George Knight

Debat tussen links en rechts

Pogingen tot internetfraude uit India irriteren, maar niet te stoppen

with 17 comments

Sinds enkele weken word ik enkele malen per dag gebeld uit India. Dat leid ik af uit het accent van mijn gesprekspartners dat sterk afwijkt van het Oxford Engels. Maar het kan ook Bangladesh, Pakistan of een ander land in de regio zijn. De gesprekken eindigen doorgaans als Vishy, Sharma of Malik abrupt de verbinding verbreekt. Als ik naar informatie vis. Terwijl ik als dommerik blijkbaar niet begrijp dat ik die dien te geven.

Het gaat om pogingen tot fraude die eerder irritant dan bedreigend zijn. Voor mij of m’n computer. Dat begreep ik niet meteen. De gesprekken kwamen immers nooit verder dan inleidende schermutselingen. Pas toen ik me informeerde en instanties ging bellen begreep ik dat het om meer ging dan ongewenste marketing. Ik ben een van de vele gelukkigen die meerdere malen gebeld worden door Vishy, Sharma of Malik.

In de eerste zinnen valt de naam Windows 8. Als fel baken in de mist. Het puikje van het fraudewezen staat me niet te woord. Misschien loop ik zelfs ongewild stage bij de school voor beginnende fraudeurs. Niets helpt. Zoals zeggen dat ik geen Windows computer of zelfs helemaal geen computer heb. Dan wordt toegevoegd ‘Sir, ik zie op m’n scherm dat u een Microsoft-laptop hebt’. Vervolgens raak ook ik de weg in de mist kwijt.

Navraag bij politie, de fraudehelpdesk en de Stichting Reclame Code leerde me dat het de bedoeling is dat ik gegevens over mijn computer verschaf zodat Vishy, Sharma of Malik de besturing overnemen. Hengelen om me leeg te plukken. De bende wisselt steeds van telefoonnummer. Toch heb ik bij mijn telefoonmaatschappij een formulier aangevraagd om de nummers te laten traceren en indien mogelijk te laten blokkeren.

Als de telefoontjes doorgaan dan wacht me geen alternatief. Hoewel het probleem gesignaleerd is, kunnen de opsporingsdiensten het op dit moment niet voorkomen. Zo werd me verteld. Natuurlijk kan ik een ander nummer aanvragen. Maar da’s praktisch onhandig. Over een ander advies denk ik nog na. Namelijk met een scheidsrechtersfluitje hard in de hoorn blazen. Dat schijnt onaangenaam te zijn voor Vishy, Sharma of Malik met hun headset daar in het call center te Bangalore of Kolkata. Misschien stoppen ze dan met hun phishing.

Foto: Call center India

17 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Grutte Pier had ze ook al aan de lijn gehad. Ik nog niet. Maar mijn nummer staat ook niet in een telefoonboek, dat kan een drempel zijn.

  Like

  knutselsmurf

  8 november 2012 at 16:11

 2. Daar kan ik nog wel iets aan toevoegen. Eergisteren werd ik gebeld door ene Frank Jansen van het uitzendbureau Randstad. Hij begon te vragen of mijn zoon thuis was….etc. Ik vroeg de man zijn telefoonnummer aan mij te geven, zodat er terug gebeld kan worden. Zijn nummer was onherkenbaar.
  Dus heb ik meteen contact opgenomen met Randstad, waar men de zaak meteen onder de loep heeft
  gelegd. Dhr. Jansen was onbekend en de voorwendsels die hij hanteert waren hen een raadsel.
  Maar goed, zij houden het in de gaten.

  Ook de mensen die zeggen namens Microsoft te bellen, druipen snel af als ik hun tel.nummer vraag.

  Like

  Nètwerk

  8 november 2012 at 16:11

 3. @Knutselsmurf
  Ik heb werkelijk geen idee hoe ze aan mijn nummer komen.

  @Netwerk
  Ok. De pest van deze mensen uit India is dat ze blijven bellen. Elke keer belt ook weer iemand anders. Ze werken waarschijnlijk gewoon lijsten af die ze continu bellen. Wat iemand die antwoordde overkwam is schrijnend, hij werd uitgescholden en extra lastiggevallen:
  http://osmosis-online.com/2012/09/07/mildly-fearful-of-indian-call-center-phone-phishing-scam/

  Like

  George Knight

  8 november 2012 at 16:24

 4. Hier heb ik ook de twijfelachtige eer, regelmatig door dat schorem gebeld te worden.
  Dat fluitje van je is zeker een goed idee.
  Ikzelf doe het zo, na de allereerste, nog beleefde, keer: in onvervalst Nederlands scheld ik de beller/belster even goed verrot, en flink hard, dat spreekt vanzelf. Het werkt heerlijk bevrijdend, en zo heb ik er zelf ook nog wat aan! :-0)

  Like

  Bart

  8 november 2012 at 17:00

 5. @Bart
  Geen slecht advies. Ik knoop het in m’n oren.

  Like

  George Knight

  8 november 2012 at 18:06

 6. Zojuist met een alarmpistool in de hoorn geknald…….gesprek beëindigd.

  Like

  Fulps Valstar

  8 november 2012 at 19:18

 7. Aan dat fluitje zat ik dus ook al te denken. Het kan echter wel blijvende hoorschade opleveren…. tsja…. risico van het vak toch?

  Gelukkig gebeurt het op een telefoon die ik nauwlijks gebruik.

  Like

  Grutte Pier

  8 november 2012 at 20:02

 8. Als je zegt dat het gesprek wordt opgenomen haken ze ook heel snel af.

  Like

  Nètwerk

  8 november 2012 at 20:10

 9. Raar ze weten mijn naam en met welke browser ik werk.
  Ik heb een kpn lijn en een voip lijn van mijn provider en van die laatste maken ze gebruik.
  Het nummer daarvan is nergens bekend.
  Vreemd dat ze xie toch weten.

  Like

  jelles bode

  30 november 2012 at 22:31

 10. @Jelles
  Ik heb rondgevraagd en ook uit eigen ondervinding blijkt dat na zo’n acht keer lastiggevallen het bellen stopt. Wat denk ik ook helpt is gewoon te zeggen, u bent aan het vissen naar gegevens, dat heb ik door en ik vertel niks.

  Like

  George Knight

  30 november 2012 at 23:04

 11. Blijkbaar zijn ze (18 januari) nog steeds actief. Wat ook kan helpen is niet antwoorden, maar vragen terugstellen: Waarom doe je dit werk? Hoe veel verdient het? Krijg je betaald per persoon die zijn gegevens verstrekt? Bellen jullie random nummers? Wat doet het bedrijf met die gegevens dan? enz. enz.

  Like

  Anoniem

  18 januari 2013 at 13:48

 12. @Anoniem
  Ja, ze zijn nog steeds actief. Ook ik word nog steeds gebeld. Hoewel niet meer zo vaak als twee maanden geleden. Maar niets helpt. Zelfs de mededeling dat ik niet met MS-Windows werk. Wat echt zo is. Toch willen ze me over Windows spreken. Ik verbaas me dan ook over het gebrek aan organisatie en logica bij de fraudeurs. Maar toch zal de fraude wel goed geld opleveren.

  Like

  George Knight

  18 januari 2013 at 14:07

 13. Rond juni 2012 is het ongeveer bij mij begonnen. Eerst waren er mailen toen gingen zij chatten maar zij wisten alles van mij terwijl ik heel weinig op internet heb staan. Heb nergens mijn huis telefoonnummer laten registren en heb een prepaid mobile. Zelfs mijn rekening hebben zij geprobeerd leeg te halen maar ING bank was eerder bij.mijn vrienden familie`s kenissen en kinderen krijgen rare smsjes via pc.
  Zij maken jou zo bang dat je niks meer op je pc moet doen. Uit eindelijk naar de politie maar gestapt met alle bewijs. Mr Shailesh Bajpai,Mudasir Dar,Shradhanand Jaggu

  Like

  anoniem

  18 januari 2013 at 16:34

 14. @Anoniem
  Bizar. Dus dat scheelde niet veel. Van mij wisten ze bijvoorbeeld dat ik een oude laptop met Windows98 heb die ik overigens al jaren niet meer gebruik. En vergeten was. Maar zij herinnerden me eraan. In hemelsnaam dacht ik, hoe komen ze aan die informatie. Omdat het grensoverschrijdend is kan de politie denk ik niks doen.

  Like

  George Knight

  18 januari 2013 at 17:25

 15. Ik vind het raar dat de overheid er niks aan doet. Zoiets alsin het uiterste geval alle nummers uit dat land blokkeren.

  Like

  een vreemd persoon

  1 maart 2013 at 11:57

 16. @EVP
  Nou, dat laatste zou tot veel bezwaren leiden. Overheidsdiensten doen er wel iets aan, maar krijgen hun vinger er niet achter. Mogelijk doen ze minder dan ze zouden kunnen doen. Probleem is dus dat deze criminaliteit grensoverschrijdend is en de opsporing niet.

  Like

  George Knight

  1 maart 2013 at 13:21

 17. Tip:

  http://www.telefoonnummerblokkeren.nl
  Deze is net van start gegaan

  Like

  Herman

  16 mei 2016 at 13:03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: