Oproep aan Nederlandse media: begin dagelijkse rubriek over wat er in Russische media wordt beweerd

Nederlandse media zouden dagelijks verslag moeten doen van wat er gezegd wordt in Russische media. Zo sec mogelijk, alleen citaten van wat er beweerd wordt. Om het Nederlandse publiek te informeren hoe daar gedacht wordt. Maar ze doen dat niet. Waarom niet?

Waarom hebben kranten als NRC, de Volkskrant of Trouw geen dagelijkse rubriek ‘Nieuws uit de Russische media’? Waarom heeft de NOS geen dagelijks rubriek na het NOS Journaal van 20.00 uur of na Nieuwsuur waarin verslag wordt gedaan van wat er wordt beweerd in de Russische media? Wat is de hinderpaal?

Internationaal doet Julia Davis in haar Russia Media Monitor dagelijks verslag van wat er in de Russische media wordt gezegd. Vooral volgt ze de door het Kremlin gecontroleerde televisiezender Rossija-1 en propagandisten als Vladimir Solovyov, Margarita Simonyan of Dmitry Kiselyov. BBC’s Steve Rosenberg doet verslag voor een Brits publiek.

In Nederland blijft het stil met nieuws over de Russische media, Veel analyses en voorspellingen over de Russische Federatie en de Oekraïens-Russische oorlog, maar geen basale feiten van hoe het Kremlin het eigen publiek informeert. Of beter gezegd, desinformeert.

Het gezegde is ‘Ken je vijand’. Dat is het begin van begrip. Nu ontbreekt die kennis bij Nederlandse media en publiek. Dat geeft vrij spel aan Nederlandse complotdenkers op sociale media. Dat is een ongewenste situatie.

De Russische propaganda voor een Russisch publiek heeft het herhaaldelijk over de vernietiging van Oekraïne, de unieke rol van een Christelijk Rusland, maar ook over de vernietiging van Europese steden door Russisch geweld. Tot een Nederlands publiek dringt dat mondjesmaat door omdat de Nederlandse media hun taak verzaken om het publiek behoorlijk te informeren.

3 gedachten over “Oproep aan Nederlandse media: begin dagelijkse rubriek over wat er in Russische media wordt beweerd

  1. Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.