Ontkerkelijking neemt toe. Hoe kun je een kerkgebouw verkopen?

Door de ontkerkelijking komen kerken leeg te staan. Ze zijn door het teruglopende bezoek nauwelijks nog in gebruik. Wat moet het nieuwe verdienmodel van een gemeente of parochie zijn? In Overijssel wordt het onderzocht. Voedselbank, zorgcentrum of sportschool? Maar niet alle kerken wacht zo’n herbestemming.

2 gedachten over “Ontkerkelijking neemt toe. Hoe kun je een kerkgebouw verkopen?

  1. De oorspronkelijke joodse christenen gingen als joden nog naar de joodse tempel, maar kwamen als christenen al bijeen, zoals in het gewone leven, in elkaars huizen en dat bleven ze doen toen de joodse tempel verwoest was. De oorspronkelijke niet joodse christenen -met al hun door hen niet meer bezochte tempels van hun oude godsdienst om zich heen- wisten niet beter dan dat men thuis bij elkaar kwam. Vanaf het begin heeft men beseft dat de manier van leven van Jezus niet echt gebonden was aan het hebben van kerkgebouwen.
    Het veel latere belang van kerkgebouwen binnen het christendom heeft met latere staatsgodsdienst, mentaliteit, cultuur en een heersend christendom te maken. Niet met het oorspronkelijke christendom dat alleen in het gewone leven van christenen te zien was. De huidige vanuit het verleden wellicht te begrijpen religieuze gevoeligheid rond leeg geworden kerkgebouwen lijkt niet zo echt christelijk te zijn

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.