Christelijke intolerantie in Tholen leidt tot een beklad regenboogzebrapad

Het zebrapad is beklad met verschillende leuzen. © Joop

Een regenboogzebrapad is in Tholen beklad. Aldus een bericht van 31 augustus 2022 van Omroep Zeeland.

Het regenboogzebrapad was door onbekenden gemaakt voor Emma Smits (23) Ze kwam tijdens haar deelname aan het tv-programma Au Pairs uit de kast en vroeg zich vervolgens op Instagram af waarom er in de gemeente Tholen nog geen regenboogzebrapad was. Welnu, Tholen kreeg er een en heeft dat geweten.

De bekladding verraadt met verwijzingen naar Hebreeuwse naam van God, YHWH, naar Sodom en Gomorra (Bijbel, Genesis 19) en naar de zonde (Bijbel, Romeinen 6:23) de christelijke achtergrond van de bekladder.

Het klinkt als een gedicht van een hedendaagse intolerante christelijke gelovige die geobsedeerd is door ontucht, schuld en zondebesef:

YHWH daar kun

je niet omheen

Sodom en

Gomorra

Stop de

Hoererij !!

Want het loon van

de zonde is de dood

De bekladding is waarschijnlijk bedoeld om niet-christelijke Tholenaren te intimideren. Zodat ze niet meer uit de kast komen en zich voortaan koest houden. Het kan ook een impulsieve daad zijn geweest van iemand die de emoties niet meer in de hand had. Zo’n bekladding maakt nog wat anders duidelijk. Namelijk hoe een christelijke gelovige zich op de kast laat jagen.

Regenboogzebrapaden hebben een symboolfunctie. Je hoeft de zin er niet van in te zien of het achterliggend gedachtegoed ervan te omarmen om ze te tolereren. Maar in Tholen is dat in dit geval niet gelukt. Daar heeft intolerantie het gewonnen van lankmoedigheid. Met dank aan het christelijke gedachtengoed die de bekladder van denkbeelden en dadendrang heeft voorzien die tot de bekladding heeft geleid.

3 gedachten over “Christelijke intolerantie in Tholen leidt tot een beklad regenboogzebrapad

 1. Beste Knight,

  U stelt in uw artikel:

  De bekladding is waarschijnlijk bedoeld om niet-christelijke Tholenaren te intimideren. Zodat ze niet meer uit de kast komen en zich voortaan koest houden.

  Deze observatie toch wat smal, het zou ook wel eens een aanbeveling kunnen zijn om na te denken over deze materie.

  De regenboog plaatste God aan de hemel nadat hij een complete aardbevolking vernietigde met water, acht mensen bleven na de vloed over.Reden van de vloed was dat de mens slecht was.

  Genesis 6:5-6

  Maar de Here bekeek met afkeer het zondige gedrag van de mensen. Van al hun voornemens zag Hij dat de opzet boos was. Daarom had Hij er spijt van dat Hij hen had geschapen en Hij voelde Zich diep gekwetst. Hij zei: ‘Ik zal ze uitroeien. Niet alleen de mensen, maar ook alle dieren, kruipende dieren en de vogels.

  Als teken dat God na de zondvloed weer opnieuw met mensheid verder gaat en hoopt dat deze generatie in zijn wegen gaat wandelen, plaatst Hij de regenboog aan de Hemel.

  Het lijkt mij eerder dat de bekladder een signaal wil afgeven. De regenboog is Gods hoop en teken dat mensen Hem willen volgen, ook op het seksuele vlak. Nu is de regenboog een gekaapt teken waarmee de LHTQ++ gemeenschap wil laten weten: leef je leven zoals je wilt en vooral zonder Gods normen er in te betrekken.De bekladder ziet dit waarschijnlijk ook en geeft een tegensignaal af:

  Galaten 5:5-6
  U moet goed weten dat in het Koninkrijk van Christus en God geen plaats is voor mensen die ontuchtig, losbandig of hebzuchtig zijn. Hebzucht is het dienen van een valse god. Laat u niets wijsmaken door hen die proberen zulke zonden goed te praten, want God zal mensen die dat soort dingen doen, vreselijk straffen.

  De seksuele daden van de LHTQ++ laten zien dat deze lak hebben aan God Zijn standaard op dit vlak. En menen dat men er nog mee wegkomt ook. Waar de bekladder hen eerder opmerkzaam op maakt is dat dat deze daden gevolgen gaan hebben.

  Hebreeën 9:27
  En zoals het voor de mensen beschikt is dat zij eenmaal moeten sterven en dat daarna het oordeel volgt.

  De bekladder geeft een signaal af dat aan deze seksuele praktijken gevlogen zullen hebben tot over de natuurlijke dood heen. Toch een barmhartige handeling van de bekladder, instappen in de onwetendheid van de ander.

  Tevens zijn regenboog zebrapaden minder veilig dan witte zebrapaden, helemaal voor kleurenblinden. Ik pleit dat overheid uniform een zebra pad wit laat. Komt de verkeersveiligheid wel ten goede.

  Groet,
  Bas Clingen

  Like

 2. @Bas Clingen
  U doet het opnieuw. Namelijk een poging om degenen die dat niet willen in het christelijke gedachtegoed te trekken. U doet opnieuw net alsof regels, gebruiken, teksten en dogma’s die gelden in orthodox-christelijke kring aan anderen opgelegd kunnen worden. Dat is een misverstand. Alleen op de wereld, is de tragiek die aan zo’n opstelling kleeft.

  Bijbelse spreuken werken alleen in eigen kring. Daarbuiten zijn ze krachteloos. Ergo, ze kunnen de rancune tegen evangeliserende pogingen van christenen voeden. De weerzin tegen de gelijkhebberigheid van orthodoxe christenen kan er door toenemen. Met als gevolg dat er geen verbinding tot stand komt, maar juist het omgekeerde,

  Dat is het misverstand waar u blijkbaar maar geen afstand van kunt nemen. U kunt de dogmatiek uit eigen kring niet projecteren op anderen. Het is een raadsel waarom u dat na alle uitwisselingen hier met mij nog steeds niet inziet.

  Het gaat om zelfbeschikking en mentale ruimte voor iedereen om uit vrije wil een overtuiging, godsdienst, nihilisme of wat dan ook te kiezen. Het geeft weinig resultaat om anderen proberen te overtuigen met argumenten die ontleend zijn aan de interne werking van een specifieke godsdienst. Je zou zelfs kunnen zeggen, dat het wat onfatsoenlijk en maatschappelijk wereldvreemd is.

  Stel dat ik een communist ben, wat ik natuurlijk niet ben, en u steevast als antwoord argumenten geef die zijn ontleend aan de communistische canon van Marx, Engels en andere communistische denkers. Dat is niet alleen vervelend en saai, maar vooral zinloos. Ze vallen dood, zoals uw christelijke dogmatiek buiten eigen kring ook doodvalt.

  Ik raad u daarom aan om goed na te denken over wat voor u de beste benadering is in het contact met mensen die geen belijdende christenen zijn. Hoe kunt u mensen overtuigen? Hoe kunt u mensen voor uw standpunt winnen? Dat gebeurt in mijn ogen niet door 1 op 1 uw christelijke dogmatiek te exporteren en te projecteren op mij of anderen. Ik zie uw aanpak als vruchteloos.

  Dat is jammer omdat er waarschijnlijk onder uw christelijk jargon, dogmatiek en leefwereld een schrander iemand schuilgaat die creatiever en zelfdenkender is dan blijkt uit het nabouwen van christelijke retoriek.

  Zo moeten ook christelijke politieke partijen schakelen in het contact met liberale, socialistische of andersdenkende partijen. Uitgangspunt voor christelijke partijen blijft hun overtuiging, maar op het niveau van het overtuigen van anderen is een voorwaarde eerst het vinden van gemeenschappelijke grond die allen verbindt.

  Je zou dat goed kunnen verdedigen dat het regenboogzebrapad de meerderheid van de bevolking van Tholen tegen de eigen wil probeert te annexeren voor het LHBTXXXXX- gedachtengoed. Dat is dan ongelukkig. Het is een mening waar je het makkelijk oneens mee kunt zijn. Maar ideeën en meningen botsen nu eenmaal in een open samenleving. Net zoals voor uw christelijke dogmatiek geldt vermoedelijk dat ze de christelijke inwoners van Tholen niet zullen overtuigen. Integendeel, dat ze eerder bevestigd worden in hun christelijke overtuiging.

  Bekladding is weinig constructief en creatief. Wie overtuigt is van het eigen gelijk draagt dat positief uit. Dat onderstreept de positiviteit ervan. Bekladding is in mijn ogen niet het gepaste antwoord om een positief signaal over het eigen gedachtegoed af te geven. Het geeft een faliekant ander signaal af. Namelijk van intolerantie en intimidatie. De bekladder schiet hiermee niet alleen in eigen voet, maar ook in de voeten van het christelijk gedachtegoed waar hij of zij meent voor op te komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.