Trijnie Bouw manoeuvreert tussen Bach en Beyoncé

Schermafbeelding van deel artikel ‘‘Je houdt van Bach of van Beyoncé.’ Trijnie Bouw is de nieuwe voorzitter van de PKN‘ van Koos van Noppen in het ND, 19 april 2024.

Predikant Trijnie Bouw is met ingang van 1 juni 2024 de nieuwe voorzitter van de synode van de Protestante Kerk in Nederland, aldus een artikel van 19 april 2024 in het ND. In een korte ontmoeting met de pers deed ze enkele uitspraken. ND zette het in een artikel.

Schermafbeelding van deel artikel ‘‘Je houdt van Bach of van Beyoncé.’ Trijnie Bouw is de nieuwe voorzitter van de PKN‘ van Koos van Noppen in het ND, 19 april 2024.

Haar uitspraak ‘je houdt van Bach of van Beyoncé‘ is er een om in te lijsten. De kwinkslag waarmee de pers gevoed wordt. Klopt het wat Bouw zegt? Nee, natuurlijk niet. Sommigen houden van Bach noch Beyoncé, anderen houden van Bach én Beyoncé.

Het is geen toeval dat ze naam van de 18de eeuwse Lutheraanse Duitse componist en een 21ste eeuwse Methodist Amerikaanse zangeres in één adem noemt. Daarmee wil Bouw laten weten dat ze de traditie koestert, niet blind is voor wat er in de hedendaagse populaire cultuur gebeurt maar het christendom haar uitgangspunt is.

Bouw construeert met zwart-wit denken tegenstellingen om die vervolgens eigenhandig te overbruggen. Wat ze zegt getuigt niet van diep politiek besef. Kent ze geen mensen die links noch rechts zijn? Kent ze geen mensen die zowel van woorden als daden houden?

Haar christelijke uitspraken zijn van een andere orde, die zijn beperkt tot het christelijke sociolect waar christenen met elkaar verkeren. Dat is een taal voor intern gebruik. Ook dat taalgebruik is aan mode onderhevig.

Ikzelf? Van de cellosuites van Bach houd ik, niet van de cantates. Dus het kan ook nog dat je houdt van een deel van Bach en van een ander deel niet. De muziek van Beyoncé gaat aan me voorbij omdat ik die nooit tegenkom.

De werkelijkheid is meer gelaagd en gefragmenteerd dan Bouw het in haar uitspraken tegen de pers laat uitkomen. Dat belooft nog wat voor de PKN. Enfin, iedereen heeft recht op een nieuwe kans. Buxtehude of Bauer? Bouw of …?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.