Is ‘Fuck de koning’ een belediging of zegt het ‘weg met de koning’?

Wat betekent ‘fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’? Is het een opzettelijke belediging volgens artikel 111 of 112 van het Wetboek van Strafwet of een politieke mening die zegt ‘Weg met het koningshuis‘? Het Openbaar Ministerie ziet er een opzettelijke belediging in en gaat activist Abulkasim al-Jaberi er wegens majesteitsschennis voor vervolgen. Naar wordt vermoed omdat men niet meer heeft om hem juridisch aan te pakken. Jaberi riep de gewraakte uitspraak op 16 november 2014 tijdens een anti-Piet protest in Amsterdam, zo bericht de NOS. Jaberi’s advocaat Willem Jebbink vindt de dagvaarding bizar. Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan ziet de uitspraak als ordinair, ‘maar niet heel erg strafwaardig’.

Maar de vraag die zo onbeantwoord blijft is wat de hedendaagse betekenis in Nederland van ‘Fuck X’ eigenlijk is. Is deze wel zo ordinair als Van der Laan meent? Onderstaande foto toont toenmalig premier Jan-Peter Balkenende in 2010 met een T-shirt aan met de opdruk ‘Fuck drugs’. OnzeTaal merkt op: ‘Hieruit is alleen maar af te leiden dat voor hem fuck X als eerste betekenis heeft: ‘weg met X’. Met ‘fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’ lijkt het niet anders. De eerste betekenis is ‘weg met de koning, weg met de koningin, weg met het koningshuis’. Het is goed verdedigbaar dat ‘Fuck X’ een politieke mening is die door vele Nederlandse republikeinen gedeeld wordt en niet alleen niet strafwaardig is, maar evenmin ordinair.

wandeling-over-de-dijk-500x353

Foto: Premier Jan-Peter Balkenende in 2010 tijdens een bezoek aan Volendam met T-shirt met opdruk ‘Fuck drugs’.

Advertentie

9 gedachten over “Is ‘Fuck de koning’ een belediging of zegt het ‘weg met de koning’?

 1. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat zich bij nader inzien alsnog beraden over de vraag of Abulkasim Al-Jaberi voor de strafrechter moet verschijnen wegens majesteitsschennis. Gisteren maakte het OM nog bekend dat hij op 17 mei voor de politierechter moet verschijnen wegens het roepen van ‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!’ tijdens een betoging in Amsterdam op 16 november vorig jaar.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/07/om-heroverweegt-vervolgen-al-jaberi-voor-majesteitsschennis/

  Like

 2. Als wij het, met z’n allen, niet de moeite waard vinden om Koning plus Koningshuis tegen allochtone provocaties in bescherming te nemen dan moeten we maar eens overwegen om het koningshuis af te schaffen. Hoeveel republieken kijken immers niet met jaloerse ogen naar de rust en continiuteit van een monarchie. En dat dit onderhoud en ‘bescherming’ vraagt is toch op z’n minst een vanzelfsprekende zaak zoals het ook vanzelfsprekende zaak is dat een auto van 1,5 ton meer onderhoud vergt dan eentje van 15.000 euro. Ik heb W.A. indertijd een brief geschreven waarin ik hem aanraadde het Koningsschap niet te aanvaarden gezien het feit dat het land waarvan hij Koning zou worden indertijd niet in staat was een fotorolletje te ontwikkelen. Dat was 20 jaar geleden en zou ik hem de raad willen geven om maar weer eens aan aftreden te denken gezien het feit dat men blijkbaar niet in staat is om hen, de Koning en zijn familie, tegen de laster en provocaties in bescherming te nemen. Op doeken dus maar, het is ‘paarlen voor de zwijnen’!

  Like

 3. @appie
  Ik juich een breed maatschappelijk debat tussen burgers over het koningshuis/ soort staatshoofd toe. Op voorwaarde dat het onpartijdig is en politieke partijen en media niet door de monarchie in stelling worden gebracht om zo’n debat te beïnvloeden.

  Wie de Oranjegekte in politiek en media ziet kan betwijfelen of zo’n onpartijdig debat nu in Nederland mogelijk is. Ik betwijfel het. Politiek en media lijken wat de monarchie betreft gelijkgeschakeld in goed Stalinistische traditie. Ze zitten vol met gladstrijkers, hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers van Oranje.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/01/30/over-hermelijnvlooien-oranje-gelijkgeschakelde-media-en-piraten/

  Dus het is nog verontrustender dan je zegt, appie. Aan de vraag of we het koningshuis de moeite waard vinden zijn we nog steeds niet toegekomen. En dat is exact de opzet van de Oranje-propaganda: het voorkomen van een principieel debat over het soort staatshoofd dat burgers willen.

  Like

 4. Ook hier kan studie van de van de ‘geschiedenis’ uitkomst bieden; zoals je misschien wel weet was de SDAP, de voorloper van ‘onze’ PvdA, tot 10 mei 1940, anti-monarchie hetgeen zich o.a. uitte door het demonstratief blijven zitten tijdens het spelen en/of zingen van het Wilhelmus en andere ‘ongevaarlijke’ tekenen van republikeinse ‘gezindheid’. Na die datum zou alles veranderen en werden de voormalige republikeinen ‘felle’ Oranjeklanten. Dit had natuurlijk alles te maken met het feit dat het nu juist de ‘kopstukken’ van de ‘rode familie’ waren die zich in de meidagen van ’40 op de kade van IJmuiden verzameld hadden om het vege lijf te redden en tegelijkertijd de ‘rode schaapjes’ in de steek lieten.

  De jaren 40-45 liggen alweer lang achter ons en weten nog maar weinigen van de ‘switch’ die onze ‘rode’ broeders toen gemaakt hebben en de moeite die ze gedaan hebben om hun Oranjegezindheid te tonen zodat ze na de oorlog weer aan het roer mochten staan. Nu dit allemaal min of meer ‘vergeten’ is, steekt het de republikeinse ‘neusje’ weer de kop op. Echter, als de boel weer op instorten staat, zoals in mei 1940, dan zal men wederom alles uit de kast proberen te halen om trouw aan ‘Oranje’ te ‘bewijzen’.

  Wat dat betreft zou men wensen dat het maar weer eens oorlog mag worden; al was het maar om deze karakterloze opportunisten er tussen uit te halen!

  Like

 5. @appie
  Nou, nou, liever geen oorlog. Zelfs niet om de opportunisten eruit te filteren. Aan je relaas kan nog toegevoegd worden dat premier Den Uyl (‘Ome Joop’) in de jaren ’70 naar aanleiding van de Lockheed-affaire en de grove onregelmatigheden en malversaties van prins Bernhard de monarchie redde.

  Of je historische weergave van de SDAP van principieel republikeins naar gematigd monarchistisch juist is vraag ik me af. Ik vermoed dat het niet los te zien is van de politiek ontwikkelingen in de jaren ’30, zoals de opkomst van de NSB en een breed maatschappelijk front daartegen, de oorlogsdreiging en het afzwakken van het pacifisme en regeringsdeelname in 1939 aan het noodkabinet De Geer II (1939-1940). Zie ook:
  http://www.parlement.com/id/vh8lnhrpfxu8/sociaal_democratische_arbeiderspartij

  Like

 6. ‘Vijf vragen aan Tim Koopmans’ De Republikein nummer 3 april 2004 (?)

  1. Wanneer merkte u voor het eerst dat u republikein bent?

  “Ik denk dat ik altijd wel republikein ben geweest: ik kom uit zo’n typisch ouderwets SDAP-NVV-blauwe-knoopgezin uit Amsterdam-oost, waar sterk republikeinse gevoelens leefden. Die gezindheid is tijdelijk ondermijnd tijdens de Duitse bezetting toen er belangrijker problemen aan de hand waren en toen koningin Wilhelmina ook langzamerhand uitgroeide tot symbool van het verzet tegen de Duitsers en hun handlangers. Dat oorlogsorangisme is echter, ook bij mijzelf, gauw weer weggeëbd.”

  T.Koopmans was hoogleraar te Leiden, lid van de rechterlijke macht, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en o.a. lid van de commissie Davids.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.