Hypocrisie is dat de EU Hongarije aanpakt, maar niet China en de Russische Federatie

Schermafbeelding van deel artikel ‘’t Is de hypocrisie, stupid!’ van Steven Van Hecke in De Tijd, 25 juni 2021.

Prachtig commentaar van Steven Van Hecke op de Vlaamse zakensite De Tijd over de hypocrisie van premier Orbán, degenen die hem subsidies geven, de Europese Commissie, de sportwereld en de critici die ontkennen dat sport en politiek nauw verbonden zijn. Iedereen heeft boter op het hoofd. Aanleiding zijn de anti-homowetten in Hongarije. Maar hij mist een ander soort hypocrisie.

Denk eens aan de aanleg van de Russische gaspijplijn Nord Stream II en de samenwerking met China waar de EU zich niet tegen verzet of zelfs maar een beleid voor ontwikkelt om de EU minder afhankelijk te maken. Dat beleid is er deels wel, maar wordt door de regeringsleiders niet nagevolgd. Dat maakt de EU afhankelijker dan nodig is van beide autoritaire staten.

In beide landen worden de mensenrechten in veel grotere mate geschonden dan in Hongarije. Uiteraard is dat land lid van de EU en zou daarom de Europese waarden hoog moeten houden, maar vooral China vertrapt in Hong Kong, Tibet en Xinjiang op industriële schaal de mensenrechten dan premier Orbán in Hongarije zich maar wensen zou.

Het fel reageren op Hongarije en niet op China is de echte hypocrisie van de Europese regeringsleiders. Ze geven de indruk dat ze alleen reageren als het economisch weinig pijn doet en weinig kost. Handel en winsten bepalen op voorhand de uitkomst van het protest, niet de mate van schending van de mensenrechten.

Uiteraard is premier Orbán een opportunistische boef die niets in de EU te zoeken heeft, maar de Chinese en Russische leiders zijn veel grotere criminelen die hun bevolking onderdrukken en er mee wegkomen vanwege hun machtspositie.

En met die landen hebben de EU-lidstaten hechte economische banden. Het protest tegen Orbán is gerechtvaardigd, maar ook potsierlijk omdat toch het idee bestaat dat hij als kleine kruimeldief ferm wordt aangepakt, terwijl de grote criminelen China en de Russische Federatie buiten schot blijven. Als olifanten in de kamer.

Zo wordt premier Orbán het symbool van een actie van daadkracht zodat het grote onrecht van de belangrijke handelspartners China en de Russische Federatie ongestraft kan blijven. Dat is de echte hypocrisie van de regeringsleiders van de EU.

Advertentie

4 gedachten over “Hypocrisie is dat de EU Hongarije aanpakt, maar niet China en de Russische Federatie

 1. Zo wordt premier Orbán het symbool van een actie van daadkracht zodat het grote onrecht van de belangrijke handelspartners China en de Russische Federatie ongestraft kan blijven.

  Like

 2. @George,
  Hongarije maakt deel uit van de EU en wordt dus geacht de regels die hier behoren te gelden na te leven. Het past in een patroon waarin vooral Oost-Europese Landen zoals Hongarije wel alle voordelen van de EU willen hebben, zoals vrije toegang tot de binnenmarkt en massa’s subsidie maar niet de lasten willen hebben namelijk de normen en waarden van de Rechtstaat te eerbiedigen. In dit licht is het terecht dat men een duidelijk signaal richting de dictator van dit land zendt. Zo mag men meneer Orban inmiddels wel noemen. Een gekozen dictator is ook een dictator. Ook gekozen regeringen zijn gebonden aan het recht.
  China en Rusland maken geen deel uit van de EU en eigenlijk heeft niemand nog de illusie dat de dictators van deze landen zelfs maar een notie hebben van het bestaan van iets als de rechtstaat mensenrechten en de notie dat ook regeringen gebonden zijn aan recht.

  Like

 3. @Raymond
  Uiteraard maakt Hongarije deel uit van de EU en China en de Russische Federatie niet. Het is begrijpelijk dat we ons meer zorgen maken over een land dat dichtbij huis ontspoort, dan over landen veraf met misstanden.

  Ik ben het er 100% mee eens dat de leiders van Hongarije worden gewaarschuwd dat ze met het doorvoeren van de antihomowetten hun bestaansrecht binnen de EU op het spel zetten. Hoewel de procedure om een land uit de EU te zetten nog niet zo simpel is.

  Ik ben het niet met je eens dat westerse landen niets kunnen doen aan het machtsspel van China en de Russische Federatie. Maar het Westen is wel hopeloos verdeeld. Het probleem is dat het in het geval van China niet eens wordt geprobeerd. Landen als Zweden of Australië die zich verzetten tegen de Chinese dwang staan geïsoleerd. Een collectieve actie van alle westerse landen (VS, Canada, EU, andere Europese landen, Zuid-Korea, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland) tegen China is nooit geprobeerd. Sancties zouden kunnen dienen om China onder politieke druk te zetten door elke dag te herhalen wat ze uitvreten in Tibet, Hong Kong, Xinjiang en ook tegen de eigen bevolking in eigen land.

  Landen als China en de Russische Federatie weten dat ze geen democratische rechtsstaat zijn en dat wij weten dat zij dat weten. Maar zij spelen wel graag dat ze democratisch zijn en de rechtstaat en grondrechten respecteren. Daarom hebben ze nepparlementen (Wilders!) en nep democratische instituties als rechtbanken die voor 100% door de politiek aangestuurd worden. Beide landen zijn gevoelig voor kritiek die zegt dat hun democratische façade nep is. Dat is hun open zenuw om ze aan te pakken. Dat is dus vooral een publicitaire actie.

  Met als neveneffect dat als een westers publiek dat dagelijks hoort na verloop van tijd ook westerse politici en bedrijven af zullen haken omdat ze het ethisch en tegenover hun burgers of klanten niet meer kunnen verantwoorden om zaken te doen met deze beide autoritaire landen die op grootschalige wijze de rechten vertrappen van de burgers voor wie ze verantwoordelijk zijn. Dat is verre van sexy.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.