Protesttentoonstelling ‘Dump Trump’ in Amsterdam. Kan het zo simpel?

Het idee van ruim 30 kunstenaars in Amsterdam is om Trump te dumpen. De ‘protesttentoonstelling’ Dump Trump is op 25 en 26 februari te zien in WG Kunst. Initiatiefnemers vinden het tijd voor actie. Tegen de Amerikaanse president: ‘Daarom zijn kunstenaars opgeroepen om te reageren op Trump in de vorm van een kunstwerk. WG Kunst is benieuwd wat er leeft onder kunstenaars en wil hiervoor graag een podium bieden.

De kunstenaars maken een vuist. En zwaaien ermee in de lucht. Opkomend rechts-populisme en het aanjagen van angst van de bevolking in de VS en Europa vraagt van iedereen om een scherp en passend antwoord. Dat moet goed voorbereid worden en niet impulsief en zonder focus gegeven worden. Het gevaar is een makkelijk antwoord aan Trump of Wilders dat doel mist en vooral zichzelf ridiculiseert. Grofheid moet niet met grofheid, maar met subtiliteit bestreden worden. Dat vraagt geduld, nadenken en raffinement. Ook van kunstenaars.

3 gedachten over “Protesttentoonstelling ‘Dump Trump’ in Amsterdam. Kan het zo simpel?

  1. De kalasjnikovpuzzel vond ik heel sterk. De vergelijking Trump Hitler is simpel. Maar propaganda moet simpel zijn wil het effect hebben. Daaraan heeft Trump maar hebben ook de Republikeinen hun succes te danken. Het was een mega-overwinning. Het resultaat voor de Democraten wordt de grootste nederlaag in 90 jaar genoemd. Als je wilt winnen zul je een veel betere campagne moeten voeren. Leuzen dit simpel en begrijpbaar zijn. Een verkiezingsprogramma van 100 bladzijden wordt door weinig kiezers gelezen. Daarin is Wilders veel beter. Het paste op een A4’tje en zelfs op een postzegel. Dit is hoe moderne politici te werk gaan.

    Like

  2. @Raymond
    Hillary Clinton was een slechte, ongeloofwaardige kandidaat die een slechte campagne voerde. Desondanks heeft zij bijna 3 miljoen meer stemmen behaalt dan Trump. Dus op de constatering dat het een mega-overwinning was valt nog al wat af te dingen. 80.000 Stemmen in drie Rust Belt staten maakten het verschil. Zo flinterdun was het verschil. En tel daarbij de Republikeinse bestuurlijke maatregelen op staatsniveau om kiezers in Democratische districten te ontmoedigen om te gaan stemmen, of zelfs het stemmen te blokkeren.

    Wilders of Trump geven sterk het idee dat ze zelf niet weten hoe ze hun maatregelen gaan uitvoeren. De chaos van Trump is de chaos van Wilders. Dat vraagt wellicht niet om een programma van 100 bladzijden, maar evenmin om wat kreten op een A4-tje.

    Propaganda moet niet simpel, maar professioneel zijn. Zoals de Russen het doen die stelselmatig een half beeld van de werkelijkheid geven. Kritiek op het Westen en nooit en te nimmer zelfkritiek.

    Like

  3. In een dictatuur is het nu eenmaal makkelijker om propaganda de ruimte te geven. Er is gelukkig ook in Rusland nog een laatste restant van verzet waar ook Poetin weinig aan kan doen. Maar in de Russische media is alles koek en ei. Je hebt gelijk propaganda moet in de eerste plaats professioneel zijn. IK zelf ben hier niet geschikt voor.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.