Saoedi-Arabië dreigt Nederland met boycot vanwege Wilders. Hoogste tijd voor een tegenoffensief

173183_Raif_Badawi_0

Religion is the red line which nobody will be allowed to cross’, zegt de Saoedische krant Arab News in een nieuwsbericht. Dit naar aanleiding van een stickeractie uit december van de PVV De islam is een leugen, Mohammed een boef, de koran is gif’ die nu pas tot dat land is doorgedrongen. Men mag aannemen dat de berichtgeving de positie van de Saoedische regering verwoordt. Uiteraard wordt hier gedoeld op de islam die verdedigd moet worden. Christenen worden in Saoedi-Arabië vervolgd. Maar hoe deze rode lijn eruit ziet en hoe het ene land in de vrijheid van meningsuiting in een ander land denkt te kunnen ingrijpen is de vraag.

Volgende zin roept nog meer vragen op over de realiteitszin in Riyad: ‘Saudi Arabia has started imposing sanctions on Dutch companies after the Netherlands failed to take action [Accentuering GK] against a right-wing politician for abusing Islam and the Kingdom.’ Waarom zou de Nederlandse regering optreden tegen een oppositioneel politicus die binnen de wet blijft? Dat anderen zich gegriefd voelen is geen reden om de in de wet vastgelegde meningsuiting in te perken. De Saoedische regering weet hoe het er in democratische landen als Nederland aan toegaat. In de pluriforme, open samenleving kan iedereen z’n mening geven. Daarom lijkt het erop dat leden van de Saoedische regering emotioneel geraakt zijn en Nederland hun eigen normen proberen op te leggen door een economisch wapen: dreigen met een boycot van Nederlandse producten. 

Nederland moet verstandig opereren en geduldig uitleggen dat in het publieke debat een politicus die binnen de wet blijft alle vrijheid geniet om de islam toe te bijten wat-ie wenst. Het cliché luidt dat een crisis kansen beidt. De dreiging van een Saoedische boycot is een zegen in vermomming. Het wegkijken door de VS en EU voor de grootschalige schending van de mensenrechten en de steun aan terroristische bewegingen in dat land is al jaren een niet uit te leggen schande. Nederland moet zich niet laten intimideren door een land dat voortdurend het verkeerde voorbeeld geeft. Daarbij valt de onbenullige stickeractie van de PVV in het niet.

De dreiging met een boycot kan voor Nederland en de EU het moment zijn om na te denken over de positie die het tegenover Saoedi-Arabië moet innemen. Dat land is al lange tijd een dwaling in het buitenlandbeleid van de westerse wereld. De EU moet overwegen de stap te zetten om afstand te nemen van een hypocriet land dat anderen de maat wil nemen. Wat de gevolgen ook zijn. Nederland gidsland, het kan nog steeds. Er is wel lef voor nodig. Het valt te betwijfelen of de Nederlandse politiek en zakenwereld die nog in zich hebben.

Foto: De Saoedische Blogger Raif Badawi werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenis, 1000 zweepslagen en een boete van 1 miljoen riyals omdat hij de islam beledigd zou hebben. Zie Amnesty International.

Advertentie

7 gedachten over “Saoedi-Arabië dreigt Nederland met boycot vanwege Wilders. Hoogste tijd voor een tegenoffensief

 1. De tijd om uit te leggen wat wij van Saoedie Arabië vinden, is eigenlijk altijd (mits enigszins respectvol) maar zeker NIET nu. Dat doet me toch teveel aan mn pubertijd denken (“Nou als jij niet meer verliefd bent op mij, dan ben ik het niet meer op jou”) of aan koude oorlog.
  Als je wat verder van Nederland woont, valt eigenlijk al snel op hoe respectloos Nederland met andere landen om wil gaan: een spiegel van wat er zich binnen Nederland afspeelt (?).
  “In de pluriforme, open samenleving kan iedereen z’n mening geven.” Wat een onzin uit de vorige eeuw, als je weet hoe simpel anno 2014 meningen systematisch te bespelen zijn maar ook hoe makkelijk het filter van de media aan te sturen is om meer aandacht aan bepaalde meningen te geven dan aan andere meningen (‘1984+30′). Hoewel Nederland niet het meest vervelende land is in deze, kunnen we ook bij ons al lang niet meer van vrije oordeelsvorming spreken. Je merkt dat ook goed aan het zwalken van de Nederlandse opinie bijvoorbeeld in lastige dossiers als marihuana of pedofilie. Nederland als gidsland past dan ook niet meer. Amerika is nog het enige gidsland en ik vind dat ook al geen succes.

  Als je als land Wilders zo’n podium blijft geven, dan mag wat mij betreft een ander land daardoor geïrriteerd raken en ons boycotten. Dan moet je niet lullig doen en schrijven “maar jullie zijn zelf nog erger” want dan schrijf tevens zoiets als dat je het met Wilders eens bent.
  Als meer landen ons gaan boycotten, dan wordt het vervelender. Dan zou zich idealiter een volkenrechtelijk college over de zaak moeten buigen. Maar ja het volkenrecht is helaas failliet, sinds het westen zich daar volledig eigen van heeft gemaakt.

  Like

 2. @Blewbird
  We verdienen niet beter.

  @Milly
  Wat is dan wel het geschikte moment om Saoedi-Arabië uit te leggen dat het de mensenrechten schendt en het terrorisme steunt. Was dat in 1985 toen de laatste katholieke priester het land werd uitgezet? Was dat op 11 september 2001 toen voor het eerst de betrokkenheid van Saoedische burgers bij de aanslag op de Twin Towers duidelijk werd? Was dat in 2012 toen het blogger Hamza Kashgari in het gevang stopte vanwege een paar tweets? Of vanwege Turki al Hamad of Raif Badawi die hetzelfde overkwam? Was dat in 2013 toen duidelijk werd dat het land met veel geld een atoombom van Pakistan wilde kopen? Vertel me wat is het juiste moment om afstand te nemen van Saoedi-Arabië? En vooral: waarom gebeurt het niet?

  Wat de relatie tussen Nederland en Saoedi-Arabië duidelijk maakt is precies het omgekeerde van wat je veronderstelt. Nederland heeft niet te weinig, maar juist te veel respect voor Saoedi-Arabië. Met een buitenlandse politiek onder leiding van de VVD en het bedrijfsleven dat de mensenrechten compleet heeft ingewisseld voor economische politiek. Minister Maxime Verhagen is van dat eerste alweer een verre echo van hoe het ooit was. Of Max van der Stoel. Of zelfs Jozias van Aartsen. Durfde Nederland maar weer eens principieel te zijn.

  Natuurlijk is Nederland allang geen gidsland meer. Dat is precies wat ik beweer.

  Wilders heeft geen doden op z’n geweten. Hoe erg je de denkbeelden van deze politicus ook kan vinden. Dat is bij de politiek van Saoedi-Arabië anders. Dat land heeft vele doden op z’n geweten. En voert daarnaast een restrictieve politiek tegen andersdenkenden waarbij Wilders verbleekt. Die toch al zo is verbleekt. Als dat verschil tussen woorden en daden veronachtzaamd wordt, dan eindigt de vrijheid van meningsuiting bij het oud vuil.

  Ik schrik van wat je zegt. De strekking van je woorden is niet misselijk.

  Dat het volkenrecht sinds Irak min of meer failliet is ben ik met je eens. Interessant lijkt me de vraag hoe dat geloofwaardig gerepareerd kan worden. Wereldwijd neemt de invloed van de Angelsaksische landen en West-Europa snel af. En dat verkleint de hoop op consensus. Een nadeel. Maar verkleint tevens de westerse grip op de supranationale instituties. Een voordeel.

  Like

 3. Pingback: Vice-premier Asscher steunt kritiek op Nigeria en Saoedi-Arabië. Zo suggereert hij | George Knight

 4. Pingback: Saoedi-Arabië is geen vriend, maar een vijand. Dus wat doen we? | George Knight

 5. Pingback: Europa: neem afstand van radicale islam en rechts-nationalisme | George Knight

 6. Pingback: Canada staat alleen in conflict met Saoedi-Arabië over mensenrechten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.