren ‘alle ruimte krijgen’ om hun mening te geven over voetbal en de samenleving, moeten ze volgens een woordvoerder niet van alles een grap maken. Ondertussen hebben niet alleen LHBTI-belangenorganisaties, maar ook GroenLinks en PvdA opgeroepen tot een advertentieboycot van de RTL7-show.
    https://www.ad.nl/show/rtl-in-gesprek-met-vi-mannen-na-transfobe-grap-van-der-gijp~ac7ca080/

    Like

  4. Passende eis van adverteerders wordt nu dat VI presentatoren per uitzending minstens één keer net zo over-the-top gaan als in deze aflevering. Zo niet, dan trekken ze zich terug.

    Like

  5. Sjonge sjonge , waar men zich zoals druk om maken . Wij glijden steeds meer af . Wat moet Jan Boskamp in zijn zwembroek zich dan niet voelen als men het filmpje van hem voor de zoveelste keer laten zien . Wat een heisa om niks . Dachten wij met Sylvana Simons het ergste te hebben gehad maar dat bleek niet genoeg . Gisteravond Voetbal Inside bekeken . Ben het volledig eens met Gijp en Derksen .

    Like

  6. @Joshua
    Nogmaals, TNN en COC nemen een politiek standpunt in en roepen de adverteerders bij Voetbal Inside op om daarmee te stoppen. TNN en COC pleiten niet voor een verbod van Voetbal Inside, maar om een boycot. Dat lijkt overigens niet het echte einddoel te zijn, maar wordt eerder als instrument ingezet om de bewustwording te vergroten. Bewustwording over zowel inhoud (acceptatie van en voorlichting over transgenders) als de vorm (het middel van een advertentieboycot van commerciële programma’s).

    Dat is geen kwestie van triestheid, afglijden of niksigheid, maar juist van het omgekeerde, namelijk een uiting van politiek-maatschappelijke betrokkenheid. Daar zijn we als mondige, calculerende Nederlanders die over alles en iedereen een mening hebben -zoals u hier ook- toch niet tegen? Laat het maar politiek botsen in het publieke debat.

    Like

  7. Verstandige mensen boycotten COC en TNN, je zult je maar uit onwetendheid met dergelijke fatsoenspopulistische organisaties associëren. . Zulke langtenige bedilzucht moet wat mij betreft niet langer gefinancierd worden.

    Like

  8. @Sjun Demartelaere
    Naar mijn idee gaan de acties van TNN en COC niet zozeer om fatsoen (dus zeg: goede manieren of decorum) en het afdwingen daarvan, maar om respect en toegeeflijkheid over en weer. Beide organisaties hebben als doelstelling de emancipatie van respectievelijk transgenders en homoseksuelen, dus het is logisch dat ze zich daar in het publieke debat over uitspreken.

    Like

  9. Pingback: Misverstanden over de invloed van media bij homogeweld: ‘Ellie aan de verkeerde kant’ en Johan Derksen | George Knight

  10. Pingback: Antwoord aan Fidan Ekiz – Waar het oproepen tot een boycot begint, gedijt het vrije woord | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.