Eurosongfestival: Het zal me Conchita Wurst wezen

“Why am I not surprised?” state television contest commentator Dmitry Guberniev remarked when The Netherlands — famous for its social tolerance — awarded its “douze points” to the Austrian drag queen. Aldus de GlobalPost over de winst van de Oostenrijkse Conchita Wurst -man met jurk of vrouw met baard- in het Eurosongfestival. De winst van de Oostenrijker leidde tot voorstellen in sociaal-conservatieve landen als Wit-Rusland of Rusland voor een eigen Eurosongfestival. Naar een hernieuwd Sopot zoals dat voor 1990 bestond.

Waar maken deze critici zich druk over? Zijn ze ergens bang voor? Ik vind Conchita Wurst tenenkrommend en van een vreselijke gedateerdheid. Alsof het weer 1968 is en we verplicht het hele traject van emancipatie moeten gaan volgen. In schijntolerantie. Maar ik gun de Oostenrijker zijn succes. Zijn muziek is gewoonweg niet mijn smaak en als fenomeen dacht ik dat we al verder waren. Maar in de pluriformiteit moet het kunnen. Naast Nederlandse country, Poolse softporno en vooral veel onbegrijpelijk namaak Engels uit andere landen.

Wees nou eerlijk, wat stelt een enkele vrouw met baard of man met jurk op een Eurosongfestival voor? Dat Nederland door deze conservatieven als afschrikwekkend voorbeeld van sociale tolerantie wordt genoemd is iets om trots op te zijn. In ons land zijn er ongetwijfeld mensen die exact zo denken als Dmitry Guberniev. Geen probleem om ze straks af te vaardigen naar het Eurosongfestival Zonder Baard. Hoe meer muziek, hoe meer plezier. Hoe meer Eurosongfestivals, hoe beter. Leve muziek als politiek gebaar. Met of zonder baard.

10 gedachten over “Eurosongfestival: Het zal me Conchita Wurst wezen

 1. Hoe komt het toch dat die lieve jongens met baard, piemel, jurk en best goede stem door ons heteromannen met die iedere dag al dan niet te scheren baard, onze ballen, en wij, die niet eens aan een jurk moeten denken, in een hoek gezet worden en niet mogen zijn wie ze zijn. Ik gun die Conchita dat ze ons ballenjongens (en met name de Russen) nu eens lekker in de ballenbak zet!

  Like

 2. @Joost
  Haha, Conchita samen met de Russen in de ballenbak. Ik zie het helemaal voor me. Nee, laten we die lieve jongen met de baard niet in de hoek zetten. En laten we ook onszelf niet in de hoek zetten door een reactie die ons opgelegd wordt.

  Like

 3. Eigenlijk moeten mensen die snel op hun ballen getrapt zijn in dit soort situaties (lees: intolerant tegenover transgender enz) gewoon maar bij elkaar in de ballenbak gezet worden en hun eigen pis laten drinken. Dan weten ze hoe het is.

  Like

 4. Beste George Knight,

  Wat mij is opgevallen is dat ik nog steeds geen artikel heb gezien dat het hoofd van Conchita…
  een perfect Christus hoofd is.
  De Oostenrijkse Jezuiten zouden willen dat ze haar/hem hadden uitgevonden.
  Dat ze onbewust die snaar geraakt heeft…..het geeft een (troostende) herkenning)…een soort vrolijke verrijzenis.
  Als ik een Abba-achtige musical-film zou maken over het leven van Christus dan kreeg zij/hij van mij direct de hoofdrol.
  Het is eigenlijk geen travestiet.
  Opvallend vond ik ook dat ze haar bh niet met grapefruits had opgevuld.
  Maar dat het gewoon een man/jongens platte borstkas was.
  Ik vind het een interessant fenomeen…..het zit gelijk op je netvlies gebrand als je het hebt gezien en het is volgens mij voor jouw handig om er met een politieke knipoog naar te kijken.
  Wat Conchita (met de perfecte achternaam om alle bekrompen burgers op de kast te jagen) heeft gedaan…getuigd naar mijn inzien van MOED en LEF.
  En in interviews is duidelijk dat we niet te maken hebben met een dom blondje.
  Ik las vandaag in de krant dat in Oostenrijk( het land van Sissy, Hitler en Freud) in principe homo’s geweigerd mogen worden in restaurants en hotels……

  Tel uit de winst…..
  Ik zou graag met hem/haar een avond in Wenen doorbrengen.

  Groeten Paul Klemann

  Like

 5. @Robske
  Je weet het beeldend te omschrijven.

  @Paul
  Terzijde, weten we hoe de historische Jezus eruit zag?

  Conchita is zeker een interessant fenomeen. En zeker kijk ik er met een knipoog naar. Maar toch heb ik het idee dat allemaal al jaren geleden gezien te hebben. Met Dame Edna, Divine, The Rocky Horror Picture Show en The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Dat Conchita perfect past in het land van Mozart, Mozartkugel en operettes lijkt me buiten kijf. Voor het geval dat, wens ik je een prettige avond met haar/hem. Ik zie met smart de tekening van jullie ontmoeting tegemoet.

  Like

 6. ‘Politics is the entertainment branch of industry’ ~ Frank Zappa

  Kijken? Luisteren naar hansworst en co?
  Er komt geen behoorlijk woord uit. Breekt een lans voor alles moet kunnen.
  Geld naar platvloersheid.
  Of wat beters te doen als tijdverspilling … Me dunkt!
  Of probeer het nog eens met Jan Akkerman of stuur Jules Deelder, het zal mij een worst zijn, ik lust geen worst.

  Wel blij met veel andere schijnwerpers in dit blog dat ik pas ontdekte.

  Like

 7. Wellicht heb je gelijk George Knight wanner je zegt ‘Hoe meer Eurosongfestivals, hoe beter. Leve muziek als politiek gebaar. Met of zonder baard.’

  ‘The best defense against propaganda: more propaganda. ‘ ~ Edward Bernays

  Like

 8. En schier toevallig wordt je ergens geboren. In Syrië bijvoorbeeld, en dan laat je je baard staan zodra je de baard in de keel krijgt, ik bedoel maar… het songfestival gaat helpen decadente tendensen ongedaan te maken door rolmodellen een podium te geven die enkel hun eigenbelang voor ogen hebben. Chapeau! De elite moet kunnen laten en doen wat ze wil. De rest kan stikken. Wanneer men z’n schaamhaar scheert is men onschuldiger en wanneer je een jurk aantrekt en je baard laat staan ben je een held in het westen. Kan het hypocrieter? Welnee, in gewone westerse beschavingen is het doodnormaal en loop je geen gevaar op straat om je dusdanig te gedragen. De reakties hier geven eveneens blijk van een naïviteit waarover ik mij geenszins verbaas, te denken geeft het wel. Iedereen z’n navel…

  Like

 9. @George Knight
  Als Cochita met baard ooit ergens in een operette gaan zingen, dan weet ik wat ik die avond ga doen. Genade zeg! Gordon zingt beter! En dat is al een ramp op twee benen.

  @Chimura
  Ik scheer mijn kin en wangen, maar als ik verder moet scheren dan moet ik de bokito ontharingsbrigade aan laten rukken. Niet dus. Ik ben zeer tevreden met mijn harige achterwerk.
  Waarom ik geen baard meer heb, nou dat ding stonk! Al sop je de uitwas driemaal daags een stevige baard stinkt, altijd.

  Een jurk aantrekken? Why should I? Een jurk is het meest onpraktische kledingstuk ever! Klim maar eens op een knol, fiets eens met zo zak tot aan de enkels. De praktijk zal alzo moeten leiden tot dat wat praktisch is.

  Like

 10. ‘De weg kwijt’, dat is mijn conclusie m.b.t. de ‘baard-act’ van het ESF. Eerst in Oostenrijk, waar men deze afzichtelijke vertoning tot nationale inzending verkoos en vervolgens door de nationale jury’s, waaronder natuurlijk Nederland, die deze ‘voorstelling’ met 12 punten beloonden. Als dit zo doorgaat ben ik benieuwd wat ons volgend jaar te wachten staat. Of komt men weer bij zinnen en gaat men zich afvragen waar het nu eigenlijk om gaat! Zoals ‘Nederland’ wederom aantoonde met een ‘boodschaploos’ optreden van Ilse en Waylon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.