Neergang PvdA biedt kansen

Een NRC-hoofdredactioneel stelt naar aanleiding van het opstappen van de Rotterdamse PvdA-wethouder Schrijer: Wat hebben ze toch tegen ons? Dat is een vraag die de PvdA zichzelf mag stellen. De traditionele bestuurderspartij van ‘links’ is haar positie die bijna vanzelfsprekend leek, kwijtgeraakt. (..) Partners van ‘midden’ en ‘rechts’ geven soms de voorkeur aan andere min of meer linkse partijen. Het is goed mogelijk dat dit te maken heeft met een zekere bestuursstijl en een niet vlekkeloze reputatie van PvdA’ers hierbij. Dat mag deze partij te denken geven. 

De NRC laat de beslissende stap in haar argumentatie achterwege. De PvdA-leiding is namelijk verantwoordelijk. Daar komen alle ontwikkelingen samen. Die werkt blijkbaar als er gebonden wordt, maar blijft stil als er ingegrepen moet worden. Da’s nu aan de orde. Afwachten is de makke van Job Cohen. Wim Kok had trouwens ook zo’n fletse bestuursstijl, maar bij hem pakte het redelijk uit. Op Screbrenica na. Cohen heeft de pech dat vanzelfsprekendheden niet meer bestaan. 

Het afgenomen krediet van de PvdA is een vermomde zegen. Het geeft hervormingsgezinde sociaal-democraten eindelijk de wind in de zeilen die hen naar de kern van de partij voert. Bezweringen waarop het oude kader zich beroept werken niet meer. Vernieuwing ligt niet zozeer in de oprichting van een nieuwe partij, maar in een grondige hervorming van de PvdA. Toetreders wordt het in Nederland immers lastig gemaakt om in het politieke systeem in te breken. 

Daarbij komt dat het oprekken van de scheiding van kerk en staat Cohen in de ogen van velen onherstelbaar beschadigd heeft. Pseudo-religie kleeft aan hem en da’s dodelijk in een seculiere partij. De generatie van onze ouders moest zich losmaken uit de greep van het christendom. Juist toen ze dachten voorgoed bevrijd te zijn van religieuze dwang deed de islam haar intrede in Nederland en richtte de elite een islamzuil op. En begon alles van voor af aan.

De toekomst is aan een vernieuwende PvdA die met een jongere generatie de stap naar de toekomst zet. Die opportunisten en fraudeurs buiten de partij zet. Die een opvallend domme slimmerik als Ronald Plasterk met pensioen stuurt. Die een nieuwe politieke leider kiest, type Eberhard van der Laan. Die de SP volwaardig accepteert. Die zichzelf weer geloofwaardig weet te maken en het sociaal-democratisch gedachtengoed voorop zet.   

Foto: Guatemala aardbeving 1976. Gebogen rails in Gualan

Advertentie

4 gedachten over “Neergang PvdA biedt kansen

 1. Pingback: Cohen vecht voor een verloren zaak « George Knight

 2. Pingback: Cohen vecht een verloren strijd « George Knight

 3. Ik ben het bijna helemaal met je eens George. (Zie ook het stuk van Cuperus gisteren op de Volkskrant) maar je ziet niet dat de PvdA als partij dood is.
  Dus ik zou juist wel voor een nieuwe, frisse, eerlijke beweging beginnen.
  Een vrijzinnige beweging die echter wel de nadelen van immigratie, Europa en criminaliteit ziet, erkent en er iets aan wil doen. Dus weg van de blinde eurofilie, alle immigranten zijn een zegen en alle daders slachtoffers doctrine van Groen Links en D’66 maar ook weg van het clientalisme, nepotisme en de compenserende neutraliteit van de PvdA.

  De PvdA is een besmet merk.

  Ik hoorde gisterenavond op radio 1 dat Rob Oudkerk overwoog om een nieuwe partij op te richten.
  Het zinkend galjoen wordt verlaten.
  Een teken dat het einde nakende is.

  De woorden PvdA: fris, integer, seculier en vrijzinnig gaan nooit meer samen daarvoor heb je een nieuw vehikel nodig.

  Like

 4. @Raaf
  Ik vind ook dat de huidige PvdA dood is. En zeg dat al jaren. Maar voor een sociaal-democratische beweging zie ik in Nederland wel ruimte.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.