PVV noch GroenLinks-PvdA ‘wint’ Europese verkiezingen. Blik Nederlandse media is beperkt

Afbeelding van The Guardian met prognose samenstelling Europees Parlement 2024-2029..

De uitslagen van de Europese verkiezingen stromen binnen. Er is nog geen definitieve uitslag. Wat blijkt? In Nederland is het liberale Renew met 7 zetels de winnaar. Met 4 zetels voor de VVD en 3 voor D66. 

Vraag is trouwens of de VVD uit de Renew-fractie wordt gegooid vanwege de samenwerking met de radicaal-rechtse PVV. Dat dreigde te gebeuren. Vermoedelijk gaat dat niet door, want volgens de prognose staat Renew op een verlies van 23 zetels. Het houdt er 79 over. Het kan zich slecht veroorloven om nog 4 zetels te verliezen. 

Afgelopen weken maakten Nederlandse media van hun verslaggeving een paardenrace. Alsof de sportzomer al begonnen was. Ze stelden de vraag wie de grootste werd, PVV of GroenLinks-PvdA. Voor de samenstelling van het Europarlement was dat irrelevant.

Nu blijkt dat PVV noch GroenLinks-PvdA in Nederland de grootste partij is geworden. Afgemeten aan de politieke stroming (‘familie’) waar het in vertegenwoordigd is. 

Deze uitslag roept de vraag op of de Nederlandse media de afgelopen weken de goede focus hadden. Het overduidelijke antwoord is nee. Ze probeerden Europa te begrijpen door met nauwe blik naar Nederland te kijken. Dat werkt niet.

GroenLinks-PvdA lijkt zelfs niet op de derde plaats te belanden na Renew en PVV dat in de ID-fractie gaat zitten. Het is nog onzeker of het CDA de toetreding van BBB en NSC tot de christen-democratisch EPP-fractie kan blokkeren. Zo niet, dan behaalt EPP in Nederland 6 zetels. Evenveel als de PVV. 

GroenLinks en PvdA zijn in het Europarlement verdeeld over verschillende fracties. De Nederlandse media geven niet aan hoe de 8 zetels die deze partijen samen hebben gescoord worden verdeeld over deze twee partijen. Vermoedelijk allebei 4 zetels. 

Als Volt toetreedt tot de Groenen/EFA zoals de bedoeling was, dan behalen GroenLinks en Volt in Nederland samen 6 zetels en komt Groenen/EFA op de gedeelde tweede plaats met ID (PVV) en EPP (CDA, BBB en NSC). Er zijn ook geluiden dat Volt Duitsland dat 3 zetels behaalt en Volt Nederland samen een fractie vormen. Zo niet, dan zakt in Nederland de PvdA die deel uitmaakt van de sociaal-democratische S&D-fractie met 4 zetels naar de vijfde plek.

Zo resteert de volgende Nederlandse vertegenwoordiging in het Europarlement over de fracties met het aantal zetels. Er zijn er 31 te verdelen:

1.    Renew: 7 zetels (VVD en D66)

2/3. ID en EPP: 6 zetels (PVV; CDA, BBB en NSC)

4/5. S&D en Groenen/EFA: 4 zetels (PvdA; GroenLinks)

6.     Anderen (Volt): 2 zetels

7/8.  ECR (SGP) en Links (PvdD): 1 zetel

Wat is de les? Dat de Nederlandse media met een eng Nederlandse blik naar Europese verkiezingen kijken en het Europees perspectief missen. Ze missen zo ook het Nederlandse perspectief. Grenzen dicht geldt in dit geval ook voor Nederlandse media.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.