Hoe ziet de wereld de Brexit en wat is de rol van het VK in de nabije toekomst?

Gary Gibbon van het Britse Channel 4 News ontvangt twee gasten om te praten over de internationale kijk op Brexit. Die gasten zijn specialisten op het gebied van buitenlandse politiek: de Brit Hans Kundnani, Senior Research Fellow bij Chatham House en de Amerikaan Jeremy Shapiro, onderzoeksdirecteur bij de European Council on Foreign Relations die ooit verbonden was aan de regering Obama. Het is een levendig gesprek waarin beide gasten het in grote lijnen met elkaar eens zijn, maar toch op bepaalde aspecten van mening verschillen. Het perspectief is hoe de VS en de EU het VK zien en waar dat land over 30 jaar kan uitkomen.

Kundnani is positiever dan Shapiro over de toekomstige effecten van Brexit voor het VK. Beiden constateren dat de invloed in de wereld van het VK de afgelopen 50 jaar relatief is afgenomen. Het land heeft al die tijd boven haar gewicht gebokst (punch above its weight) en kon dat doen omdat het drie sferen van invloeden had waarbinnen het kon opereren en elk daarvan kon versterken in de relatie met de andere twee: de VS, de EU en de Commonwealth. Nu breekt het met de EU waardoor dat effect verdwijnt en het de vraag is wat dat voor haar invloed betekent. Kundnani ziet een VK dat als middelgroot land een voorbeeld voor andere landen kan zijn, maar Shapiro ziet zo’n model vooralsnog niet binnen bereik door het falen van de Britse politici.

Advertentie

5 gedachten over “Hoe ziet de wereld de Brexit en wat is de rol van het VK in de nabije toekomst?

 1. Mogelijk ziet de rest van de Wereld de Brexit Britten zoals de barbaren de ondergang van het Romeinse Rijk zagen. Een grootmacht in verval die er zelf nog geen erg in heeft.

  Like

 2. @Raymond
  Klopt. Dat aspect van verval komt ook ter sprake in de discussie. Hoe dan ook is Europa relatief in verval, dus ook het VK. De vraag is of het VK ook absoluut in verval raakt als gevolg van de Brexit. Dat is een open vraag die het volgens beide gesprekspartners (en vooral Hans Kundnani) op dit moment niet te beantwoorden valt door de aanwezigheid van te veel onbekende factoren. Maar het is mogelijk.

  Like

 3. Like

 4. Russia’s foreign minister has described Gavin Williamson as “minister for war” after the UK defence secretary said Russia had blood on its hands for its actions in Ukraine and Syria in a speech on Friday.

  Comments by Williamson on the possibility of sending a naval frigate to patrol the South China Seas has already led China to cancel a trade trip by Philip Hammond – a move that has infuriated the Treasury.
  https://www.theguardian.com/world/2019/feb/16/russia-sergei-lavrov-calls-gavin-williamson-minister-for-war

  Like

 5. Damian Collins, chairman of parliament’s inquiry into fake news, said it was “no surprise” that Kaiser was under scrutiny by Mueller because “her work connected her to WikiLeaks, Cambridge Analytica and [its parent company] SCL, the Trump campaign, Leave.EU and Arron Banks”.

  He said it was now vital Britain had its own inquiry into foreign interference: “We should not be leaving this to the Americans.”

  Tom Watson, the deputy leader of the Labour party, echoed Collins’s statement, saying: “This is the first evidence that a significant player in the Leave.EU campaign is of interested to the global Mueller inquiry. People will be bewildered that the British government has no interest in establishing the facts of what happened.”
  https://www.theguardian.com/uk-news/2019/feb/17/brittany-kaiser-trump-russia-robert-mueller-cambridge-analytica

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.