George Knight

Debat tussen links en rechts

Politieke kleinhandel

with one comment

Een herschikking van de Nederlandse politiek lijkt me wel wat. Dat kan van alles zijn. Links-liberalen, realistische sociaal-democraten, islamdemocraten, jubelende christen-democraten, groene conservatieven of volbloed socialisten. Maar politiek vergaat het zoals artikelen in de supermarkt. Een gevestigd product valt niet makkelijk te verdringen. Ofwel, een nieuwe partij moet iets nieuws bieden en aantrekkelijk zijn. 

Is vast te stellen welke plekken op de schappen nog vrij zijn? De strijd tussen partijen verloopt op dit moment weliswaar langs klassieke links-rechts lijnen, maar wordt in de selectie van onderwerpen sociaal-cultureel (integratie, immigratie, duurzaamheid) en in de selectiemethode pragmatisch gevoed. Ideologie en sociaal-economie staan buitenspel. Herman Wijffels gaf daar in september 2010 een treffende analyse van.

Vanwege de meerderheid van de coalitie plus gedoogpartners dreigen voor de verkiezingen van de Eerste Kamer VVD’ers op de SGP te stemmen. Daartoe bestaat geen politiek-filosofische rechtvaardiging. Liberalen zijn voor een kleine overheid en staatkundigen voor een theocratie. Ideologie wijkt zodanig voor pragmatiek dat het ongeloofwaardig wordt. Opmerkelijk is dat sociaal-cultureel VVD en SGP elkaar naderen.

Zo is een samengaan van Christen Unie en D66 onlogisch als men uitgaat van de sociaal-culturele as. Enkele jaren geleden noemde men dat trouwens nog de immateriële aspecten. Nu lijkt het immateriële steeds meer te materialiseren. Een ontwikkeling die haaks staat op het belang van kernwaarden. D66 die weliswaar als egel nadert tot een partij die zich baseert op de bijbel tekent de de-ideologisering van de politiek.

Partijen verliezen geloofwaardigheid door hun fixatie op de macht en veronachtzaming van sociaal-economie en ideologie. Door herschikking kan die tendens gekeerd worden. Voorwaarde is dat partijen in langere termijnen gaan denken. Er is ruimte voor elke partij die men kan bedenken. Probleem is dat de huidige de markt afschermen en er te weinig kiezers zijn die beseffen welke slechte producten ze aangesmeerd krijgen.

Foto: Tulip Town Market, Grove Center, Oak Ridge, Tennessee, VS, 1945. James Edward Westcott

Written by George Knight

23 mei 2011 bij 08:00

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Je ziet dat binnen de CU de christelijke banden worden geüpdatet ook het CDA is daar al een tijdje mee bezig. Men wiil de onderbuikgevoelens bij de leden weer laten spreken, ze zien daarin hun redding.
  Of dat lukt? Ik denk het niet slechts de enkele extreme christen die nog bestaat daar intrapt. Deze zullen in de toekomst ook de harde kern van de partijen die de christelijkheid in hun vaandel voeren uitmaken.
  Ook de huidige christen is realist geworden en de realiteit van elke dag heeft weinig met de het christendom te maken er worden geen schaduwen vooruit geworpen en wat mensen te denken, te onderscheiden als tekenen van het komende koninkrijk is zo ambivalent dat het weinig basis voor het huidige leven en geloof biedt.
  Zo je al opmerkte zijn er nieuwe wegen nodig. Harde taal en dan vooral de taal die de mensen spreken zijn in de politiek nodig. We zijn te lang in slaap gehouden door intellectueel nietszeggend geleuter en beginnen te snappen dat we werden belazerd waar we bijstonden.
  Geert Wilders is wat dat betreft een frisse wind met een vlijm scherpe tong.
  Hij durft te zeggen wat anderen niet eens durven te denken.
  Je ziet ook dat zijn felle aanval op het Griekse standpunt hem direct 2 zetels winst oplevert in de peilingen. Ik had overigens niet anders verwacht.
  Hij zegt precies wat de mensen begrijpen. Immers iedereen begrijpt dat geld in een bodemloze put gooien geen redmiddel kan zijn. De Grieken zijn onwillig, willen hun vorstelijke pensioenregeling niet kwijt en ook niet meer belasting betalen, als ze die al betalen.
  Nee, ze willen liever dat wij ons op 65e jarige leeftijd voor hen een bult gaan werken, zij hebben dan al 15 genoten van hun pensioen.
  Spelen werkelijk een flink deel van onze politici voor Gekke Gerritje of zijn ze het werkelijk.
  Ik ben het ook lang niet altijd met Geert Wilders eens, maar hij breekt de boel op een aantal punten flink open. Je ziet ook dat de afgelopen jaren hij de enige is die vertrouwen wint.
  Je ziet dat veel christenen geen vertrouwen meer hebben in de God van Gisteren, ze willen een nieuwe God de God van morgen.
  Wilders Akbar. …

  Like

  rikus

  23 mei 2011 at 13:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: