Stedelijk Museum helpt ABN AMRO via muziekfestival DGTL met vermarkten van ‘nieuwe merkidentiteit’

Schermafbeelding van deel artikelDGTL, ABN AMRO en Stedelijk Museum lanceren interactieve kunstinstallatie‘ in Fonk, 4 maart 2024.

Greenwashing of echt? Velen zullen voor het eerst horen dat ABN AMRO zich inzet voor het bevorderen van gelijke kansen in de kunst- en cultuursector. Waar blijkt dat uit? Uit meer dan de eigen marketing die dat claimt?

Aanleiding is het electronisch muziekfestival DGTL in Amsterdam. Techno dus. Met een jonger publiek. Dat met marketing bereikt moet worden.

Fonk zegt in een bericht van 4 maart 2024 over de samenwerking van ABN AMRO met het Stedelijk Museum en DGTL: ‘De samenwerking, geïnitieerd door ABN AMRO, verdiept het langdurige partnerschap tussen DGTL, Stedelijk Museum en ABN AMRO. Alle drie zetten zich zowel los van elkaar als gezamenlijk in voor het bevorderen van gelijke kansen in de kunst- en cultuursector. “Alle drie de betrokken partijen hebben de ambitie om een meer inclusieve en diverse muziek- en kunstindustrie te creëren”, aldus Evers. Op deze manier probeert ABN AMRO hun nieuwe merkidentiteit aan ook een jonger publiek over te brengen.’ Ellen Evers is de directeur van DGTL.

Men kan zich afvragen of het een kernfunctie van een bank is om zich sterk te maken voor gelijke kansen in de kunst- en cultuursector. Is dat niet eerder het bevorderen van gelijke kansen in de banksector? Het gaat ABN AMRO om een ‘nieuwe merkidentiteit‘. Marketing dus.

Het Stedelijk Museum laat zich kennen door samenwerking te zoeken met ABN AMRO. Bekend van woekerrentes, ontduiken van sancties, belastingfraude en het faciliteren van crimineel geld.

Er was ooit een hechte relatie tussen museum en bank via toenmalig ABN-topman Rijkman Groenink die in 2008 gedwongen werd in 2009 af te treden als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum. Nu is er sprake van een ‘langdurig partnerschap‘. Kunst als smeermiddel.

Soms is een merk te besmet om geloofwaardig aan greenwashing te kunnen doen. Het publiek ziet dat er te veel lucht zit tussen wat een merk belooft en wat het werkelijk is. Het is vanuit het oogpunt van marketing een raadsel waarom het Stedelijk Museum samen wil werken met ABN AMRO.

2 gedachten over “Stedelijk Museum helpt ABN AMRO via muziekfestival DGTL met vermarkten van ‘nieuwe merkidentiteit’

  1. Stedelijk Museum lanceert voor het eerst in haar geschiedenis een campagne. Met ‘unbubble’ wordt je uitgedaagd om uit je eigen bubbel te stappen en je te laten inspireren door kunst en design. De campagne maakt deel uit van een nieuwe positionering van het museum.

    Voor meer dan 125 jaar heeft het Stedelijk een podium aangeboden aan kunstenaars en ontwerpers die tegen de stroom ingaan en grenzen durven te verleggen met als doel mensen nieuwe dingen te laten zien, leren en ontdekken. Toch blijven we helaas in onze eigen bubbel. Deze campagne moedigt mensen aan om hun eigen bubbel te doorbreken en zich te laten inspireren door kunst en design.

    https://fonkmagazine.nl/artikelen/campagnes/stedelijk-museum-ontsnapt-eigen-bubbel-met-allereerste-merkcampagne-en-pay-off-68483.html#sluiten

    Like

  2. Pingback: Stedelijk Museum is op zoek naar nieuwe (merk)identiteit: ‘unbubble’ | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.