Kunst van Joseph Klibansky is marketing. Waarom geeft Museum de Fundatie hem een tentoonstelling?

Het is moeilijk om niet cynisch te zijn over de kunst van Joseph Klibansky. Maar het is onmogelijk om geen kritiek te hebben op directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie in Zwolle die hem een tentoonstelling geeft of op talkshow Pauw die in september 2016 kopteJoseph Klibansky komt met zijn speciale Ferrari naar Pauw’. Nepnieuws over nepkunst. De kunst van Klibansky is marketing. Daar houdt het op. Dat hij een plaats geboden wordt in museum of media heeft twee effecten. Het verdringt kunstenaars die het om de kunst te doen is en zet mensen die niet zoveel zicht hebben op beeldende kunst op het verkeerde been. Kunst is toch al zo’n reservaat dat buiten de samenleving staat. Als museumdirecteur of talkshow zich immers achter kunst stellen die bestaat uit pretentie, gebakken lucht, navolging, verkooppraatjes en een flinterdun laagje vernis dat een inhoud moet dekken, dan wordt de positie van de beeldende kunst er eerder slechter dan beter op.

6 gedachten over “Kunst van Joseph Klibansky is marketing. Waarom geeft Museum de Fundatie hem een tentoonstelling?

 1. Klibanski was gisteravond gast bij Jinek. Roos heeft geen goed woord over voor de zeer goed verkopende Amsterdamse kunstenaar met een tentoonstelling in de Fundatie in Zwolle. ,,Ongelooflijk. Decoratieve, aandachtsgeile poseur. Er zit echt nog geen heel klein beetje artisticiteit in deze commerciële marketing rommel. Pauw (&Witteman) koos ook al voor dit soort parvenues. Het zijn flinterdunne laagjes chroom aangebracht op gebakken lucht.” De beelden, collages en schilderijen van Klibanski worden vaak vergeleken met die van Jeff Koons.
  http://www.ad.nl/amersfoort/directeur-kade-hekelt-jinek~a2a742fb/

  Like

 2. Mmmh… Marketing… voor z’n eigen kunst bedoel je? Dat is iets dat je ook over veel goeie kunst zou kunnen zeggen. Het is vooral heel erg plat, en wel heeel erg Koons wannabe. Het is niet meer exit through the gift shop, maar gewoon een grote gift shop.

  Like

 3. … ha,ha,ha … kunstkenners … ’n speciaal slag volk … de wijsheid in pacht & nooit verlegen om dat te etaleren …

  Like

 4. Joseph Klibansky is een Jeff Koons navolger. Een hele late navolger, ongeveer 30 jaar te laat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.