Katholieke kerk reageert omdat teenager op Facebook voor homohuwelijk is

De 17-jarige Lennon Cihak is katholiek en voor het homohuwelijk. Dat laatste liet-ie op Facebook weten. Hij heeft het geweten. Pastoor Gary LaMoine van de Hemelvaartskerk in Barnesville, Minnesota ontdekte dat en onthoudt Lennon nu het heilig vormsel. Reden die LaMoine geeft? ‘God doesn’t believe in this‘. Maar da’s onbewijsbaar. Een andere priester kan dat weerspreken. Waarom meent de pastoor namens God te kunnen spreken? LaMoine had het zich makkelijker gemaakt als-ie had gezegd dat Lennon Cihak de gedragsregels van de kerk overtrad. Lennon laat het er niet bij zitten en laat zijn geloof niet kapen door een strikte priester.

Op Facebook kan Lennon Cihak op een aparte pagina gesteund worden. Overigens geen initiatief van hemzelf. Al meer dan 2.500 mensen vinden het leuk. Het referendum dat er om ging om het huwelijk uitsluitend voor te behouden aan man en vrouw haalde het niet. Conservatieve en religieuze stemmen kwamen net tekort. Met kiespijn bedanken de initiatiefnemers van minnesotaformarriage.com alle supporters, inclusief priesters als Gary LaMoine. Priesters krijgen het druk met het volgen van uitingen op sociale media van hun parochianen.

Foto: Lennon Cihak toont het bord dat hij fotografeerde en op zijn Facebook-pagina plaatste. Credits: Dave Wallis / Het Forum

Advertentie

4 gedachten over “Katholieke kerk reageert omdat teenager op Facebook voor homohuwelijk is

 1. Het huwelijk was traditioneel. een verbintenis waaruit kinderen konden worden geboren en waarop de zegen van God werd gevraagd. Met de term homohuwelijk wordt in ieder geval aangegeven dat van de traditie wordt afgeweken.

  Like

 2. Het homotaboe is binnen de hele maatschappij nog niet zo lang geleden door recent wetenschappelijk hersenonderzoek doorbroken. Homosexualiteit blijkt als alle andere sexualiteit bij volwassenen mogelijkheid te zijn om tot echte menselijke liefde uit te groeien. Roomskatholieken hoeven echt niet op een trage logge roomse hierarchie te wachten om in die liefde ook Gods’liefde te herkennen en die sacramenteel ook in een kerkelijk huwelijk bevestigd te willen zien. Zoals we ook al een paar eeuwen heel rustig rooms kunnen zijn met een modern wereldbeeld, kunnen we de laatste decennia ook best zonder homotaboe. Mogen moderne mensen weigerambtenaren beu zijn, roomskatholieken beginnen weigerbisschoppen/priesters beu te worden! Om in de oude roomse trant te spreken: als gedoopte en gevormde roomse met eeuwigdurende merktekens kunnen ze mij lekker niks meer maken!

  Like

 3. @reinejragolo
  De vernieuwing van vandaag is de traditie van morgen. Het huwelijk tussen man en vrouw is ook een uitvinding die de traditie van toen verving.

  @Joost Tibosch jr.
  Het homotaboe staat al sinds de jaren ’60 maatschappelijk onder druk. Stap voor stap slijt het. Ik deel je inschatting over de langzame veranderingen ten goede in de RK-kerk. Maar da’s het gemiddelde voor de hele kudde. Het probleem van katholieken als Lennon Cihak die een conservatieve pastoor op hun pad vinden is dat ze hun katholiek-zijn niet uit kunnen oefenen zoals ze willen. Ik denk ook dat Lennon en zijn ouders denken ‘beste kerkleiders jullie kunnen ons niks maken‘ en afstand van de kerk nemen, maar in dat proces van loslaten hangen ze nu nog tussen posities in zonder veel houvast.

  Like

 4. Waarom moeten / willen religies zich altijd met seksualiteit bemoeien? Als twee mensen gemeenschap willen hebben, moeten zij dat vooral doen. De kerk mag dat opgeheven vingertje nu wel eens een poosje naar zichzelf richten. Al die fundamentalisten die roeptoeteren “God schiep man en vrouw voor elkaar om kinderen voor te brengen” hebben geen idee dat zij ‘de natuur’ niet kunnen onderscheiden van hun Godsbesef.
  Zouden zij hun seksuele behoefte op het altaar neerleggen als de kinderwens vervuld is?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.