Assad en Assange: meten met twee maten

Brits premier David Cameron zegt op AlArabya bereid te zijn om de Syrische premier Bashar al-Assad een vrijgeleide te geven. Om hem uit zijn land te krijgen. Alles wat daarvoor nodig is, is daarvoor nodig. Zo meent Cameron. Dit aanbod staat in schril contrast tot de opstelling van de regering-Cameron over Julian Assange. Hem wordt een vrijgeleide naar Ecuador door dezelfde regering-Cameron geweigerd. Buitenlandse politiek is meten met twee maten. Buitenlandse politiek is opportuniteit boven het recht. De politieke wil die voor Assad mogelijk is dient niet voor Assange geblokkeerd te worden onder het voorwendsel dat politiek ondergeschikt is aan het recht. Des te meer omdat Assange zonder politieke garantie geen eerlijk proces in Zweden wacht.

2 gedachten over “Assad en Assange: meten met twee maten

 1. @George: in werkelijkheid is het nog veel zuurder. Assad is duidelijk een dictator die de verantwoordelijkheid draagt voor het martelen en doden van veel – hoofdzakelijk onschuldige – mensen en heeft zich als zodanig schuldig gemaakt – en maakt zich nog steeds schuldig – aan misdaden tegen de mensheid. Als het hem een vrijgeleide geven dat martelen en doden stopt heeft het echter toch mijn zegen.

  Het enige wat Assange kan worden verweten is dat hij ‘gespeeld’ heeft(?) met de veiligheid van landen door gebruik te maken van het recht op persvrijheid en het publiceren van kennis die hij heeft. Dat kan wellicht gevaarlijk zijn, maar is geen halsmisdaad en zeker geen misdaad tegen de mensheid. Sterker nog, ik denk dat er geen enkel geheim bijzit dat de vooraanstaande wereldleiders niet al weten. Het is voor mij totaal onbegrijpelijk dat hij geen vrijgeleide krijgt. Wellicht heeft het verlenen van een vrijgeleide in zijn geval geen meerwaarde.
  (Ik ga voorbij aan de verkrachtingsaanklacht omdat ik die ondertussen weinig geloofwaardig vind).

  Blijkbaar is het gebruik maken van de persvrijheid in de ogen (van ook de leiders van onze democratieën) van onze vrije westerse samenleving een grotere misdaad dan het martelen en doden van hoofdzakelijk onschuldige mensen.

  Waar het natuurlijk werkelijk om gaat is dat Assad de wereldleiders niet écht uitdaagt en zij eenzelfde lading boter op hun knikker hebben als hij. Ik denk dat ze hem eigenlijk wel snappen.
  Assange daagt echter de politieke leiders uit, en dat is vermoedelijk pas een échte misdaad in hun ogen.

  Like

 2. @Jack
  Ik deel je visie. Het echte verwijt dat Assange kan worden gemaakt is niet dat-ie de veiligheid van de VS of andere landen in gevaar heeft gebracht, maar dat-ie door de onthullingen de machinaties van leiders heeft geopenbaard. Ze pikken het niet dat Assange de wereld in hun keuken laat kijken. Wikileaks heeft in z’n eentje meer corruptie en anti-democratische maatregelen boven water gehaald dan alle gevestigde media bij elkaar. Nog steeds wordt dat Assange kwalijk genomen. Vooral door de regering-Obama.

  Met name schrijnend voor president Obama omdat-ie bij uitstek iemand is die zich laat voorstaan op zijn ethische politiek. Dan komt zo’n onthulling door Wikileaks harder aan voor de zogenaamd ‘idealistische’ Obama, dan de ‘usual suspects’ Putin of Assad die nooit een goede pers hadden. Vandaar dat Obama zo buiten proportie reageert op Wikileaks.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.