Wellinks onvolledigheid geeft Wilders ruimte

Update 4 juli 2015: De Volkskrant is verbaasd over zichzelf en vraagt het af: ‘Waarom Geert Wilders gelijk heeft over de euro.’ Met de constatering: ‘Hij beweert ook dat Nederland en Duitsland beter af zullen zijn als ze de gulden en de D-mark weer invoeren. Beide beweringen zijn waar. Maar omdat ze worden verkondigd door een populist dan wel rechts-extremist, worden Wilders’ opinies door het zogenaamd weldenkende deel van de bevolking haast gedachteloos als onzin afgedaan.’ Wilders op zijn beurt vangt het in een tweet

Geert Wilders roept op geen geld meer te geven aan Griekenland en dit land uit de euro te gooien. President van De Nederlandse Bank Nout Wellink noemt Wilders om deze uitspraak een valse profeet op economisch gebied. Wie heeft gelijk? Het lijkt eerder een politiek dan een financieel-economisch verschil van mening.

Wellink beweert dat het gevaarlijk is om te zeggen dat we Griekenland moeten laten vallen. Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten met elkaar zijn vervlochten. En dat de redding van Griekenland een veredeld eigenbelang is. Daar is geen woord aan gelogen en daarom slaat Wilders de plank mis. Maar zegt Wellink genoeg?

Iedereen weet dat Griekenland gered moet worden vanwege de uitstaande schulden van Duitse en Franse banken. Als het niet gebeurt dan dreigt een kettingreactie omdat banken omvallen en weer andere in hun val meeslepen. Da’s een doemscenario dat voorkomen moet worden. Maar ten koste van wat? Waar ligt de grens? Daar doelt Wilders op.

Wellink concentreert zich op het technische deel van het verhaal. Evenals andere bankbestuurders. Hij benadrukt de solidariteit en de vermenging van de economieën, maar vergeet te zeggen dat burgers de rekening moeten betalen voor wat banken fout hebben gedaan. Mede door onvoldoende controle van en ingrijpen door bankpresidenten zoals hij.

Het zou Wellink sieren als-ie voortaan openheid van zaken gaf. Dat begrijpen burgers beter dan de logica van een banksector die zichzelf hoge bonussen blijft geven, maatregelen als Basel III probeert af te zwakken en steunmaatregelen voor landen als Griekenland. Het verhaal is dat de banksector nog steeds een puinhoop is en landen mee kan trekken. In die situatie zijn we terechtgekomen. Wellink kan maar beter volledig zijn.

Foto: Acropolis in Athene, Griekenland, 2010

Advertentie

18 gedachten over “Wellinks onvolledigheid geeft Wilders ruimte

 1. Laten we eens kijken naar de prestateis van Nout Wellink en zijn functioneren als toezicht houder. De ijsland affaire, het toezicht bij de DSB.
  Het enigste wat hij goed heeft gedaan is het theathers stuk dat hij samen met Wouter Bos en Gerrit Zalm opvoerde voor de commissie de Wit, dat was echt van hoog niveau.
  Appointment of lords en het wordt steeds duidelijker dat in politiek de code van het old boy network recht overeind wordt gehouden

  Like

 2. @Rikus
  Vertrouwen moet je winnen. En niet verspelen. Dat Wellink geen volgende termijn krijgt bij De Nederlandse Bank is een rechtstreeks gevolg van dat afgenomen vertrouwen in hem. De politiek verwacht een cultuuromslag bij DNB en ziet daartoe Wellink niet in staat. Die omslag vraagt om meer openheid en minder afstandelijk handelen.

  De onvolledigheid van Wellink is in zijn positie naar mijn idee een ernstiger nalatigheid dan het feitelijke ongelijk van Wilders. Wellink is in zijn reactie op zijn best halfslachtig te noemen en symboliseert hiermee ongewild de verkramptheid van de sector om volledige openheid te geven. Mede omdat-ie niet voor de politieke besluitvorming kan uitlopen. Maar ook omdat-ie de burgers nog steeds knollen voor citroenen wil verkopen.

  En dan is er nog het verschoven economisch evenwicht op wereldschaal. Europa en de VS zakken weg en verliezen hun positie. China en India stomen op. Dat betekent dat straks de besluiten over ons door anderen genomen worden. Zoals wij dat eeuwen voor anderen deden. Dat maakt de noodzaak om orde op zaken binnen de EU te stellen er alleen nog maar groter op.

  Er spelen dus tegelijk twee ontwikkelingen, binnen Europa hebben landen als Nederland onvoldoende zeggingskracht over banken en in nood verkerende landen en heel Europa wordt afhankelijk van externe partijen. De interne reactie kan de externe positie verzwakken. Wellink lijkt zich te concentreren op dat laatste en Wilders op het eerste.

  Like

 3. Ik ben het op een aantal punten met je eens. Alleen erger ik mij aan de manier waarop Nout Wellink wordt weg wordt gewerkt men is in staat om hem ook nog een flinke bonus mee te geven. Gewoon volksverlakkerij en dat is in de hele bankwereld aan de hand. Onder zijn toezicht zijn mensen uit gezogen en geplunderd en hij wist dit als hoog intellectueel donders goed.
  Het zijn gewoon mensen een oogje dicht hielden waardoor de boel kon worden belazerend en hele gezinnen in groet ellende zijn gedompeld er hebben zelfs mensen zelfmoord gepleegd die tot aan de nek in de sores zijn gekomen door de koopsom polissen van de banken.
  Geert Wilders heeft een grote bek, maar hij is de enige die in de politiek wat los maakt.
  En misschien moeten we een land als Griekenland wel in zijn eigen modder laten gaar koken en voorlopig uit de Euro bannen en pas weer toelaten als ze hun zaken op orde hebben.
  Voor mij was het al heel lang duidelijk dat de oude politieke elite ons verneukte met mooie praatjes. Als we ze daar zouden laten gaan dan zou half Nederland binnen afzienbare tijd van de voedselbanken afhankelijk zijn. Daar willen we toch niet naar toe?
  Wilders heef tin elk geval zijn fighting spirit en ik denk dat we daar van gaan profiteren.
  Er komen steeds meer waarheden boven water en de poltiek wordt transparanter en ook wat er bij de banken gebeurd. Het is toch te gek voor woorden dat in een tijd van recessie gewoon bank personeel met een zak vol bonussen naar huis wandelen.

  Like

 4. @Rikus
  Ik zie de aanpak door de politiek van de banksector nog niet echt doorzetten. Mooie woorden ja, maar ingrijpen, ho maar. Terwijl het een tikkende tijdbom is.

  Het optreden van Wilders over de economie zou iets toevoegen als-ie vanzelfsprekendheden en arrogantie van de bankensector aan de orde zou stellen. Maar hij is slim genoeg om te weten dat het wijzen naar de Grieken het makkelijkste deel van het verhaal is.

  Dus eveneens Wellink kiest ook Wilders voor de makkelijke weg. Praat in zijn eigen straatje. Ik verbaas me erover waarom er niemand is die beide kanten van het verhaal geloofwaardig samenvoegt. Daar heeft Nederland wat aan. De SP probeerde het maar vond weinig gehoor. Waarom dringt het hele verhaal niet echt door? Wat is de drempel? Wat is de angst?

  Like

 5. Dat is niet zo moeilijk, ze zijn bang voor elkaar.
  Waarom denk je dat Wouter bos stiekem weg is geslopen?
  Zijn vertrek was een smoes niet meer of minder, hopelijk komt de echte aap eens uit de mouw.
  Ik ben het met Geert eens donder Griekenland er maar uit en laat ze terug komen als ze hun zaakjes in orde hebben. Van mij mogen ze de euro als betaalmiddel blijven gebruiken, maar niet uit de ruif van andere landen eten. Ik heb al jaren lang iemand op mijn rug zitten die mee lift en dat is meer dan genoeg.
  Dat zou tevens een signaal zijn voor andere zwakke landen om hun zaakjes op orde te maken en niet af te wachten tot er hulp komt. Ik denk dat indien ik morgen geen eten meer heb er weinig mensen zijn die mij dat komen brengen.

  Like

 6. Ik ben tegenstander van hulp.
  Laat die banken maar rustig in faillisement gaan–of niet.
  Als ze winst maken komen ze ook niet delen.

  Nee.De oorzaak van alle misere in griekenland is crimineel gedrag; doodgewone fraude en malverstaties.
  Daarnaast een mentaliteit van non-productiviteit; en corruptie.

  Als een bank zijn geld niet binnenkrijgt: publiek verkopen–accuut.
  Nee hoor; zij verliezen liever ons geld, dat doet geen pijn.

  Precies wat Wilders zegt: die moeten uit de euro getrapt worden; dat zal nou een beetje pijn doen, maar gerekend over 5 jaar is dat een stuk voordeliger.
  Bovendien heeft dat een voorbeeldfunctie voor de andere landen; denk bv aan de oostbloklanden.

  Leg eens uitwaarom wij de blunders van die banken zouden moeten dekken?
  Moeten we ze ook helpen met pissen?
  Ze hebben geblunderd; laat ze zelf ervoor betalen.

  En omdat de staat als zodanig al jaren fraudeerd: uit de euro.
  Dat we er al voor betaald hebben is een politieke lafheid en een blunder.

  Like

 7. Natuurlijk hebben de Grieken de afgelopen jaren op te grote voet geleefd. Maar zoals bij alles geldt, waarom werd dat oogluikend toegelaten door audit commissies van de EU? De Grieken hebben de pech dat heel Europa onder druk staat. De lucht is eruit.

  De analyse van Frank Ankersmit afgelopen weekend in de NRC raakt de kern. Waarom gaan CDA en VVD over tot de orde van de dag? En voeg ik toe presenteren de kiezers hun rancune aan het verkeerde loket? Erkent dan niemand dat bijvoorbeeld de dreigende kaalslag op cultuur die naar schatting van de vakbond tot meer dan 30.000 ontslagen leidt het directe resultaat is van de steunoperaties aan banken, zoals ING, Fortis en ABN? En dat was weer een direct gevolg van het roekeloos en maatschappelijk onverantwoord opereren van deze banken. Dat tot op de dag van vandaag onveranderd is.

  Als betreffende bankbestuurders enige beschaving in de uiterste toppen van hun vingers zouden hebben zouden ze hun fouten erkennen en de schade proberen te compenseren die ze aangericht hebben. Dat gebeurt dus niet. Het wachten is op het moment dat de volkswoede zich rechtstreeks tot de banken en de bankbestuurders richt. Hun kortzichtigheid is ontluisterend.

  Er moet een degelijk plan komen voor Griekenland. Maar wat mij verbaast is dat openheid hierover angstvallig aan de burgers onthouden wordt. Juist door Wellink of De Jager. Dat gaat even goed, maar is opgekropte woede die toeneemt. En tot een uitbarsting komt. Dan zijn we verder van huis. Wellink kan het over de korte termijn hebben, maar legt met de toegezegde steun toch een bom onder de toekomst.

  Like

 8. Maar de Grieken willen niet mee werken en met onwillige honden is het slecht hazen vangen.
  Er staan meer landen op de nominatie om steun te ontvangen en het is nog steeds zo dat als er neen schaap over de dam is…..
  Als in morgen dreig failliet te gaan is er niemand die mij een zak geld achter de deur schuift en ik kan ook niet lenen omdat in niet krediet waardig ben. Zo is de realiteit.

  Ik denk werkelijk dat er maar 1 methode is. De landen die zich niet kunnen bedruipen tijdelijk buiten de Unie plaatsen en ze weer toegang geven als ze hun zaken op orde hebben.
  In China is op het ogenblijk zakelijk veel geld voor investeringen te halen. Griekenland heeft een flink aantal mooie eilanden waar veel mee te regelen zou zijn op dat gebied. Ook zijn er andere objecten die in aanmerking komen voor verkoop aan investeerders.

  Wij moeten ons in elk geval niet hoeven uitkleden om de Grieken boven modaal te laten leven en wij zelf met een lege zak lopen.
  Geert zegt het misschien wat hard en ondiplomatisch maar voorlopig heeft hij het gelijk in min ogen nog aan zijn kant

  Like

 9. Ik acht Wellink een zeer capabel en integer man, die ten onrechte de zwarte Piet kreeg voor DSB en IJsland, in beide gevallen had de man geen keus.
  In allerlei verhoren maakte hij dat m.i. glashelder, het officiele rapport over DSB zal wel weer niemand gelezen hebben, dat suggereert dat er kruid gewassen is tegen een directeur groot aandeelhouder die een domoor is op financieel gebied.
  Helaas is het zo dat populair geschreeuw de meeste mensen meer aanspreekt dan doordachte redeneringen.
  En zo zal Wilders’ populisme de meesten dan ook wel meer aanspreken dan wat de meeste economen proberen uit te leggen, dat Griekenland in de steek laten ons veel duurder zal komen te staan dan het er bovenop helpen, wat overigens ons ook geld gaat kosten.
  De fout is gemaakt door Griekenland in de euro zone te laten, de Grieken lieten zich bij deze manoevre ondersteunen door de VS bank Goldman Sachs.
  De FBI is net tot de conclusie gekomen dat zij geen zaak hebben tegen deze bank.
  Geen domme jongens, bij Goldman Sachs.
  Maar de topman van deze club kreeg het wel zo ver dat de joodse voorzitter van een senaatsonderzoekscommissie naar de VS hypotheekzwendel tegen topman Goldfein zei ‘als ik je klant was zou ik je niet vertrouwen’.

  Like

 10. laten we het dan eens zo doen: laat ALLEEN de boven modale ikomens betalen om de fraude van griekenland en andere landen recht te breien.

  Wat mij betreft; leuk geweest, leuk machtspelletje geweest; hebben wij europa zoals het is nodig?
  Nee dus.

  Hou in europa vrij goederenverkeer en vrij reizen (geen vrije vestiging)

  sluit het idiote brusselse circus,trap al die overbodige ambtenaren eruit, maar most of all: stap uit de euro.

  Gulden terug, met een behoorlijke gouddekking; kost eenmaal wat organisatorisch, maar we ontlopen alle risico’s van griekenland, spanhje portugal italie roemenie bulgarije tjecjie slowakije polen
  ierland.

  Like

 11. @Verstand
  De vraag was niet of Wellink capabel is, maar of-ie de volledige waarheid vertelt over de leningen aan Griekenland. Bijvoorbeeld over de aard en de grootte van de risico’s die Nederland is aangegaan. Ik ben van mening van niet en acht dat een democratisch tekort. Daaraan is Wellink als centrale bankier medeplichtig.

  Ook Wilders spreekt zijn deel van de waarheid. Conclusie is dat W&W vanuit hun benadering allebei gelijk hebben, maar toch de burger geen volledig beeld geven. Omdat Wilders politicus is en Wellink eerstverantwoordelijke voor het dossier schat ik het omzeilen van de volle waarheid door Wellink net iets ernstiger in. Hij wist beter.

  Like

 12. W had een informatie plicht; door onvolledige en onjuiste info zijn er verkeere besluiten genomen.
  die zouden moeten worden teruggedraaid; maar dat zal wel nooit gebeuren.

  maar uitbreiding zou te gek voor woorden zijn.
  Wat oolde gevolgen zijn voor niet meer uitbreiden: niet buigen voor griekse chantage of afpersing.
  Gewoon: niet doen.

  Er staan te veel landen in de rij om het na te apen.

  Like

 13. Ik hoop dat de nieuwe man Klaas Knot een belofte is voor de toekomst en de lof die Rutte en Jan Kees de Jager hem toewuiven waar maakt anders zal het snel Klaas Knots worden denk ik

  Like

 14. Nou zitten we toch al in een periode, waarin de regering niet erkent, dat zij ondergeschikt is aan de kamen; die periode begon duidelijk met het referendum, dat volkomen genegeerd werd.

  het wordt tijd, dat de teugels eens worden aangetrokken.
  Laat die grieken zelf maar eens gaan werken, en gaan betalen.
  Wij niet meer!!!

  Like

 15. @GK: merkwaardig dat – nu een jaar later – er zo weinig reacties zijn.
  Zou dat betekenen dat we cynischer zijn geworden, of juist berustender?
  Hebben we meer compassie voor de vele Grieken die letterlijk op straat komen te staan/leven of zijn we juist verder afgestompt en onverschilliger geworden.
  Hebben we de Grieken en in de toekomst ook Italianen, Spanjaarden en Portugezen en wellicht ook Fransen al afgeschreven?
  Vinden we het genant dat Wilders dichter bij de waarheid zat dan al die politici en bankdirecteuren die we vertrouwden. (tegen beter weten in)?
  Of beginnen we ons nu pas echt zorgen te maken over de inhoud van de eigen portemonnee?

  De bankwereld heeft er duidelijk en bewijsbaar een zooitje van gemaakt en blijven even duidelijk ongevoelig voor verbeteringen en cynisch spelen met het geld – en lot – van hun klanten.

  Like

 16. @Jack
  Is het werkelijk zo stil over Griekenland en de euro? Mij verbaast een jaar later niet het gedeeltelijke gelijk van Wilders, maar het ongelijk van Wellink. Juist van laatstgenoemde verwacht je geen politiek verhaal. Toch probeerde hij met ontkenning van de ook toen al bekende feiten het onheil af te wenden. Maar dat had eerder moeten gebeuren door beter beleid, minder luchtfietserij en strengere regelgeving. Ook bij de invoering van de euro waarschuwden critici al voor hetgeen zich nu aankondigt. Een jaar later is het verbijsterend dat iemand als Wellink van wie je zou verwachten dat-ie wist waarover hij praatte er zo naast zat. Dat geeft te denken over de kwaliteit van de hoofdrolspelers en de aanpak van de crisis. Is er nog wel iemand met het volledige overzicht? Europa zoekt langzaam een oplossing uit de crisis, dat gelukkig wel, maar de vraag doemt op of de echte oorzaken aangepakt worden.

  Like

 17. Pingback: Duitsland zegt nu pas dat eurozone Grieks uittreden aankan | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.