Wat is kwalijker? Politieke desinteresse voor kunst (Nederland) of ideologische kaping ervan (Vlaanderen)?

Wellicht heeft Chris Janssens van het radicaal-rechtse Vlaams Belang gelijk, wie weet, maar hij praat in clichés en kan aan de hand van voorbeelden niet onderbouwen wat hij claimt. Dat is zijn zwakte. Hij kent de details niet over de Koninklijke Vlaamse Schouwburg waar hij zijn pijlen op richt.

Wat hij in algemene termen zegt staat in tegenstelling tot Nederland waar de coalitie die in de steigers staat onder leiding van de radicaal-rechtse PVV met medewerking van de Open-Vld achtige VVD geen plan heeft om kunst ideologisch bij te sturen. Die coalitie wil vooral bezuinigen en is van plan om de BTW op boeken en kranten met 12% te verhogen.

Wat is beter voor een land? De Nederlandse desinteresse voor kunst en cultuur of de opzet van het Vlaams Belang om kunst en cultuur in te zetten voor de eigen ideologische doelen? In beide gevallen mag kunst niet zichzelf zijn en houdt het op kunst te zijn.

Het is de tragiek van de Noordelijke Lage Landen. Links maakt zich niet sterk voor kunst en rechts breekt kunst af (Nederland) of buigt het oneigenlijk bij in de richting van de eigen identiteitspolitiek (Vlaanderen). Kunst blijft verweesd achter, onthutst en verslagen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.