Van Wilders tot Schoof. Representatie van Nederland door kabinet met rechtse hardliners

Beeld ANP/Joris van Gennip. In Het Parool, 29 oktober 2022.

Als je je voorstelt dat een rechtse hardliner als de beoogde minister Asiel en Migratie Marjolein Faber in Brussel Nederland vertegenwoordigt en daar diplomatiek moet optreden om gunstige voorwaarden voor Nederlands binnen te slepen, dan zinkt de moed in de schoenen.

Rechts Nederland heeft jarenlang D66-er en minister Sigrid Kaag voorgesteld als heks. Is het nu de beurt aan Marjolein Faber om heks te zijn? Een extreem-rechtse toverkol met racisme, omvolking en neerbuigendheid jegens anderen in haar repertoire? Is dat het nieuwe zelfbeeld van Nederland?

Wat doet de verrechtsing tot in de kern van de politiek met het aanzien van ons land in het buitenland? Wat doet dat met ons zelfbeeld als Nederlanders als we gerepresenteerd worden door PVV’ers die er een gewoonte van hebben gemaakt om te beschimpen, te beledigen en onze democratische instituties af te wijzen? En de echte problemen niet aan te pakken.

Beseffen VVD en NSC dat ze het radicalisme van de PVV én het niet oplossen van echte sociaal-economische problemen mogelijk hebben gemaakt? Hoe voelt het voor Tweede Kamer-leden van deze partijen om daar aan meegewerkt te hebben? Zijn ze er trots op? Of schamen ze zich diep? Hun pragmatisme is in zijn tegendeel verkeerd.

Laten we het kabinet Schoof het voordeel van de twijfel geven. Dit kabinet lijkt wel op een doodlopende weg. DOA heet dat in politiejargon in Amerikaanse films. Death On Arrival.

Arm Nederland waar mensen tevreden zijn met hun eigen leven. In 2023 gaf 84,2 procent van de ondervraagden in een onderzoek het leven een 7 of hoger. Hoe kan het gevoel van brede welvaart bij de kiezers die op de PVV stemden samengaan met ongenoegen?

Is dat ongenoegen aangepraat door radicale stokebranden met hun desinformatie? Dat kan zo zijn, maar waar was het tegengeluid van gematigdheid, redelijkheid en oplossingsgerichtheid? Dat geluid ontbrak of werd zonder gevoel en begrip voor de ontevredenen gebracht.

Waar zijn de volwassenen in de Nederlandse politiek? Bij links én rechts. Ze zijn er niet. Hebben we te maken met een verloren generatie politici? In zo’n situatie kan Wilders omhoogvallen. Het kabinet Schoof zal weldenkende burgers in de ‘innerlijke emigratie’ jagen.

Dat is de andere overeenkomst met de jaren 1930 in Duitsland. Niet dat Nederland direct in gevaar is, maar het chagrijn zal toenemen.

7 gedachten over “Van Wilders tot Schoof. Representatie van Nederland door kabinet met rechtse hardliners

  1. ‘Het akkoord gaan met de komst van Faber is voor mij de druppel’, legt Kruithof telefonisch uit. ‘Ik vind dat Dilan Yesilgöz weg moet. Ze richt de partij ten gronde, althans de partij zoals ik die ken. Met het accepteren van deze mevrouw, maar ook met Reinette Klever (de beoogd PVV-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, die bestuurder was bij de omstreden omroep Ongehoord Nederland en daar het Zwarte Pietenjournaal presenteerde, red.) vind ik dat het gewoon klaar is.’

    https://www.rtvnoord.nl/politiek/1175683/kritiek-groningse-vvders-op-nieuw-kabinet-yesilgoz-moet-weg

    Like

  2. Het mag duidelijk zijn: niet alle VVD-politici worden blij van het nieuwe kabinet en al helemaal niet van het aanstaande ministerschap van Marjolein Faber. Even leek het alsof Dilan Yesilgöz hun medestander was, maar dat blijkt na overleg in de nieuwe coalitie toch niet het geval. Alle seinen staan op groen om met het nieuwe kabinet van start te gaan. We kunnen eindeloos speculeren over hoe dit voor de VVD en het land gaat aflopen, maar laten we ons eerst buigen over de vraag of – en zo ja hoe – deze coalitie nog gestopt kan worden. 

    https://chrisaalberts.nl/2024/06/15/als-vvd-leden-boos-en-teleurgesteld-zijn-kunnen-ze-in-actie-komen/

    Like

  3. George,

    Dat is van de raadsels van hedendaags Nederland. Uit ieder onderzoek komt steeds weer naar voren dat Nederland een van de rijkste, meest welvarende en best georganiseerde landen is en dat de Nederlanders zo’n beetje tot de gelukkigste mensen ter Wereld behoren. Maar hoe verklaar je dan de enorme ontevredenheid. Dat ongenoegen en die voortdurende verongelijktheid is wat steeds weer opvalt. Alsof de hele wereld zich tegen ons heeft gekeerd en dat we er helemaal alleen voorstaan. Hoe heeft een flinke meerderheid van ons volk zich zo los kunnen rukken van de alledaagse realiteit die iedere dag weer opduikt. Natuurlijk is ons bestaan een sleur maar dat is de normaliteit van het menselijk bestaan. Avonturen en romantiek en passie bestaan nu eenmaal alleen in de film en op TV.

    Like

  4. @Raymond

    De ontevredenheid bestaat en bereikt doorgaans zo’n 20% van de bevolking. In de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer liep dat op tot zo’n 33% als je de uitslagen van PVV, BBB, FvD, JA21 en rechtse splinters bij elkaar optelt. En dan zijn er ook nog de ontevredenen op links, SP en BIJ1.

    Dat is dus een aanzienlijk aantal ontevredenen. Maar tegelijk blijkt uit kiezersonderzoeken dat niet alle stemmen op protestpartijen het volledig met de programma’s van de partijen eens zijn. Ze hebben ook uiteenlopende redenen om op die partijen te stemmen die anders dan ideologisch zijn.

    De oplossing is dat de centrum-linkse, centrum en centrum-rechtse partijen beter hun best moeten doen. Niet alleen in het toelichten van hun blauwdruk voor de toekomst, maar ook in het meevoelen met de ontevredenheid die nu volledig door radicaal-rechts gekaapt wordt.

    Tegelijk zie je dat ook de radicaal-rechtse partijen hun kiezers niet vast weten te houden. FvD, BBB en PVV kennen hun electorale hoogtepunten, maar zakken daarna weer naar de bodem.

    Kiezers schieten dus alle kanten op. Dat hebben de volkspartijen CDA, PvdA en VVD de afgelopen jaren ervaren. Dat werd ook verwacht.

    Stel dat er een goede lijsttrekker bij GroenLinks-PvdA komt die met een goed sociaal programma, een goede campagne en gevoel voor wat onder de kiezers leeft de kiezers in het hart weet te raken, dan is het mogelijk dat die partij de verkiezingen wint.

    Frans Timmermans is te abstract, te technisch en weet de gevoelige snaar niet te raken. Maar met een andere lijsttrekker kan dat zomaar veranderen. Dan gaat de slinger weet terug naar de 20% ontevredenen die er altijd zijn.

    Enfin, nu eerst dat vermaledijde radicaal-rechtse kabinet Schoof overleven en hopen dat het niet te veel schade aandoet aan de toekomst van Nederland.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.