Demonstratie ‘Geef Haat Geen Macht!’ zegt actie te voeren tegen kabinet met PVV, maar waaiert zonder focus alle kanten uit

Schermafbeelding van ANP-artikelZo’n 200 mensen voeren actie in Den Haag tegen kabinet met PVV‘ in het Voorburgs Dagblad, 17 maart 2024.

Zo’n 200 mensen demonstreerden tegen een kabinet met de PVV. Zo’n demonstratie is prima. Het is ook goed dat aan de framing in de gevestigde media dat een kabinet met de PVV centrum-rechts zou zijn wordt voorbijgegaan. Maar om het extreem-rechts te noemen is weer een stapje te veel omdat dit het gebruik van geweld suggereert. Radicaal-rechts dekt de lading beter.

De demonstratie ‘Geef Haat Geen Macht!’ symboliseert overdrijving, beperking en gebrek aan nuancering.

Uit berichtgeving van organisator Platform Stop Racisme & Fascisme blijkt dat op de demonstratie onder andere sprekers van FNV, Extinction Rebellion, MiGreat en de Haagse Stadspartij hun woordje deden.

Tot zover niets bijzonders aan de hand. Hoewel 200 deelnemers aan een demonstratie die door zo’n 50 organisaties wordt ondersteund opvallend weinig is. Er lijkt iets mis te zijn met de organisatie en publiciteit van het Platform. Of is er een andere reden voor de gebrekkige deelname?

Een reden voor de lage opkomst kan afgeleid worden uit het brede uitgangspunt van het Platform. Dat zegt: ‘Samen staan we op tegen racisme, antisemitisme, moslimhaat, lhbti+-haat en komen op voor iedereen die bedreigd wordt door extreemrechtse politiek‘.

Dat is veel. De opzet van de demonstratie was wijdlopig en wilde teveel tegelijk. Zodat het weinig bereikte en het Platform zichzelf in de weg zat. Het Platform is een links-radicale bureaucratische poldervariant waar kwantiteit boven kwaliteit gaat met als gevolg dat het geen focus heeft. Maar: less is more omdat het duidelijkheid geeft. Het is de vraag of duidelijkheid wordt beoogd.

Foto van demonstratie ”Geef Haat Geen Macht!’ op 17 maart 2024 in Den Haag. Via Bob van Keulen op X.

Wie de foto ziet begrijpt waarom de demonstratie een flop werd. Wat hebben Palestijnse vlagen en sjaals te maken met een afwijzing van kabinetsdeelname van Wilders en de PVV? Wat heeft het opkomen voor LHBT+ rechten met Wilders en de PVV te maken? Links-radicale discussiepunten leiden af van het beoogde doel van de demonstratie: de deelname van de PVV aan een kabinet.

De demonstratie lijkt eerder een krachtmeting tussen participerende en ondersteunende organisaties die elkaar de loef proberen af te steken om de beeldvorming te domineren.

Wie tegen Wilders demonstreert moet zich beperken om tegen Wilders en de PVV te demonstreren. Dat geeft een krachtig signaal waar velen die niet tot links of radicaal-links behoren zich ook mee kunnen identificeren. Zodat de opkomst een succes kan worden zoals de demonstraties in Duitsland tegen de AfD leren die een simpele boodschap hebben. Namelijk de AfD uit het openbaar bestuur houden.

Het is onduidelijk waar het het Platform om te doen is bij zo’n demonstratie. Wil het werkelijk Wilders de pas afsnijden naar een kabinet of wil het zichzelf profileren? In het eerste geval had het zich compleet anders moeten opstellen en andere partners moeten zoeken, zoals GroenLinks/PvdA, Volt en D66.

Met brede en daarom krachteloze uitgangspunten die alle kanten uitwaaieren wordt het in Nederland nooit iets met het protest om de PVV uit het kabinet te houden.

Deze demonstraties van het Platform werken zelfs averechts omdat links-radicale organisaties die claimen ‘eigenaar‘ te zijn van dit onderwerp en dat niet goed uitvoeren tot een patstelling leidt omdat het niet-linkse organisaties de gelegenheid biedt het er bij te laten zitten. Zo kachelt Nederland naar een kabinet met de PVV zonder dat tegenstanders die er wel degelijk zijn gemobiliseerd worden en massaal de straat opgaan.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.