Kunst van Joseph Klibansky is marketing. Waarom geeft Museum de Fundatie hem een tentoonstelling?

Het is moeilijk om niet cynisch te zijn over de kunst van Joseph Klibansky. Maar het is onmogelijk om geen kritiek te hebben op directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie in Zwolle die hem een tentoonstelling geeft of op talkshow Pauw die in september 2016 kopteJoseph Klibansky komt met zijn speciale Ferrari naar Pauw’. Nepnieuws over nepkunst. De kunst van Klibansky is marketing. Daar houdt het op. Dat hij een plaats geboden wordt in museum of media heeft twee effecten. Het verdringt kunstenaars die het om de kunst te doen is en zet mensen die niet zoveel zicht hebben op beeldende kunst op het verkeerde been. Kunst is toch al zo’n reservaat dat buiten de samenleving staat. Als museumdirecteur of talkshow zich immers achter kunst stellen die bestaat uit pretentie, gebakken lucht, navolging, verkooppraatjes en een flinterdun laagje vernis dat een inhoud moet dekken, dan wordt de positie van de beeldende kunst er eerder slechter dan beter op.

8 gedachten over “Kunst van Joseph Klibansky is marketing. Waarom geeft Museum de Fundatie hem een tentoonstelling?

 1. Klibanski was gisteravond gast bij Jinek. Roos heeft geen goed woord over voor de zeer goed verkopende Amsterdamse kunstenaar met een tentoonstelling in de Fundatie in Zwolle. ,,Ongelooflijk. Decoratieve, aandachtsgeile poseur. Er zit echt nog geen heel klein beetje artisticiteit in deze commerciële marketing rommel. Pauw (&Witteman) koos ook al voor dit soort parvenues. Het zijn flinterdunne laagjes chroom aangebracht op gebakken lucht.” De beelden, collages en schilderijen van Klibanski worden vaak vergeleken met die van Jeff Koons.
  http://www.ad.nl/amersfoort/directeur-kade-hekelt-jinek~a2a742fb/

  Like

 2. Mmmh… Marketing… voor z’n eigen kunst bedoel je? Dat is iets dat je ook over veel goeie kunst zou kunnen zeggen. Het is vooral heel erg plat, en wel heeel erg Koons wannabe. Het is niet meer exit through the gift shop, maar gewoon een grote gift shop.

  Like

 3. … ha,ha,ha … kunstkenners … ’n speciaal slag volk … de wijsheid in pacht & nooit verlegen om dat te etaleren …

  Like

 4. Joseph Klibansky is een Jeff Koons navolger. Een hele late navolger, ongeveer 30 jaar te laat.

  Like

 5. In het atelier van Joseph Klibansky (39) in Naarden werken zo’n twintig werknemers aan het vervaardigen van de levensgrote en zware glanzende sculpturen die de artiest ontwerpt en waarmee hij wereldfaam heeft verworven. Vooral bij de internationale jetset is zijn werk populair en zelf beweegt hij zich, inmiddels miljonair, ook graag in hogere kringen met een extravagante levensstijl.

  Bij Tim Hofman en zijn team van BOOS kwamen vorig jaar klachten binnen over ongezonde werkomstandigheden waaronder de kunstwerken van Klibansky het levenslicht zien.
  https://www.telegraaf.nl/entertainment/147539817/welles-nietes-om-werkomstandigheden-in-atelier-joseph-klibansky

  Like

 6. ‘Klibansky is een beetje de keizer van deze proletenkunst’, zegt Joke de Wolf, een van die kunstkenners tegen Quote. Op zich heeft ze niet zoveel tegen Klibansky en de mensen die opereren in zijn kielzog, maar in haar visie is er een duidelijk verschil met echte kunstenaars. ‘Je mist een bepaalde originaliteit en het idee dat een artistieke zoektocht is afgelegd. Jeff Koons was de eerste die gouden ballondieren maakte. Klibansky kopieert dat een op een; zijn eigen inbreng is minimaal.’ (…)

  Bovendien hapert Klibansky’s marketingmachine niet en misschien is dat wel zijn echte kunstwerk. ‘Ik heb daar respect voor’, zegt kunsthistoricus Blok. ‘Iedereen kan er van alles van vinden, maar hij heeft het wel gewoon gefikst.’
  https://www.quotenet.nl/zakelijk/a43770543/kunstkenners-klibansky-joseph-beetje-keizer-van-de-proletenkunst-mickey-mouse-disney-joke-de-wolf/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.