Directeur KABK Ranti Tjan geschorst. Studenten en docenten staan tegenover College van Bestuur en Raad van Toezicht

Schermafbeelding van deel artikel ‘Opnieuw conflict KABK: directeur Ranti Tjan weigert ontslag‘ van Lucette ter Borg in NRC, 27 maart 2023.

Er is opnieuw een conflict bij de KABK. De Haagse kunstacademie, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Deze keer gaat het niet om verwikkelingen tussen studenten onderling of een docent die uit de bocht vliegt, maar om een conflict in de bestuurlijke top.

Lucette ter Borg heeft er op 27 maart 2023 voor NRC een informatief stuk over geschreven. Zij legt uit dat de positie van KABK-directeur Ranti Tjan wankelt omdat Huug de Deugd, het enig lid en voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool der Kunsten in Den Haag, de arbeidsovereenkomst met Tjan wil beëindigen. Tjan is geschorst en de toegang tot de KABK ontzegd.

Reden zou volgens De Deugd ‘een duurzaam verstoorde arbeidsrelatie‘ zijn. Tot nu toe is niet publiekelijk bekend gemaakt wat dit inhoudt. Niet zelden wordt dit containerbegrip gebruikt om een conflict dat over de macht tussen botsende karakters gaat te objectiveren en een zekere onderbouwing te geven. Rechters gaan doorgaans mee in de redenering van een werkgever dat een arbeidsrelatie is verstoord. De onderliggende reden waarom dat zo is komt dan niet (meer) aan de orde.

De Deugd had Tjan in februari 2023 geld geboden om te vertrekken. Dat had op kunnen lopen tot 70.000 euro als Tjan snel was vertrokken. Tjan heeft dat naast zich neergelegd. Hij had dan een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen om hierover publiekelijk te zwijgen. De Deugd zette gemeenschapsgeld van een financieel zwakke Hogeschool in om de directeur van de KABK weg te krijgen.

Het is in de ogen van velen absurd dat Ranti Tjan zou moeten vertrekken. Hij staat voor studenten, kunst en transparantie. Eerder was Tjan directeur bij Museum Gouda en het EKWC in Oisterwijk waar hij een prima band met het personeel had, en in het EKWC ook met de kunstenaars. Een petitie die is opgesteld door de studenten van de KABK is inmiddels meer dan 1100 keer getekend. De petitie vraagt om overleg en zegt onder meer (vertaald):

De kritiek van Ranti op de ondoorzichtige en hiërarchische bestuursstructuur onderschrijven wij van harte. We zijn geschokt dat Huug de Deugd en leden van de Raad van Toezicht niet bereid zijn geweest om hierover in gesprek te gaan. Het gebrek aan erkenning en waardering voor de stabiliteit en zekerheid die Ranti heeft opgebouwd, samen met het herwonnen vertrouwen in de instelling, bewijst dat het College van Bestuur en de Raad van Toezicht afstandelijk zijn en geen voeling hebben met wat het beste is voor de academie. Wederom laat de topleiding de KABK in de steek.

De kritiek van de studenten (en docenten) op het afstandelijke College van Bestuur lijkt gerechtvaardigd. Huug de Deugd heeft het als enig lid en voorzitter van het College van Bestuur voor het zeggen. Debat of tegenspraak wordt in het management dus niet georganiseerd, maar geblokkeerd. Dat geeft De Deugd een machtspositie die hij in het conflict met Tjan blijkbaar heeft ingezet.

Tevergeefs naar nu blijkt, want dat werkt alleen als de ander daar aan meewerkt en zich laat intimideren. Toch kan De Deugd uiteindelijk aan het langste eind trekken bij de rechter. Maar evenmin ondenkbaar is dat De Deugd in dit conflict zijn Waterloo vindt en moet vertrekken.

Het is opvallend dat De Deugd bestuurlijk leiding mag geven aan een kunstacademie en conservatorium, terwijl hij volgens zijn LinkedIn-profiel geen opleiding of werkervaring in de beeldende kunst of muziek heeft. Hij heeft Engels gestudeerd. Dat tekent de tendens dat bestuurders geen vakkennis hoeven te hebben. De Deugd had hetzelfde kunnen doen bij een koekjesfabriek.

Je vraagt je af waarom iemand als De Deugd ooit als enige op zo’n positie benoemd is. Dat is klaarblijkelijk een bestuurlijke weeffout. Er is een verklaring die te maken heeft met wisselingen in de directies van conservatorium en kunstacademie, maar dat zou niet meer dan een tijdelijke situatie moeten zijn. Dat is een machtspositie die je niemand moet geven omdat daarmee de kans op een evenwichtig debat én tegenspraak uit de top van het management verdwijnt. Dat maakt een organisatie niet sterker, maar zwakker.

Het is onduidelijk of de almacht van De Deugd het huidige conflict volledig verklaart, maar het is voorstelbaar dat dit het vinden van een oplossing met Tjan in de weg heeft gestaan. Want er is niemand die De Deugd op een gelijk bestuursniveau tegenspreekt, tot concessies dwingt of tot relativering van zijn eigen positie en standpunten brengt.

Altijd komt bij dit soort conflicten ook de Raad van Toezicht in beeld. Ook hier. Met als vraag waarom het niet tijdig heeft ingegrepen en een kwestie heeft laten escaleren. Is de voorzitter van de Raad van Toezicht hierbij betrokken? Zoniet, waarom niet? Zoja, waarom heeft Susana Menéndez niet succesvol bemiddeld tussen Tjan en De Deugd? Zij heeft niet kunnen voorkomen dat de naam van de KABK voor de derde keer in enkele jaren publiekelijk beschadigd wordt. Met trouwens een compleet andere aanleiding dan voorheen.

9 gedachten over “Directeur KABK Ranti Tjan geschorst. Studenten en docenten staan tegenover College van Bestuur en Raad van Toezicht

 1. Ranti – Tjan gaat helemaal voor de plek waar hij werkt. Hij heeft het EKWC bloeiend gemaakt en hij zal ook KABK weer op de kaart zetten. Met het volle vertrouwen van studenten. De heer Deugd heeft geen feeling met kunst. De Heer Deugd heeft feeling met macht en geld. Geld is belangrijk voor hem. Dacht daar ook Ranti mee te kunnen omkopen. Mis gegokt. Ranti gaat voor openheid en eerlijkheid. laat de Heer Deugd deugdzaam worden, hoofd en knie buigen ten goede van de studenten dus de kunst.

  Like

 2. @Anne Verhooijsen
  100% Mee eens.

  Mij interesseert nu de voorzitter Menéndez van de Raad van Toezicht meer dan De Deugd die veel aan prestige verloren heeft.

  Welke rol heeft Menéndez gespeeld en waarom is ze blijkbaar op haar handen blijven zitten en heeft ze niet ingezien dat ze in het belang van het KABK een onpartijdige derde was en Ranti Tjan en Huug de Deugd uit elkaar had moeten halen als twee vechtenden op het schoolplein?

  Als De Deugd op zijn beurt Menéndez over dit conflict niet tijdig geïnformeerd heeft, dan moet hij uitleggen of dat hoort bij zijn opvatting van zorgvuldig bestuur.

  Like

 3. Bij de Willem de Kooning Academie:
  Op de vraag van cmr-lid Evangelia Athanasiadou waarom het bij fouten van het management een oplossing is om een extra manager toe te voegen, verwees Bormans naar de al gezette stappen. ‘Er is geen reden om het management er op een harde manier op af te rekenen. Wel om hen te helpen om een oplossing dichterbij te brengen. De koers moet zijn om te willen leren van fouten en niet te snel voor afrekening te kiezen. Als je een cultuur wilt waarin we leren van fouten gaat dat niet samen met afrekenen op fouten.’
  https://profielen.hr.nl/2023/chabot-koos-zelf-voor-vertrek-bij-wdka-hij-verdient-veel-respect/

  Like

 4. Hoe moeten we het conflict Tjan-De Deugd politiek duiden? Daar heb ik mijn gedachten over:

  1. Ranti Tjan is een links-liberaal in het segment D66/GL/Volt.

  2. Voorzitter RvT Susana Menéndez wenste in een tweet van 16 maart 2022 het Amsterdams CDA-raadslid Diederik Boomsma succes en kan als sympathisant van het CDA opgevat worden.

  3. Enig lid CvB Huug de Deugd is partner van CDA’er Margreet de Deugd-Bos die namens het CDA wethouder in Alblasserdam is. Het is voorspelbaar dat Huug de Deugd op z’n minst sympathie voor het CDA heeft.

  https://www.klezmer.be/reacties.html

  4. Ik vermoed dat de studenten van de KABK overwegend activistisch links zijn.

  5. Ik vermoed dat de docenten van de KABK overwegend PvdA of GL-achtig links zijn.

  Als we het conflict politiek duiden dan staat het eroderende CDA van CvB en RvT dat moeite heeft om de eigen geloofwaardigheid te behouden en teert op oude macht tegenover een links/links-liberale meerderheid van directeur, studenten en docenten.

  Like

 5. Pingback: Directeur KABK Ranti Tjan geschorst. Studenten en docenten staan tegenover College van Bestuur en Raad van Toezicht - test

 6. Pingback: De schimmel in de KABK: Over de weigering van het ontslag van Ranti Tjan | Villa La Repubblica

 7. Pingback: Open brief is onderdeel campagne bestuur KABK om Ranti Tjan weg te werken en zijn medestanders het zwijgen op te leggen | George Knight

 8. Oud-staflid van de KABK Abe van der Werff heeft geen goed woord over voor het optreden van De Deugd en de raad van toezicht. ‘De schorsing van Ranti Tjan leert dat de voorzitter van het eenhoofdige college niet op zijn taak is berekend. Het is een daad van stupide kortzichtigheid. Hij blijkt als voorzitter geen besef te hebben van het kunstonderwijs en de relatie tot de kunstpraktijk […]. Botheid en tunnelvisie strijden hier om voorrang. Wat een ellende veroorzaakt hij. Deze losgeslagen beer moet zo gauw mogelijk terug in zijn kooi,’ schrijft hij in een brief aan de raad van toezicht. Maar die staat vooralsnog achter De Deugd en diens voornemen om Tjan te ontslaan.
  https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/bestuursrel-kabk-toezegging-aan-studenten-maar-onrust-duurt-voort/

  Like

 9. Op Blue Office KABK via Ekō Petitions een bericht van Ranti Tjan van 18 mei 2023:
  Gelet op de situatie kan ik nu niets inhoudelijks zeggen over de komende rechtszaak. Ik ben jullie allen zeer erkentelijk voor de support die ik van jullie heb ontvangen. Mijn zaak wordt behandeld op dinsdag 30 mei 2023 om 14:45u op een openbare zitting bij de rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60.’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.