Homo’s mishandeld door Marokkaanse-Nederlanders. Omroep Gelderland noemt achtergrond daders niet. Waarom niet?

Je ziet het voor je, de baas van de regionale omroep Omroep Gelderland zit met de handen in het haar. Wat te doen? Zich politiek correct opstellen of zwichten voor wat als rechts-populisme wordt gezien? Moet het   gewoon nauwkeurig verslag doen van de feiten of gevoelige feiten achterwege laten? Omroep Gelderland kiest voor dat laatste. Het verzwijgt de etnische achtergrond van de daders. Is dat de juiste journalistieke houding?

In Arnhem werden zaterdagavond de twee homoseksuele jongens Jasper en Ronnie belaagd door een groep Marokkaanse-Nederlanders. Bij Ronnie zijn alle voortanden eruit geslagen met een betonschaar. Jasper noemt het ‘een hate-crime richting homo’s‘. Jasper doet er op FB verslag van en benoemt de achtergrond van de daders: ‘dus belaagd werden door een groep Marokannen met een leeftijd tussen de 14 en 18 jaar.’ Deze mishandeling is voor een regionale omroep zwaarwegend en aangrijpend genoeg om er serieus aandacht aan te besteden. Maar opvallend ontbreekt in het item een verwijzing naar de etnische achtergrond van de daders.

Dat is journalistiek niet altijd van belang, maar in dit geval wel. Daarom had het vermeld moeten worden. Want Marokkaanse-Nederlandse jongeren zijn vaker opvallend agressief jegens homoseksuelen. Het is een feit dat het vermelden waard is omdat het meer duidelijkheid geeft over de achtergrond van de mishandeling.

De mishandeling van Jasper en Ronnie staat niet op zichzelf als een geïsoleerd incident, maar past in een patroon. Het verslag van Omroep Gelderland geeft echter geen details over de daders. Zo mist deze omroep de kans om volledig te zijn en de kijkers optimaal te informeren. Is dat nou lafheid of koudwatervrees?

12 gedachten over “Homo’s mishandeld door Marokkaanse-Nederlanders. Omroep Gelderland noemt achtergrond daders niet. Waarom niet?

  1. @Wil Verschuur
    Ik probeer te begrijpen wat de overwegingen van media als Omroep Gelderland zijn om de etnische achtergrond van de daders niet te vermelden. Ik begrijp dat zwijgen niet zo goed.

    Like

  2. @George: veel krantenredaktie zijn cultuurrelativisten,die vinden alle culturen gelijk, en zijn bang voor klachten als ze in dit geval de achtergrond vermelden van de daders. Alle culturen zijn niet gelijk, culturen die hun leden niet gelijk behandelen zijn minder dan culturen die hun leden wel gelijk behandelen.
    Omroep Gelderland wordt daarmee in zekere zin medeplichtig, immers de kans om deze misdaad in de toekomst te voorkomen is kleiner bij het niet vermelden van de daders door de krant. Ik ga het voorbeeld van dutchguy 1958 volgen.

    Like

  3. @Dutchguy
    Dank, goed initiatief. Ik heb ook een melding gestuurd.

    @Jankrosenbrink
    Dat van het cultuurrelativisme in de journalistiek zou zo maar kunnen. Dat zich vertaalt in de angst om de rechts-populisten in de kaart te spelen. Vandaar het zwijgen. Of Omroep Gelderland medeplichtig is weet ik niet, maar dat het relevante feiten niet geeft en daardoor in dit item journalistiek ontspoort lijkt me als een paal boven water staan.

    Like

  4. Opvallend is dat de politie in een nieuwsbericht waarin het om getuigen vraagt niet erg duidelijk is over de de achtergrond van de daders. Ze worden ‘lichtgetint’ genoemd. Dat kan van alles betekenen of is dat politie geheimtaal voor ‘Noord-Afrikanen met een migratie achtergrond’? Het is hoe dan ook verbloemd taalgebruik dat in een opsporingsbericht waar de harde feiten tellen niet thuishoort. Neemt de politie de eigen opsporing wel serieus?

    Arnhem – De politie zoekt getuigen na een ernstige mishandeling op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Twee mannen van 31 en 35 raakten daarbij gewond. Agenten hebben inmiddels twee verdachten aangehouden, maar daarmee zijn nog niet alle verdachten opgespoord.
    https://www.politie.nl/nieuws/2017/april/2/02-arnhem-politie-zoekt-getuigen-na-mishandeling-van-mannen-met-betonschaar.html

    Like

  5. De bureauredactie van Omroep Gelderland geeft volgende reactie op de melding: ‘Dank voor uw reactie. De achtergrond van de daders wordt op onze site genoemd door de slachtoffers. Wij beschikken zelf over beperkte informatie over de achtergrond van de verdachten, o.a. hun leeftijd. De politie heeft medegedeeld dat het om licht getinte mannen gaat. Verder reikt onze informatie niet.

    Dit is een opvallende reactie die wat al te defensief is. En daarnaast, is eigen nieuwsgaring niet eigen aan de journalistiek? Maar Omroep Gelderland verschuilt zich in dit antwoord achter ‘informatie die niet verder zou reiken’.

    Het is begrijpelijk en verstandig dat media zich baseren op de gegevens van de politie. En die heeft het onder verwijzing naar de getuigenis van beide slachtoffers inderdaad over ‘lichtgetinte’ daders, zoals uit de verwijzing naar het nieuwsbericht van de politiek in de bovenstaande reactie blijkt. Politietaal voor Marokkaanse-Nederlanders. Maar ook die vermelding ‘lichtgetinte daders’ ontbreekt in het item, dus de reactie van de bureauredactie oogt tamelijk tegenstrijdig. Het zegt zich op de gegevens van de politie te baseren maar laat vervolgens na in het filmverslag de gegevens van de politie te vermelden.

    In het gefilmd vraaggesprek met de daders -waarbij voornamelijk Jasper het woord doet- wordt door de interviewer niet gevraagd naar de achtergrond van de daders of is dit aspect wel gefilmd maar er in de montage uitgesneden. De verwijzing naar de achtergrond volgens de gegevens van de politie ontbreekt daarom volledig in het filmverslag. De interviewer had kunnen vragen naar de lichgetintheid van de daders en het antwoord op die vraag op kunnen nemen in het item. Als getuigenis van beide slachtoffers. Maar dat is niet gebeurd. De reactie van de bureauredactie geeft geen uitleg waarom een verwijzing van de tot nu toe bekende feiten (‘zes tot acht lichtgetinte jongens in de leeftijd van 14 tot 20 jaar’) ontbreekt in het filmverslag.

    Zo maakt Omroep Gelderland er een individueel verhaal van twee slachtoffers van homohaat van en wordt de cultureel-maatschappelijke dimensie van de achtergrond van de daders bewust veronachtzaamd. Vraag is of dit een goede of een slechte journalistieke invalshoek is.

    Like

  6. Een gerichte aanslag. Je loopt niet zomaar met een betonschaar rond. Een hate-crime. Er zijn landen waar je hier zonder probleem 10-20 jaar voor krijgt. Wat wordt dit in Nl. 20 uur taakstraf en vooral geen ten uitvoerleggen van de ongetwijfeld 10-tallen geweldsdelicten? Dit slappe beleid door justitie is regelrechte uitlokking.

    Like

  7. @George: Ik heb ook een reaktie gekregen van Omroep Gelderland, en ze melden mij dat ze een aantal berichten hebben, ook berichten waar ze melden dat de daders vermoedelijk een Marokkaanse achtergrond hebben. Ook melden ze dat ze ook klachten krijgen van mensen die juist bezwaar hebben dat ze de vermoedelijke achtergrond vermelden. Twee conclusies, ze veranderen blijkbaar van reaktie, dat is positief. Twee: De toevoeging ´´Dat ze ook klachten klachten van mensen krijgen etc¨´, duidt erop dat het lijkt dat ze een beleid hebben van : u vraagt en wij draaien. Of in elk geval blijkt hier uit niet dat ze zelf een mening hebben over de rol van de media, anders dan de meeste stemmen gelden.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.