Vlaamse museumdirecteuren liggen vanwege grensoverschrijdend gedrag onder vuur: Philippe Van Cauteren en Bart De Baere

Schermafbeelding van deel artikelNieuwe klacht tegen directeur Antwerps museum na eerder bemiddelingstraject: “Zijn houding is onhoudbaar” in Nieuwsblad, 21 mei 2024.

Wat is er aan de hand in de top van de Belgische musea? Worden wel de goede mensen als manager geselecteerd?

In 2018 was er gedoe over het leiderschap van MSK-museumdirecteur Cathérine de Zeger die wegens leugens over de collectie Toporovski werd geschorst door de stad Gent.

Afgelopen week werd een open brief met kritiek van oud- en huidig personeel over het leiderschap van SMAK-directeur Philippe Van Cauteren openbaar gemaakt. Een gevalletje Ralph Keuning: intimidatie en verbale agressie die leidde tot een vertrouwensbreuk tussen directeur en medewerkers. Keuning werd in juni 2022 gedwongen om op te stappen als directeur van Museum de Fundatie in Zwolle.

Nu is er een nieuwe klacht over Bart De Baere. Deze directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) ligt onder vuur.

Het Nieuwsblad zegt in een bericht van 21 mei 2024: ‘Volgens een van de anonieme klagers zou De Baere geregeld personeel afsnauwen en luid brullen tegen medewerkers. “We begrijpen dat de werkdruk voor De Baere soms erg hoog is, maar zijn houding is onhoudbaar”’.

De Vlaamse regering zou op de hoogte zijn van de klachten over De Baere en de kwestie volgen.

Een en ander gaat samen met een opvallende episode van een verdwenen werk van Jim Durham dat privébezit van De Baere zou zijn geweest en vermoedelijk vernietigd is. Het was opgeslagen in een depot van Fernand Huts. De verzekering is in beroep gegaan tegen de claim tot uitbetaling aan De Baere.

Het wordt er ronduit bizar op als De Baere ontkent dat hij verbaal agressief is geweest naar medewerkers. Tegelijk zegt hij zich nog wel de fysieke aanvaring met een kunstenaar op het terras van de Fondazione Prada in Milaan te herinneren.

“De kunstenaar stak zijn middelvinger naar me uit en noemde me een rechtse bal. Ik heb toen zijn vinger gegrepen en de man is tegen de grond gegaan. Ik heb respect voor kunstenaars, maar ook zij moeten respect hebben voor andere mensen”, besluit hij.’

Zo kan een museumdirecteur die optreedt namens een museum en een stad vertegenwoordigt publiekelijk niet handelen. Dat is onevenwichtig gedrag dat niet bij de functie past.

Van de andere kant is het opvallend dat deze klachten over Van Cauteren en De Baere nu naar buiten komen. Het zijn kwesties die in een recent verleden spelen. Het geeft de rechtse politiek de gelegenheid om de museumsector onder druk te zetten. De journalistiek dient als breekijzer, Met onder meer de centrum-rechtse NV-A kopstukken Jan Jambon (MP Vlaanderen) en Bart De Wever (burgemeester Antwerpen).

Een gedachte over “Vlaamse museumdirecteuren liggen vanwege grensoverschrijdend gedrag onder vuur: Philippe Van Cauteren en Bart De Baere

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.