Bonaire bezorgt nieuwe partijen problemen; is dat billijk?

Nieuwe partijen die nog nooit een zetel haalden en aan de verkiezingen mee willen doen hebben het moeilijk. In elk van de 20 kieskringen moeten ze 30 handtekeningen ophalen. Da’s met een goede organisatie redelijk te doen. Op een uitzondering na. Vorige week ondertekende ik m’n steunverklaring voor de Piratenpartij in Utrecht. Voor het bestuurskantoor werd ik aangesproken door twee studenten die m’n handtekening voor de Anti Europa Partij vroegen. Ze bleken ingehuurd door een uitzendbureau. Stemmen kunnen gekocht worden.

De uitzondering waar nieuwe partijen tegenaan lopen is kieskring 20: Bonaire. De openbare lichamen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 10 oktober 2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. Voor het eerst tellen ze mee in een Nederlandse verkiezing. Het gaat in totaal om zo’n 18.000 inwoners van wie zo’n 80% de Nederlandse nationaliteit heeft en niet allen 18 jaar oud zijn. Deze inwoners kunnen stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Zodat voor het eerst partijen daar handtekeningen op moeten halen.

Lijsttrekker Dirk Poot van de Piratenpartij laat in De Volkskrant weten dat zijn partij in de 19 niet-overzeese kieskringen voldoende steunverklaringen heeft opgehaald, maar dat Bonaire spannend blijft. Er is tijd tot vrijdag. Als het niet lukt zijn er drie gevolgen. Een partij mag niet meedoen in betreffende kieskring, het wetenschappelijk bureau krijgt minder subsidie en de partij krijgt een lager lijstnummer. Voor recht op Hilversumse zendtijd in de aanloop naar de verkiezingen bestaat geen wettelijke verplichting om in kieskring 20 mee te doen. Dit geeft aan dat Bonaire al als een uitzonderlijk geval wordt beschouwd.

Het lijkt onbillijk om partijen zonder veel middelen te verplichten 30 handtekeningen op te halen aan de andere kant van de wereld. Partijen die al in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn en volop subsidie van de overheid krijgen hoeven niet aan de verplichting te voldoen om handtekeningen in Bonaire te verzamelen. Kieskring 20 mag geen oneigenlijke drempel worden om toetredende partijen te weren. Het initiatief is aan de minister van Binnenlandse Zaken om te evalueren of kieskring 20 het democratisch proces verstoort.

Foto: Slavenhutten Bonaire

Advertentie

6 gedachten over “Bonaire bezorgt nieuwe partijen problemen; is dat billijk?

 1. Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat we beslist geen democratie hebben, George. Het mag er voor doorgaan, maar daar is dan ook alles mee gezegd.Niettemin stem ik wel op de Piratenpartij in september. 🙂

  Like

 2. Hoewel het er niet om gaat om de Anti Europa Partij een hak te zetten reageert de nummer twee van die partij in Het Parool op Dirk Poot van De Volkskrant. Dat zorgt voor verwarring. Gerrie de Jongh reageert op het verwijt van Dirk Poot dat zijn partij bakken met geld heeft om via uitzendbureau’s studenten in te huren om steunverklaringen te verzamelen.
  http://www.parool.nl/parool/nl/3587/POLITIEK-BINNENLAND/article/detail/3295004/2012/08/01/Anti-Europa-Partij-Wij-hebben-geen-bakken-met-geld.dhtml

  Over Bonaire heb ik geen oordeel, maar uit eigen ervaring en getuigenissen van leden van de Piratenpartij die ook bezig waren met het verzamelen van handtekeningen kom ik tot het volgende -voorlopige- overzicht. De Anti Europa Partij heeft afgelopen week studenten via uitzenbureau’s ingezet in:
  Utrecht
  Nijmegen (‘Studenten waren beiden geen lid, onderschreven de standpunten niet en “hadden eigenlijk helemaal niks met de anti-euro-partij, behalve dat we zo even snel wat extra geld kunnen verdienen, morgen ga ik op vakantie namelijk”‘)
  Leeuwarden
  Groningen
  Leiden en Dordrecht (studenten gemachtigd om steunverklaringen in te leveren namens de Anti Europa Partij).
  Zwolle

  Kortom, het lijkt logisch dat wat de AEP in de niet-overzeese kieskringen doet ook in kieskring 20 doet. Daarom lijkt de aantijging van Dirk Poot aannemelijk. Trouwens, de AEP mag dat doen en overtreedt geen regels door studenten in te huren. Daarom is de ontkenning van Gerrie de Jongh onnodig.

  Een en ander zet wel vragen bij de veronderstelling dat steunverklaringen iets zeggen over het draagvlak, de maatschappelijke steun aan nieuwe partijen. Da’s aan de politiek om tegen het licht te houden.

  Like

 3. De Kiesraad heeft de volgende nummering van de kandidatenlijsten vastgesteld:
  http://www.kiesraad.nl/nieuws/nummering-kandidatenlijsten-bekend

  Lijstnummer Naam politieke partij
  1. VVD
  2. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
  3. PVV (Partij voor de Vrijheid)
  4. Christen Democratisch Appèl (CDA)
  5. SP (Socialistische Partij)
  6. Democraten 66 (D66)
  7. GROENLINKS
  8. ChristenUnie
  9. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
  10. Partij voor de Dieren
  11. Piratenpartij
  12. Partij voor Mens en Spirit (MenS)
  13. Nederland Lokaal
  14. Libertarische Partij (LP)
  15. Democratisch Politiek Keerpunt DPK
  16. 50PLUS
  17. Liberaal Democratische Partij (LibDem)
  18. Anti Europa Partij
  19. SOPN
  20. Partij van de Toekomst (PvdT)
  21. Politieke Partij NXD
  22. IQ-Partij; met IQ voor Eerlijkheid

  Like

 4. Beste George,

  Jij mag het onnodig gevonden hebben om te reageren ik vond het wel nodig.
  Nodig in die zin dat als je een interview geeft het wel uit de waarheid dient te bestaan.
  Het ging met name om kieskring 20 in het gegeven interview door dhr. Poot.
  Vandaar ook mijn reactie.
  Het was dus puur een reactie op de inhoud van het interview.
  Dat het zeer moeizaam gaat voor de Piratenpartij betreur ik voor hun.
  Wij hebben een gewoon lid van onze eigen partij gestuurd.
  Dat dezelfde gedachte niets oplevert voor dhr. Poot is jammer maar wellicht ligt dat aan het feit dat onze man van donkere afkomst is.
  Kortom, veel succes allen en laat iedereen in zijn waarde zonder een waardeoordeel te geven.

  Like

 5. @Gerrie de Jongh
  Dank voor uw toelichting. Er loopt een en ander door elkaar heen, zo lijkt het. De uitspraak van Dirk Poot over het handelen van de Anti Europa Partij op Bonaire zoals De Volkskrant die optekent ‘Ze hebben een uitzendbureau ingeschakeld om ter plekke handtekeningen in te zamelen‘ weerspreekt u. Ik geloof u daarin en weet niet op welke feiten Dirk Poot zich baseert. Gesteld dat de krant z’n woorden goed weergeeft. Mogelijk kan Dirk dat toelichten.

  Ik vermoed dat Dirk Poot zich baseert op het handelen van de Anti Europa Partij in de niet-overzeese kieskringen. En dat onnadenkend doorgetrokken heeft naar Bonaire. Op de mailinglijst van de Piratenpartij verschenen de afgelopen 10 dagen verbaasde verhalen van piraten die aangesproken waren door studenten die namens de AEP handtekeningen voor steunverklaringen verzamelden. Mij overkwam hetzelfde in Utrecht. En hoeveel geld ‘klauwen met geld‘ is weet ik niet, maar door de armlastige Piratenpartij wordt een partij die studenten via een uitzendbureau inhuurt als snel gezien als goed bij kas.

  Wat u bedoelt met de opmerking ‘onze man van donkere afkomst‘ waarmee u een tegenstelling suggereert ontgaat me. Bij mijn weten is de Piratenpartij kleurenblind. U hebt gelijk dat iedereen in zijn waarde gelaten moet worden zonder makkelijke oordelen. Het is niet zinvol voor kleine partijen om het tegen elkaar op te nemen. De uitdaging ligt elders. Ik wens u en Frits van Dam daarom graag alle succes met de campagne van uw partij: de Anti Europa Partij.
  http://www.antieuropapartij.nl/

  PS: Lees ook m’n laatste Eurokritische stukjes over Europa en de euro, die zullen u mogelijk beter bevallen:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/03/bilderberg-hielp-ontstaan-euro-maar-wordt-er-niet-aan-herinnerd/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/02/ecb-president-mario-draghi-is-lid-lobbygroep-van-banken/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/07/27/haperende-eu-beinvloedt-nederlandse-verkiezingsstrijd/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.