Lui denken van NRC over de Russisch-Oekraïense oorlog. Wake up!

nrc

In Oekraïne is het oorlog. Russische militairen opereren op Oekraïense bodem. Dat erkennen de Russische autoriteiten. Het is te omvangrijk om dat te verbergen. Of het toegestaan is dat het ene land met militaire middelen een buurland binnenvalt, daarover kan men verschillend denken. Maar een constante stroom militairen en militair materiaal stroomt vanuit Rusland Oekraïne binnen. Het is dus oorlog tussen Oekraïne en de Russische Federatie. Oorlog is oorlog. Geen conflict, burgeroorlog of iets wat geen naam mag hebben.

Westerse media hebben het er moeilijk mee om de juiste bewoordingen te vinden. Vanaf maart 2014 spraken ze over het neutrale begrip separatisten en daarna rebellen als ze de pro-Russische strijders bedoelden. Gaandeweg de strijd hebben deze ‘separatisten’ of ‘rebellen’ hun autonomie verloren en zijn ze met geweld ondergeschikt gemaakt aan de Russen die in Oekraïne opereren. Opnieuw, geen waardeoordeel of dat goed of slechts is. Er staan twee legers tegenover elkaar in Oost-Oekraïne: het Russische leger dat Oekraïne binnenvalt met duizenden manschappen en zwaar materiaal en het Oekraïense leger en vrijwilligersbataljons.

Waarom praten media nog steeds over separatisten? Terwijl ze weten dat het oorlog is tussen Rusland en Oekraïne? Er is geen ruimte meer voor een aparte groep die zelfstandig opereert met eigen doelstellingen. Al het materiaal wordt vanuit Rusland geleverd en daar zit het commando. Laten we afspreken, NRC, om het voortaan over de Russisch-Oekraïense oorlog te hebben. Al moeilijk genoeg om dat precies te duiden. Het gebruik van de begrippen ‘rebellen’ of ‘separatisten’ leidt af van waar het om gaat. Da’s lui -en laf- denken.

Foto: Schermafbeelding van ‘Overleg tussen Oekraïne en rebellen levert niks op’ met de begrippen ‘rebellen’ en ‘separatisten’ in nrc.nl van 31 januari 2015.

3 gedachten over “Lui denken van NRC over de Russisch-Oekraïense oorlog. Wake up!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.