Nederlandse islam, waarheen?

De islam kent in Nederland vele verschijningsvormen. Van liberaal-gezinde tot conservatieve en ondemocratische vormen. Van vormen die zich vernieuwingsgezind opstellen valt verandering naar een specifiek Nederlandse variant te verwachten. Hoe men verder over de islam denkt, daar is verandering het meest waarschijnlijk.

Dan begint onze rol. Gelovigen moeten het zelf uitmaken, maar buitenstaanders kunnen ten minste zorgen dat vernieuwingsgezinden niet op achterstand gezet worden door overheid en politiek. Wat afgelopen decennia gebeurde en nog steeds voortduurt.

Indirect kunnen we ook moslims helpen die geen belijdend moslim meer zijn en zich willen verenigen met de Nederlandse rechtsstaat. Namelijk door de positie van honderdduizenden seculiere en uitgetreden culturele moslims te helpen versterken. Nu is het publieke debat zwaar vertekend en worden degenen die afstand genomen hebben van de islam nog steeds ingedeeld bij de islam. Dat toont Nederland religieuzer dan het is. 

Wij kunnen helpen door de overheid op haar plicht te wijzen om uitgetreden moslims te beschermen. Of minderheden binnen de islam als homosexuelen en vrouwen eindelijk hun grondrecht te gunnen dat iedereen binnen de rechtsstaat toekomt. De overheid kan inbreken in de autonomie van religie om individuen te bevrijden maar laat dat na.  

Zo ontstaat onderscheid en blijkt één islam niet te bestaan. Er zijn moslims die geen moslim zijn en moslims die kritisch zijn en zich willen verenigen met de Nederlandse rechtsstaat. Deze groeperingen zullen het zelf van binnenuit moeten doen. Daar wordt de echte strijd tussen behoudzucht en vernieuwing gevoerd.

Ik hoop voor Nederland op een doorbraak. Hopelijk ontstaan er kansen voor hervormingsgezinde moslims om zich te uiten. Evenals voor uitgetreden moslims om zich te onttrekken aan de dwang van conservatieve moslims, en allerlei linkse en rechtse politici. 

Aansturen op rechtsstatelijkheid is een positie uit sterkte. Moslims die hier zijn horen hier thuis. Maar als allen of enkelen op herhaaldelijk vragen geen duidelijkheid geven over hun bereidheid om zich ondubbelzinnig ondergeschikt te verklaren aan de rechtsstaat, dan pas wil ik meegaan in een idee dat een en ander onverenigbaar is. Eerder niet. Vraag is waarom de vraag niet wordt gesteld. 

Foto: Tiberias, Palestina. Zicht op de al-Omari moskee vanaf het noorden. Circa 1930.

53 gedachten over “Nederlandse islam, waarheen?

 1. Je hebt gelijk dat er veel varianten op de islam zijn, maar ik denk toch dat je toch het werkelijke probleem onderkent. Ze mogen ons westerlingen niet en dat is de kern van het probleem. Het licht vooral bij de mannen ze zijn bang hun heersende positie te verliezen als de zeden en regels losser worden.
  Ik zie ook dat de vooral de 3e generatie verwoede pogingen doet om zich te ontworstelen dan het dwingende juk van de islam. Wat te denken van een moslima met hoofddoek in een strakke witte stress waarin je elke vormen van haar lichaam heel sexy ziet afgetekend.
  Totaal tegen de heersende kleedvoorschriften die de Islam kent in
  Dus een duidelijk protest.
  De sociale dwang in de islam neemt in Europa eerder toe dan af op dit moment, een van de oorzaken is de toenemende weerstand in alle landen tegen deze Islam. Ook onze Geert is een van der redenen. Op Marokko.nl verschenen een tijd gelezen ongeveer 20 anti Wilders topics per dag. De laatste tijd is dat wat minder geworden.
  Natuurlijk zal de Islam veranderen dat is niet tegen te houden, maar het zal zeker niet van vandaag op morgen gebeuren. De felle Imams en de mannen houden het zo lang mogelijk tegen door hun angst de greep te verliezen.
  Mensen die de Islam verlaten moeten nog steeds voor hun leven vrezen. Heel duidelijk geworden door de dreigingen naar Ehsan Jami die de islam verliet en een film maakte over de Profeet Mohammed Hier kun je er wat meer over lezen en de film bekijken. http://www.exmoslims.nl/home/

  Binnen onze Europese grenzen worden er jaarlijks ruim 3000 eerwraak pogingen onder nomen en nog steeds slagen er daar een flink aantal van.
  Onze blijf van mijn lijfhuizen zitten vol met moslim vrouwen en meiden. Sommigen zitten in extreem beveiligde tehuizen en durven zelfs niet uit her raam te kijken. Sommigen zijn al meer dan 2 jaar niet buiten geweest.
  Ze zijn totaal uitgestoten uit hun familie en de moslim gemeenschap. Het lost van een afvallige.

  Like

 2. @Rikus
  Ik ben geen fan van religie. Dus evenmin van de islam. Maar ik wil er praktisch mee omgaan. De verscheidenheid binnen de islam is groot. Dan lijkt het me verstandig om degenen die het meest voor Nederland en de rechtsstaat gaan te helpen. In plaats van ze te dwarsbomen zoals nu gebeurt. Da’s stilzwijgend overheidsbeleid. Dat vind ik een regelrechte schande. Geen wonder echter met een politieke cultuur die nog altijd religieus gekleurd is.

  Het lijkt een taboe om moslims die kritisch zijn op de islam in Nederland te erkennen en een volwaardige plek te gunnen. Simpel waarom dat zo is. Ze passen niet in mentale vakjes van de doorgedraaide politieke partijen. Rechts verwacht absoluut niets goeds van de islam en links heeft moeite om individuen die zich aan de groep willen ontworstelen hun rechten te gunnen. Allebei denken ze in groepen. En daarin passen geen kritische individuen die trouwens met honderdduizenden zijn.

  Wilders heeft nuttig werk verricht in het openbreken van het zwijgen over merkwaardig beleid. Hij staat op de schouders van Bolkestein en Fortuyn. Maar Wilders opereert in de politiek en minder in de maatschappij. Aan hem hebben kritische en seculiere moslims weinig. Hetzelfde geldt dus ook voor links dat deze groeperingen angstvallig in de steek laat. Een minderheid binnen de SP stelt zich nog het meest positief op.

  Kortom, het kan best zijn dat je brede blik klopt. Maar wat hebben mensen daaraan die geholpen moeten worden en door links, rechts en overheden als paria worden gezien? Vandaar mijn pleidooi voor een praktische aanpak.

  Like

 3. Ik denk dat ik het probleem ken als geen ander, ik heb een gekleurde vrouw en allochtone kinderen en heb er dus direct mee te maken juist omdat de kinderen een aantrekking hebben voor Marokkanen.
  En ik wil weten waar mijn kinderen mee omgaan, maar ik stoot steeds mijn neus. Wij respecteren hun volledig als de ouders bij ons op bezoek komen er wordt zelfs halal gekookt.
  Meestal wordt binnen de kortste keren de koran of Allah uit de kast gehaald en er neerbuigend gedaan over alles wat Nederlands of westers is.
  Ja, dan komen natuurlijk van mijn kant de hiaten in de islam te voorschijn.
  Een was er een joch van een jaar of 12 samen met zijn zusjes bij ons, hoe die zijn zusjes behandelde dat wil je niet weren. De ouders stonden er bij en keken er vergenoegd met enige trots naar. Ja, dan kom je riks tegen, ik heb ze netjes een fijne dag toegewenst en een nooit weerziens gewenst. Hun kinderen zijn natuurlijk nooit meer komen spelen.
  Zou dat nu aan mij liggen?

  Like

 4. @Rikus
  Ik vermoed dat we het over verschillende groeperingen hebben. Wat jij zegt klopt, maar wat ik zeg ook. Het is alleen van toepassing op een ander type moslim. Ik doelde niet op tamelijk conservatieve moslims die in religie vluchten, maar op moslims die juist uit de religie vluchten.

  Like

 5. Daar had ik in mijn vorige post een link over geplaatst
  Overigens maakte ik daar ook opmerkingen over ivm de blijf van mijn lijfhuizen en eerwraak
  Deze mensen worden uit gestoten en als ongelovige honden betitelt.
  Ik denk dat het nog 100 jaar duurt voordat deze dwang in de islam minder gaat worden.
  Bedenk eens hoeveel subsidie geld hier al door onze overheid is ingestoken. Het werkt niet. Het is met onwillige honden slecht hazen vangen.
  Je ziet overigens het hoog opgehemelde thuisland Marokko al driftig veranderen. het is zelfs en land geworden waar sekstoerisme welig tiert. Nog niet zolang geleden was er een ducu op TV waarin Tanger een moeder met hoofddoel haar dochters van 12 en 13 jaar aanbod voor 50 euro voor seks. Het mocht zelfs bij haar thuis gebeuren. .
  Maar voor veel moslims zijn landen als Iran en Pakistan de grote voorbeelden, daar krijg je voor een streepje bloot stokslagen en zo hoort het te zijn in de islam.
  Dit is de menig die bij de meerderheid heerst. ‘
  En het is angstig te zien dat er juist bij een deel van de jongeren deze menig heerst.
  En ook ik weet dat er een ander deel is, maar die durven zich niet te uiten te bang om apart te worden gezet en begrip bij hun ouders is er al helemaal vaak niet.
  Ik denk dat de Wilders methode de enige goede is.
  Keiharde confrontatie en het terugdringen dan de enorme criminaliteit die binnen deze samenleving heerst.
  En het moet en mag toch niet mogelijk zijn dat wij niet mogen uitspreken dat we er daar niet meer van willen hebben.
  De goeie mogen blijven en de rest moeten we niet.
  Dat moet heel duidelijk zijn en die boodschap brengt Wilders, hoewel steeds meer politici ook die richting op gaan kijken.Ze zien dat dit zoden aan de dijk zet.
  Nu moeten moslim nog gaan begrijpen dat het niet aan ons of Wilders ligt, maar puur aan het feit hoe ze er zelf instaan, althans een meerderheid in hun gelederen.
  Die mentaliteit moer veranderen en ze moeten met ons in harmonie willen samenleven en juist daar is bij velen den onwil nog veel te groot voor

  Like

 6. De islam is geen religie, maar een stamdoctrine.
  het schrijft het dagelijks leven voor, en rechtvaardigt de macht van oorlogsheren.
  Dat is EEN

  Twee is veel belangrijker.
  Er staat een enkele regel in de koran: “er is maar EEN islam.
  En dat is de reden oor burgeroorlog, voor bomaanslagen tussen shiiten en soenieten en andersdenkende mosims.

  Liberale islam bestaat niet, net zo min als een klein beetje maagd zijn

  Like

 7. verder heeft alles wat voor geloof of religie moet doorgaan een sociale impact.
  Zo zou kapitalisme zonder protestantisme onmogelijk zijn geweest.
  Zo triggert katholicisme en orthodoxie in katholicisme corruptie en wanprestatie.

  Maar de islam slaat alles; zij ontkent kennis en wetenschap, beschouwt de helft van de mensen standaard als huisdier, is de intolerantie zelf, en heeft de wens de rest van de wereldbevolking af te maken.

  Van de islam kan niets goeds komen; alleen barbarisme.
  De enig goede richting voor de islm is richting Sahara.

  Sorry, maar er zijn puur negatieve dingen in de wereld; de islam is ere en van.

  Like

 8. Ik heb vandaag zelfs tot nu toe met veel interesse de zitting van vandaag tegen Wilders gevolgd. De rechtbank was heel duidelijk en in denk dat deze mening voor veel Wilders alarmisten heel erg duidelijk is.
  Laten we hopen dat hier ook de moslims de juiste conclusie uit treken.
  Je mag hier wonen en werken als je je aanpast aan de Nederlandse samenleving en met ons wil samenleven en anders kun je dus beter vertrekken.

  Like

 9. @PHM
  Zingeving is dat aspect van een religie dat inspeelt op de behoeften van degenen die inspiratie zoeken. De zachte kant. Het is onlosmakelijk verbonden met de ideologische component die focust op machtsvorming en sociaal-maatschappelijke controle. De harde kant. Zingeving is wat in de etalage ligt en in de rekken hangt, en ideologie is het winkelpand dat het product zingeving verkoopt. Twee kanten van dezelfde medaille. Die twee kanten zijn niet te isoleren en tekenen religie.

  Het kan zijn dat bij de islam de zingeving overschaduwd wordt door de ideologie. Zoals dat eeuwen geleden bij het christendom ook was. Daarom komt de islam nu zo hard en agressief op ons over. Maar dat wil niet zeggen dat er geen variant van de islam mogelijk is die zich anders ontwikkelt. Dus weg van de machtsvorming en maatschappelijke controle.

  Feit dat de islam zegt de enige ware te zijn is niet uniek en geldt voor de meeste religies. Ze sluiten per definitie andersdenkenden uit en eigen gelovigen in. Religies achten zich beter dan de rest. Wat is anders hun bestaansrecht?

  Ik vermoed ook dat een liberale islam niet bestaat, maar liberale moslims wel. Da’s een belangrijk nuanceverschil. Vraag is of de laatsten ergens een poot aan de grond weten te krijgen. Vooralsnog is dat niet zo en zijn wereldwijd alleen conservatieve moslims succesvol. De uitdaging is om dat proces zonder directe inmenging op afstand om te laten keren. Voorlopig ontbreken overigens de signalen dat de liberale moslims aan de winnende hand zijn.

  Juist om dat tij te keren zou Nederland de moslims die zich willen verenigen met de Nederlandse rechtsstaat niet langer actief moeten tegenwerken. Actief steunen hoeft evenmin. Da’s dus de aanpassing aan Nederland. En door Nederland.

  Like

 10. Het doel van de islam is niet zingeving, maar strakke regulering van het stammenleven, en rechtvaardiging van het leiderschap ervan.

  En kijk naar de dagelijkse gang van zaken; de bomaaanslagen en moordpartijen op andere groepen in de islam, want “er is maar EEN islam” de rest moet dood.

  Daarom aanslagen van de sjiiten op soenieten en van soenieten op sjiiten en op de inwoners van pakistan-dat zijn geen echte moslims die moeten dood.Op de slachtpartijen die dagelijks/wekelijks in Algerije plaats vinden; die geeneens nieuws meer zijn.

  Kijk naar afgahanistan als het westen er weg is.
  Dan beginnen de massa executies weer-gereguleerd door door nederlanders opgeleide politie.

  het is niet een religie; maar een stamdoctrine
  In sociologisch opzicht is het geen religie.

  Net zo als er best goede nazi’s waren zijn er goede moslims.
  Maar ook die goede moslims gooien stenen bij een steniging.

  En het veiligste is en was het hele nazidom te veroordelen en uit te bannen; zo is het ook het veiligste de islam uit te bannen.
  We hebben geen islam nodig; het kan alleen maar misere brengen.

  Like

 11. @George Knight
  Heb je de zitting van vandaag bekeken?
  De rechtbank vraag op alle punten vrijspraak.
  Dit zegt natuurlijk duidelijk iets.
  Er is veel veranderd na de veroordeling van Hans Janmaat

  Like

 12. @PHM

  Laten we proberen te nuanceren. Een uitweg zoeken uit een neerdrukkende wereld met de paradox dat steeds meer mensen zich afkeren van religie, maar het belang van religie toeneemt. Da’s toch merkwaardig? En voeg ik toe, ongewenst en onnodig.

  Wilders en salafisten komen overeen als ze zeggen dat er per definitie slechts een ondeelbare islam bestaat. En dat bedoelen ze voor nu en straks. Maar wat brengt ons dat fatalisme? In elk geval dat constructieve krachten binnen de islam, al is het 5%, op een hoop wordt geveegd met de radicalen en opportunisten. Ofwel, we laten degenen die met ons en onze cultuur het meest overeenkomen in de steek.

  Kunnen we een wil ontwikkelen om de goedwillenden als goed te willen zien? Kunnen we een afweging maken die de nuance laat spreken zonder dat we naief en blind zijn? Daarnaar ben ik op zoek.

  Like

 13. Het zijn niet alleen de salafisten die bomaanslagen plegen.
  Ook de taliban bestaat niet uit salafisten, maar uit gewone liberale moslims.
  ook degenen die meewerken aan executies zijn geen fanaten.

  Maar netzo als de leer van de nazi’s een leer was die alleen tot zelfvernietiging kan voeren, is de islam een volledig streven naar zelfvernietiging.

  netzo als de nazi’s in 1939 in NL als positief werden beschouwd, worden nu de moslims als positief beschouwd.

  Er bestaat geen vrijheid in de islam
  Er bestaal geen liberalisme in de islam
  Er bestaat geen toreantie in de islam
  Er is maar EEN islam.
  De afvalligen meten dood.
  De niet moslims moeten dood.
  De andersdenkenden moslims moeten dood
  Er is maar EEN islam.

  Het is daarom dat de islam gebannen dient te worden van het westen; het tast de menselijke waardigheid aan; het is een veiligheids risico en een grote kostenpost.

  Het is niet vreemd dat moslim koters geen nederlands leren.
  De moslims beschouwen zich als superieur en zijn van mening, dat wij ons bij hun moeten aanpassen.

  Er zijn ik weet niet hoeveel religieuze stromingen in NL; van art 31 tot en met voodoo.
  Mar er is er maar een die gevaar oplevert en dat is de islam

  Helaas, maar ik heb de islam niet gemaakt.

  Like

 14. Het is vaak het inschatten van een kans.
  Stel je wilt iemand aannemen in NL en je kan kiezen tussen een zigeuner en een nederlander.
  Mar stel dat je geen diefstal wilt, en dat je betrouwbarheid wil.
  Dan kijk je naar de groep mannen van zigeuners.
  75% strafblad in NL
  dat betekent 95% syeelt of is anderszins crimineel.

  Dan ben je een dief van je zelf als je de zigeuner aanneemt.

  Alleen: tegenwoordig mag je dat niet zeggen, niet direct.
  Je mag wel zeggen statistisch is de kans dat hij steelt 20 maal zo hoog dan van een nederlander.
  ———-
  Bij de nazi’s waren er echt wel normale mensen, die gewoon brood op de plank wilden.
  Mar daar zit hem nou net de kneep.
  het zijn niet de fanaten die het risico bepalen; hun aantal is te klein.
  Het zijn de meelopers die dat doen.

  derhalve is voor mij het veiligste idee; geen moslims meer toelaten; de islam ontmoedigen in NL en voor zover mogelijk terugdringen.

  Vor nuances is geen ruimte erin.

  Like

 15. Van liberaal-gezinde tot conservatieve en ondemocratische vormen.
  ——————————-
  Noem eens een paar on-democratische vormen!
  Maar liefst allemaal.
  Roberto

  Like

 16. Er zijn ruim 175 andere niet moslim nationaliteiten.
  Er is geen enkele verplichting om goedwillende moslims in NL te brengen; we hebben geen moslims nodig.

  Zoals ik eerder zei: er zullen ook best wel goedillende nazi’s zijn geweest.
  Maar als je in die periode jood was, was het slordig om ze op de koffie te vragen.

  De islam-de leer- is gevaarlijk en mensonwaardig.
  Daarvoor is geen plaats in europa.
  Moslims kiezen voor die leer.
  Doen ze zelf.
  Concequentie dragen moeten ze ook zelf.
  Wat mij betreft.

  Ik ben niet poitief tegenover mensen die mijn vriendin als een hoer beschouwen en mij als een varken.
  En dat krijg je er niet uit.
  Vandaar dus.

  Like

 17. als je wilt zien waar hun loyaliteit ligt: vraag maar eens om een nationaliteit in te leveren…

  Like

 18. Rikus,
  Na vele eeuwen christendom,weten zelfs de christenen
  nog niet hoe ze als christen moeten leven.
  Alles wat God verboden heeft,wordt juist door hun gedaan.

  Geef die GOEDE Moslims een kans.
  Roberto

  Like

 19. Het Wilders proces was vandaag een leerschool voor de ganse politiek er werd heel veel echt duidelijk gemaakt. Ook voor mij werden enkele punten verduidelijkt.

  Like

 20. Ja Robeto in elke religie hebben zich in feite dezelfde problemen voor gedaan en zijn die er nog alleen wat minder. De islam loopt 100 jaar achter
  Onze overheid moet er voor zorgen dat we hier gee Joegoslavische toestanden krijgen en daarna toe is maar een kleine stap als de balans verloren gaat en dat wil Wilders voorkomen en dat is zijn politieke plicht en recht. Kwam ook vandaag op de zitting naar voeren

  Like

 21. Moslims kiezen voor die leer.
  Doen ze zelf.
  ————————–
  Meestal krijg je een geloof van huis mee,alleen fundementalisten(SGP)houden zich strak aan hun regime.
  Het feit dat deze groep klein is(600.000?)is de reden dat die geen Moslim toestanden veroorzaken.
  Roberto

  Like

 22. Ik heb er veel een kans gegeven, ze verknallen het zelf
  Ik heb trouwens wel met een familie goede contacten

  Like

 23. Het was inderdaad verhelderend, je mag alles over een religie zeggen, dan zeg je niets over de aanhangers van die religie.
  Dat volgens de Talmud alle niet joden dieren in mensengedaante zijn mag dus worden gezegd, of daarmee die Talmuds fascistisch zijn mag iedereen zelf beoordelen.
  Verder werd ik kots van hoe Wilders alles omdraait, het enige juiste was ‘onze dominante cultuur’.
  Dat er groepen mensen zijn die zich tegen deze dominantie verzetten, de man lijkt niet te begrijpen dat zjn verzet tegen de grotendeels imaginaire Islamisering net zo’n verzet is.
  Het is merkwaardig dat dit proces plaatsvindt terwijl de Islamitische massa’s zich losmaken van de westerse dominantie.
  Egypte opende net de grens met het Gaza concentratiekamp, de Palestijnen zijn van plan te proberen VN erkenning voor de Palestijnse staat te krijgen.
  Zelfs Obama heeft net Israel hèt beletsel voor vrede in het Midden Oosten genoemd.
  Dit tij keert Gekke Geert niet meer, ook bij vrijspraak.

  Like

 24. @vriend
  De actualiteit van het Wilders’ proces brengt geen nieuws. De eis tot vrijspraak door het OM is onveranderd. Logisch dat religiekritiek mogelijk is. Het zou merkwaardig zijn als dat niet zo was.

  Het is nog maar helemaal de vraag hoe de zogenaamde Arabische lente eindigt. Ik ben er verre van optimistisch over. Vraag is wie in opstand komen en wie vervolgens de vruchten van de opstand plukken. Dat hoeven niet dezelfden te zijn. Waarschijnlijk zijn het anderen, de beter georganiseerden met geld achter de hand.

  Dankzij de Amerikanen is het op het Vrijheidsplein in Cairo niet in een bloedbad geeindigd. Verder lijkt het belangrijker dat de Palestijnen eindelijk eens erkenning van de Arabische staten krijgen. We zullen zien hoe populair de Palestijnen daar zijn. Of worden.

  Like

 25. Ik weet niet waar het met de Arabische lenete heen gaat
  Soms hou ik mijn hart vast
  Wat de Palestijnen betreft als deze de wapens neer leggen is het vrede in dat gebied. Doen de Israëlisch dat dan houd de staat Israël op te bestaan. Een opmerkelijk verschil

  Like

 26. De “arabische lente” is niets anders dan rellen vanwege de voedselprijzen.
  Dat die omhoog schoten is mede te danken aan links nederland (bio-ethanol)

  De nederlandse cultuur-die volgens maxima, met een heel erg foute pappa, niet bestaat, mag van alles aan mankeren, en ik ben de laatste zonder kritiek.
  Maar dat wil NIET zeggen dat we een een fascistische leer, waar zelfs de nazi’s in de leer gingen, moeten verwelkomen.

  het smoesje “religie’ gaat niet om drie redenen; het is geen religie maar een stamdoctrine.
  Ten tweede: dan moet dat gelden voor ALLE religies; ook voor kannibalisme, voodoo, totemisme en nog meer van dat spul
  ten derde, we mogen zelf weten wat we hier toestaan en toelaten.

  Wat de AIVD zegt interesseert me niet; die zijn politiek gestuurd en incompetent.

  Gevaar zit hem in de aantallen.
  groei betekent risico.
  En vergeet niet: een moslim is op de eerste plaats moslim, op de tweede plaats zijn nationaliteit van oorsprong, en op de dertigste plaats nederlander.

  Daarnaast zijn wij voor hem vuil, evenals hun eigen vrouwen.
  Even niet vergeten.
  Dat–samen met taqiaa- maakt samenleven, intergreren, onmogelijk.
  Dat gaat uit van gelijkwaardigheid.

  Like

 27. Als de machthebbers in libie, Tunesie Egypte Syrie gewoon de voedselprijzen hadden gesubsidieerd, en per direct voedsel productie hadden opgestaart, was het bedwingen van de rellen veel goedkoper geweest en had geen levens gekost.

  Dan: ben geen voorstander van Israel.
  Maar ook niet zwart-wit van de palestijnen;
  De situatie daar is een pad stelling.

  De enige oplossing aldaar is; geef jordanie een andere naam, palestina bv; is zo gek niet; 70% is palestijn die daar woont)
  sluit de grens hermetisch, compenseer de palestijnen voor verloren land/huizen, start de economie enigszins op–beginnend met scholen.

  Iedere andere oplossing zie ik alleen maar escaleren in geweld.
  —————
  De joden hadden in 1945 land in oostenrijk/duitsland moeten claimen–ze hadden het ook gekregen….
  Maar daar hadden ze de fantasie niet voor–en ik was er niet….

  Like

 28. Wat betreft rellen om voedsel prijzen ben ik niet met je eens
  Ik zie in alle beelden op TV goed doorvoede en goed geklede mensen. Het valt ook op dat er prachtige auto’s rond rijden. Zo armlastig is men daar niet denk ik
  Ik zie als groot gevaar dat de invloed an de islam zal gaan overheersen en dan die landen tientallen jaren worden terug geworpen in hun ontwikkeling

  Like

 29. Dan zit je er naast rikus.
  Een boven en middenlaag is rijk; mar de armoede is groot in die landen.De graanprijzen, de maisprijzen,de plantaardige olie daarvan zijn de prijzen met een factor 3 en meer omhoog gegaan in 3 jaar.
  oorzaak; o.a. de idioterie van bio ethanol, dat zorgde voor 100.000.000 extra armen op de wereld.
  Zelfs de taco’s in mexico en de spagetti in italie werden een stuk duurder.

  Daardoor ook de vleesprijzen omhoog en inflatie.

  Economisch zijn die landen achtelijk.
  In sommige landen olie/gas, en dan heb je het meeste gezegd.
  in egypte heeft bijna iedereen werk, en bijna niemand heeft iets te doen
  Hoog ontwikkeld is de non-productiviteit.

  Maar idd zoals ik eerder zei; met een paar honderd millioen subsidie was de druk van de ketel af geweest.

  Dit-via burgeroorlog kost aanzienlijk meer.

  Like

 30. @PHM
  Uw mening is een mening en ga ik niet weerspreken. Er is ook te veel om te weerspreken. Maar dat de AIVD een incompetente organisatie zou zijn is op niets gebaseerd. De rapportages over Nederlands islamradicalisme worden van links tot rechts geprezen en zijn van hoge kwaliteit.

  Ik zie dat u mijn vraag over de juiste constructieve houding jegens goedwillende Nederlandse moslims nog niet beantwoord hebt.

  Like

 31. Goedwillende moslims in de betekenis van aangepast aan NL; en de nederlanders ziend als gelijkwaardig:
  die bestaan niet.

  De basis van de islam is–zowel voor de meest liberale als conservatieve-dat niet moslims varkens en hoeren zijn.

  Wat jij als “goedwillend” beschouwd, zijn niet meer of minder dan moslims, die weten wat jij horen wilt, en zeggen.Taqiaa heet dat.Het is verstoken van oprechtheid.

  Wij zijn en blijven varkens en hoeren voor hun.Daar verandert niets aan.

  Wat je met die groep moet doen? negeren en hetzelfde behandelen als salafisten.

  Wat je met de islam moet doen/
  Geen nieuwe moslis toelaten; repatrieer beleid opzetten, zorgen dat aantal verminderd en niet vermeerderd; geen moskee’s meer erbij, geen extra subsidies, en ze ondergeschikt maken aan dezelfde wetgeving als autochtone nederlanders.

  Like

 32. De AIVD boert een rapportje op, waarvan de tekst vooraf bekend is.
  De politici heben dan iets waarop ze zich kunnen baseren; ze zijn dan gedekt.
  Voor de rest: laat ze maar verkeersbekeuringen gaan geven of zo.

  Like

 33. @George
  Het probleem is dat goedwillende moslims geen standpunt durven innemen, dat heeft gevolgen voor hen binnen hun samenleving. Hoewel er zijn die dit krachtig ontkennen.
  Ze worden met argwaan bejegend en juist dat is het grote probleem

  Like

 34. @Rikus
  Mee eens. Maar heeft dat niet juist te maken met onze houding? Als we werkelijk in praktijk zouden brengen dat het niet uitmaakt waar iemand vandaan komt, maar wel hoe iemand zich opstelt, dan maakt het dus niet uit wat iemands achtergrond is.

  Nu worden conservatieve moslims beter beschermd dan uitgetreden moslims die dus geen moslim meer zijn of vrouwen of homosexuelen binnen de islam die achtergesteld worden. Dat vind ik onverkwikkelijk.

  Je hebt gelijk dat vrijzinnige, uitgetreden moslims geen standpunt in durven te nemen. Gelijk hebben ze. Wilders deelt ze nog steeds in bij de islam, links ziet hun individualisering als een inbreuk op het multiculturalisme en het groepsdenken en zelfs de ooit liberale VVD laat de oren naar de religieuze SGP hangen. En bij christelijke kerken of islamitische moskee hoeven ze al helemaal niet aan te kloppen.

  Denk wat Ehsan Jami is overkomen. Hij mocht blij zijn dat-ie slechts in elkaar geslagen werd. Of hoe Sooreh Hera werd opgejaagd. Niet dat moslims intolerant zijn wekt nog verbazing, ze begrijpen de werking van pluriformiteit en vrijheid niet. Maar wel dat de Nederlandse overheid en alle politieke partijen niet onverkort deze mensen steunen is te gek voor woorden. Wat is dat voor gemankeerde rechtsstaat die zwakkeren uit angst of gewoon lamlendigheid in de steek laat?

  Dat kritische moslims met argwaan bejegend worden komt door de overheid die religie juridisch en politiek nog steeds extra bescherming geeft. Niemand steunt ze en daarom kunnen ze niet voor hun mening uitkomen. Daarbij morrelen ze aan een achterhaalde waarheid van het slachtofferdenken doordat ze emanciperen.

  In de beeldvorming lijkt het daarom dat ze niet bestaan. Maar ze bestaan wel en zijn met velen. Dat ze verplicht zijn om te duiken is een direct gevolg van het feit dat ze geisoleerd worden door de politiek en de overheid. In de steek gelaten.

  Like

 35. Je kan een moslim uit de sahara halen, maar nooit de sahara uit een moslim.

  Als je bv gereformeerd bent opgevoed, en je breekt daar mee als 17 bent, ben je de volgende 30 jaar bezig de invloeden ervan op je gedrag, houding, referentiekader ervan uit te wissen; en dat lukt maar ten dele.

  De islam is een kwaadwillende leer.
  Er zit bijna niets goeds in.
  De leer weren is de enige manier om niet overlopen te worden door die leer, hoe dan ook.

  Like

 36. @ George
  Voor mij maakt het niets uit waar iemand weg komt, zoals ik al eerder melde ik heb ook een buitenlandse vrouw die heel gebrekkig Nederlands spreekt. Waarom spreken onze kinderen wel perfect Nederlands en draaien zelfs 3e generatie Marokkanen in zinnen nog steeds woorden om en kun je direct hun land van thuiskomst vaststellen?
  Dat de overheid er te weinig in geïnvesteerd heeft ben ik niet met je eens er zijn bakken vol subsidies aan alle vormen van hulp, buurtprojecten en andere vormen om hun achterstand en inburgering te bevorderen uitgegeven.
  De fouten zitten in hun eigen samenleving en de sociale druk die daar van uit gaat zet een rem op alles wat jij duidt aan gemis van de politiek en overheid.
  Wat nu gebeurd met Wilders is een goede ontwikkeling. Nu wordt ronduit gezegd hoe de vlag er bij hangt. In het verleden was dat anders, niemand durfde het achterste van zijn tong te laten zien. Ook voor de moslims komt er nu duidelijkheid.
  Ze moeten ook maar eens toegeven dat in hun gelederen de criminaliteit zeer hoog is en dit niet goed praten omdat de overheid het verkeerd zou hebben gedaan.
  Nee, het moet eerst maar eens zijn afgelopen dat er in elke uitzending van Opsporing verzocht oude mensen met grof geweld worden overvallen door een dader met een Marokkaans uiterlijk. En ook de dreigingfactor naar bijvoorbeeld Wilders en Ayaan Hirs Ali speelt daar bij een rol. Moslim menen het recht te hebben deze mensen te mogen bedreigen en zelfs te doden. Dat moet eerst maar eens van tafel en als Geert en Ayaan weer veilig zonder bewaking in de keukenhog kunnen wandelen dat kunnen we verder praten

  Like

 37. @Rikus
  Ik heb nooit beweerd dat de overheid geen geld heeft gestopt in hulp en faciliteiten voor buitenlanders. Daarmee slaat Nederland helemaal geen slecht figuur. Wel dat de overheid het niet serieus heeft aangepakt. Het geld diende als aflaat om sociale en politieke vrede te kopen.

  Niet elke Turk of Marokkaan is een moslim en niet elke moslim is een belijdend moslim. De islam wordt soms ook gekaapt door kwaadwillenden. De makke is dat de georganiseerde moslims hun godsdienst onvoldoende weten te beschermen. Kortom, etniciteit, religie en politiek lopen door elkaar heen.

  Nogmaals, ik ben nooit enthousiast geweest over religie en vind het een suf iets. Inclusief de islam. Maar binnen de Nederlandse rechtsstaat bestaat nu eenmaal vrijheid van godsdienst. Is dus plaats ingeruimd voor religie, of we dat nu leuk vinden of niet. Maar daar horen rechten en plichten bij.

  Ik zie die het liefst in samenhang besproken. Dus iemand heeft recht op onderwijs, arbeid en een dak boven het hoofd en de plicht om Nederlands te leren en de Nederlandse cultuur en samenleving positief te accepteren. Het een niet zonder het ander.

  Juist daar is het misgegaan. Die uitruil van rechten en plichten is nooit goed opgezet. Het is zelfs te simpel om te zeggen dat links hamerde op de rechten en rechts op de plichten. Want de linkse vakbonden en de SP oude stijl hamerden op de plichten. En kerken en de partijen van het CDA op de rechten.

  Wat nu? Links en rechts zijn hopeloos verdeeld over zo ongeveer elk maatschappelijk probleem. Dus ook over de integratie. In hun loopgraven breken ze af of houden ze tegen. Maar een zakelijk beleid komt nog steeds niet tot stand. Het valt niet te verklaren.

  Like

 38. Ik denk juist dat de uitvoering van de plannen waarvoor de overheid geld beschikbaar stelde vaak niet deugde. Men liet dit meestal uitvoeren door groeperingen uit het allochtone milieu en daar kwam vaak niet veel van terecht en je hebt gelijk het was vaak een doekje voor het bloeden.
  Natuurlijk spelen er een aantal andere factoren mee. Een moslim wil niet graag intrigeren, hij wil zijn eigen clubje, zijn eigen ziekenhuis, zijn eigen gebedsruimte. Het liefst zijn eigen winkel waar geen ongelovigen toegang hebben.
  Ik kan daar tal van voorbeelden voor aandragen.
  Ik zal je een mooi voorbeeld geven. Een vriend van mij had een leuke Marokkaanse meid als receptioniste in zijn auto bedrijf. Ze had een prachtige telefoonstem en zag er leuk uit altijd modern gekleed, gewoon een vlotte meid. Mijn vriend was heel trosts op zijn Marokkaantje. Hij vond het gelul over de Marokkanen allemaal maar onzin.
  Op een bepaald moment kwam ze echter in zijn zaak met hoofddoek en in Nihat mijn vriend sprak haar daar op aan en eiste dat ze normale kleding droeg zoals voorheen.
  Ze weigerde dit mijn vriend heeft haar toen op staande voet ontslagen. Hij wilde dit niet in zijn bedrijf. Hij kreeg van het arbeid bureau groen licht voor dit ontslag.
  Mijn vriend werd daarna bedreigd met brandstichting in zijn bedrijf en woning ook zijn kinderen werden bedreigd.
  Je snapt dat er in een klap geen positief geluid meer over zijn lippen kwam.

  Ik ben meer dan ooit van mening dat jij de weerzin om te intrigeren de oorzaak is van de mislukking van de multiculturele samenleving.
  Misschien dat de wekwijze van Wilders een opening biedt en de moslims gaan inzien dat ze vooral door hun imams op het verkeerde spoor zijn gezet. Ze moeten eerst de haar in hun hart naar ons toe verdrijven en ook die naar homo’s en het vermeende recht om anders denkende te vergelijken met ongelovige varkens.

  Like

 39. In de islam ligt het absolute gelijk.
  Moslims zijn ervan overtuigd, dat zij de enige waarheid hebben en dulden geen tegenspraak.
  Zij zijn ervan overtuigd dat de rest van de wereld zich bij hun moet aanpassen.

  Zoals de turken een poosje terug in duitsland zeiden; wij zitten hier nou al zo lang, nou moeten de duitsers zich maar bij ons aanpassen

  In 1990 zoiets als 12 moskeetjes in DL; nu 120 en ik keulen een gigantisch grote geplanned, groter dan de dom.
  Waarom zou dat nou zijn?

  Van moslims verwachten dat ze intergreren is onzinnig.
  Dat hebben ze nooit gedaan en zullen alleen doen onder dwang.
  Hun kinderen nederlands leren? waarom? marokkaans is toch voldoende?
  Daarom ben ik voorstander van taaltest bij begin school.Niet voldoende; accuut bijles op de kosten van ouders, direct in te vorderen.
  Weigerachtig? Uitzetten.

  Nu verpesten een paar kinderen het peil van een hele school.

  Alleen met dwang kan je iets bereiken; intergratie is een absolute illusie.

  Zoals iemand zei over de salafisten in Vrussel; ze zijn wel op dezelfde plaats, aar in een andere dimensie; 1500jaar en 4000km terug.
  Waarom zouden ze zich aanpassen bij varkens en hoeren?

  Like

 40. @Rikus en PHM
  Er is veel verkeerd gelopen met de integratie. Maar Nederland wilde nooit immigratieland genoemd worden. Dus sturing ontbrak. Pieter Lakeman heeft het mooi opgeschreven en werd vervolgens genegeerd door het establishment. Ofwel, dat deel van het verhaal valt de migranten niet te verwijten.

  Da’s aantoonbaar slecht beleid geweest. Waarvoor nooit iemand verantwoording heeft afgelegd. Zelfs niet op het kerkhof. Daar mogen wij Nederlandse burgers kritisch op zijn. Echt antwoord krijgen we trouwens toch niet. Waarom is er nooit een parlementaire enquete over gehouden? Simpelweg omdat alle politieke partijen boter op hun hoofd hebben. Massa’s ranzige boter. En zij maken nu eenmaal de dienst uit.

  Maar dit soort kritiek is anders dan algemene uitspraken over de islam of de moslims. Dat lijkt veel te simpel en scheert goedwillenden en kwaadwillenden over een kam. Zelfs degenen die slachtoffer zijn van de islam. Da’s van een zelfde orde als de bewering dat alle Nederlanders gierig en onbeschoft zijn. Sommigen zijn dat, maar zeker niet allen.

  Als de weerzin van de migranten om te integreren de reden tot mislukking van de multiculturele samenleving is, dan hebben ze hier niets te zoeken. Het voorbeeld van de moslimvrouw die zich ineens bedekt is hemeltergend. Zowel voor de werkgever maar ook voor de vrouw zelf die blijkbaar onder druk is gezet door de mannen in haar omgeving. Da’s precies wat ik eerder opmerkte, niemand steunt haar behalve een religieuze malloot die haar onder druk zet. En wat voor steun is dat die iemand maatschappelijk isoleert. De vrouw is slachtoffer.

  Mijn vraag is, hoe redden we dit soort vrouwen uit de greep van mensen met een conservatieve opvatting van de islam. Verbetering van de sfeer in ons land komt met kleine stapjes. Al zetten elk jaar maar een paar procent moslims de stap van conservatieve religie naar de moderniteit.

  Daartoe is nodig dat minderheden binnen minderheden rechten krijgen om aan hun plichten te kunnen voldoen en er actief overheidsbeleid komt. Niet de doldwaze variant van Job Cohen en zijn compenserende neutraliteit dat religieuze organisaties steunt, maar een aanpak op maat per individu. Wellicht kan er een deel van het budget van Ontwikkelingshulp aan gespendeerd worden. Dan wordt diep Nederland erkend als ontwikkelingsgebied. Dus, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Dordrecht, Tilburg en alle steden waar minderheden intolerant zijn voor hun eigen minderheden. Waar moslimvrouwen opgesloten worden en als derderangs burger worden behandeld. Schande dat zoiets in Nederland voorkomt en wij allen het oogluikend laten gebeuren.

  Nodig is dus een actieve aanpak die wat in beweging zet. Die tot actief handelen komt. Verkettering en fatalisme dat er toch nooit iets kan veranderen is zinloos. We moeten actief blijven denken en blijven hopen op verbetering. Anders zakken we weg in de loopgraven van ons eigen gelijk. Da’s niet spannend en contra-productief. En voor de sfeer in Nederland fnuikend.

  Like

 41. De Marokkaanse receptioniste bij mijn vriend waar ik eerder over repte. Bleek door haar vader te zijn uitgehuwelijkt aan een oudere rijke Marokkaan, die deze kleding eisen stelde

  Like

 42. Die vrouw is geen slachtoffer, maar dadaer.
  Zij is zelf verantwoordlijk voor haar daden.
  Door haar haar verantwoording af te nemen zet je haar neer als een achtelijke schlemiel.

  na 50 jaar moet er eens een duidelijke vreemdeligen wet komen.
  Met regels die ook gehandhaafd worden.
  Zal er een paar voorstellen.
  –geen toelating meer uit moslimlanden
  –toelating op het bruikbaarheids beginsel, nat als in alle engelstalige landen
  –begrensd door een maximum quotum per jaar
  –procedure snel; niet meer dan 6 week.
  –beroep/bezwaar afwachten in thuisland

  –verplichting zelf en aan de kinderen nederlands te leren, binnen een jaar
  –verplichte intergratie cursus–net als in usa
  –toetsing erna
  –EEN nationaliteit; wil iemand zijn oorspronkelijke nationaliteit houden: dat kan; in zijn oorspronkelijke land
  –verblijfsvergunning per 2 jaar afgeven
  –crimineel gedrag: met hele gezin retour
  –eerste 5 jaar geen recht op sociale voorzieningen
  -geen bruid import meer (handel in berggeiten)
  –is een land weer veilig, vluchtelingen retour

  Like

 43. @Gerorge

  Ik snap best wel waar je op doelt, maar er opnieuw een bak geld inpompen zal niet helpen.
  Eerst moet de sociale dwang van het beest de islam worden ingedamd en dat zal moeilijk worden. Daar spelen machten mee die wij niet kennen en doorgronden. De imams, de korandeskundigen.
  Veel jonge mensen willen graag een andere weg, alleen ze durven niet.
  Ik blijf erbij dat de confrontatie door Wilders een middel kan zijn. Ook het hoofddoek verbod zou daar zeer zeker toe kunnen bijdragen. Elke moslim vrouw beweerd dat ze deze uit vrije wil draagd omdat ze diep gelovig is. De waarheid is echter heel anders.

  Like

 44. @Rikus
  Dank voor je aanvullende informatie. Wat je zegt komt overeen met wat ik veronderstelde. Wat triest en ontoelaatbaar dat in Nederland een vrouw als bezit verhandeld wordt. Ze zit aan alle kanten klem.

  Met hoofddoeken weet je het niet zeker. Er bestaat veel dwang, da’s gedocumenteerd, maar vrouwen kunnen er ook uit vrije wil voor kiezen. Het is lastig om dat af te sluiten.

  Geld inpompen hoeft niet. Het is trouwens toch op. Goed beleid is geen kwestie van geld, maar van nadenken en zorgvuldig uitvoeren. Wilders is zeker een middel. Hij heeft bespreekbaar gemaakt wat onbespreekbaar was. Maar nu moet er opgebouwd worden. Is Wilders daartoe in staat? Ik zie het nog niet. Trouwens bij niemand zie ik het. Dus daarmee valt Wilders nog niet eens buiten de boot. Maar met uitstellen en afwachten gaan we wel het schip in. De veranderingen ten goede worden ingehaald door foute ontwikkelingen.

  @PHM
  We hebben duidelijk een verschillende kijk op de zaak.

  Like

 45. Alleen met strenge en duidelijke regelgeving kan je wat gereiken; en dan die regelgeving ook handhaven!
  Niet weer 27.000 criminele ostblokkers een pardonregeling geven en ze een betere behandeling geven dan nederlanders.
  Niet weer accepteren van zigeuners dat ze hun dochters van 12 thuishouden van schol.
  Hoe dat te voorkomen? Boetes, accuut innen van uitkeringen.
  hetzelfde wat ik zei; verblijfsvergunning af laten hangen van non-crimineel gedrag; b.v. bij zigeuners; bij crimineel gedrag; accuut uitzetten.
  Een groep, waarvan 75% een strafblad heeft hier …
  Onder controle brengen; met als dreiging: uitzetting.
  Het werkt.

  Dan: er zijn mar een stuk of 3 groepen in NL die echte problemen veroorzaken.
  Maar er zijn 182 nationaliteiten
  die probleem groepen onder controle brengen, of uitzetten is en logische en acceptabele oplossing.

  Like

 46. @George Knight
  Het plan van Wilders, een totaal verbod zou op dat punt een oplossing zijn voor veel van die meiden.

  Like

 47. en dan moet er nog eens een definitie komen van vluchteling.
  Is dat ieand die in Afghanistan met KLM eerste klas naar NL komt?
  Dacht het niet.
  maar zoals gezegd-als we het doen zoals engelstalige landen het doen-toelaten op quotum en op nut voor het land–kost het niets, maar rendeert het
  regelgeving regelgeving; na 50 jaar nog niks; en daar zit het hele haagse circus geld op te vreten en niks uit te voeren…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.