Een storm in een glas jenever. In talkshow Jinek riep gastvrouw Eva Jinek in de uitzending van 25 januari de Rotterdamse dichter Jules Deelder tot de orde. De reden die zij gaf was dat hij zich bemoeide met gesprekken van anderen. Een verwijt dat het failliet van de formule aangeeft. Hoewel goede talkhosts gasten spontaan met elkaar weten te verbinden. Zes gasten moeten bijna een uur lang hun beurt afwachten en zwijgen. Ook als Amsterdam het centrum van Nederland wordt genoemd. In dit geval door Limburgse vrouwen die daarheen verhuisd of erop georiënteerd zijn. Maar het spreekwoord zegt ‘wie zwijgt, stemt toe’. Dus dat Deelder voor zijn beurt spreekt is normaler dan de geregisseerde televisiewerkelijkheid die als normaal wordt voorgesteld.
Bij Jinek en dit soort praatprogramma’s worden om twee redenen de werkelijkheid en de spontaniteit beperkt. De talkhost moet het kunnen bevatten en sturen, en de anarchie moet op afstand worden gehouden. Uit voorgesprekken van de redactie met gasten worden de onderwerpen op voorhand ingeperkt en getemd. Zodat een voorspelbaar en bloedeloos programma resteert waar de scherpe kantjes zijn weggevijld. Dat wordt vervolgens opgevuld met waarschijnlijkheid (‘vraisemblance’) om het het uiterlijk van de waarheid te geven.
Wat hier fout is gegaan hangt af van het antwoord op de vraag wat men verwacht van dit soort programma’s. Dat kan op verschillende manieren beoordeeld worden. Duidelijk is dat Jules Deelder zich niet voegde in de stilzwijgende afspraken die de formule afdwingt. Maar interessanter is of hij zich tevens begaf buiten de grenzen van het normale gesprek zoals dat bestaat in de werkelijkheid. Dat lijkt niet het geval omdat hij wellicht dwars en tegendraads, maar wel inhoudelijk op het onderwerp reageerde. Het verwijt van Jinek is dat Deelder de televisiewerkelijkheid doorbrak en daar uitstapte. Als de zeiler die het eind van de werkelijkheid van de Truman Show bereikt. Deelder is de rebelse leerling die niet van orde houdt en Jinek de juf die geen orde kan houden. Eva Jinek mist de souplesse, de bagage en het gezag om quasi-spontaniteit te organiseren.
Niet mee eens. Deelder deed denigerend over onderwerp Audrey Hepburn en Tweede Wereldoorlog, omdat over Arnhem en WO2 andere dingen en meer valt te zeggen, ‘King Kong’. Kletste overal ongevraagd en ongericht doorheen. In een café zoek je dan een ander tafeltje op; in een TV-praatshow werkt dit uitermate ontregelend.
LikeLike
@André
Ik begrijp je kritiek. Ja, Deelder was dwars en tegendraads, maar niet inhoudelijk? Dit incident geeft naar mijn idee het failliet van de formule aan. En het feit dat Deelder niet in deze formule past.
LikeLike
Eva Jinek is een presentator van huis uit. Onder stress valt zij terug in die rol. Haar bescheiden uitstapjes als interviewer hebben te weinig diepgang en zijn voor haar ‘out of the box’ ervaringen, die haar kennelijk angst inboezemen. Om met Jules Deelder om te gaan moet de antagonist-interviewer zeer flexibel en creatief zijn. Jules had zelf ook kunnen bedenken dat hij daar hoogstens ontregelend aan tafel kon gaan zitten, met schadelijke bijeffecten voor mogelijke andere gastbezoekjes aan andere talkshows in de toekomst.
Eindstand 0-0
LikeLike
Ja, Jules Deelder staat voor de niet-Rotterdamse media nu definitief op de zwarte lijst.
LikeLike
Het was een mooi optreden van Deelder. Het maakt pijnlijk duidelijk dat men in dit soort shows amper om weet te gaan met dat wat afwijkt en daarom steeds maar weer de Connie Palmens en Peter R de Vriesen uitnodigt, die ook nog eens ruimhartig worden betaald door de omroep. Deze strak geregisseerde talkshows spelen zich dan af tegen een achtergronddecor van een zwijgend publiek dat dus toestemt en nooit mee mag doen. Veelal zijn het jonge uitzendkrachten die voor 12 euro 50 en een gratis drankje de tribunes bevolken en die geïnstrueerd zijn hoe zich te gedragen. https://youtu.be/QVRp6VikrEc
LikeLike
@gerard janse
Mee eens over Deelder en de beschrijving van dit soort talkshows.
De video van Blikop NOSJournaal komt op mij tamelijk impressionistisch over. Wat het exact wil beweren is mij onduidelijk. Dat het publiek betaald wordt? Tsjonge, wat een scoop. Niet het voorbeeld van goede journalistiek. Het kan zijn dat de journalistiek van de Nederlandse publieke omroep ondermaats is, maar om dat overtuigend aan te tonen -of zelfs te overtreffen- is meer nodig dan het reproduceren van in trollfabrieken voor de westerse markt vervaardigde informatie en gefabriceerde feiten. Dat is gewoonweg te mager. Ik zie trouwens ook niet in wat dit YouTube-filmpje met Deelder te maken heeft.
LikeLike
Ik ging er van uit dat het niet algemeen bekend is dat het publiek bij dit soort talkshows betaald wordt en was niet wetende dat u daarover reeds op de hoogte bent. Tot voor kort wist ik niet dat dit de gebruikelijke gang van zaken is in talkshows van dit kaliber. Dit filmpje plaatste ik om te laten zien hoe strak gecontroleerd dit soort uitzendingen worden geproduceerd en daarmee raakvlakken met het mediagebeuren van Trumanshow heeft.
LikeLike
@gerard janse
Ok, duidelijk. In 2015 werd dit onderwerp in de Tweede Kamer besproken. Zie bijvoorbeeld:
http://www.volkskrant.nl/opinie/sacha-polak-terecht-dat-talkshowgasten-betaald-krijgen~a4158881/
LikeLike
Dat talkshowgasten betaald worden is bekend. Het is niet iedereen bekend dat het publiek soms ook betaald wordt. Het past wel mooi in het streven naar ‘vraisemblance’’, overigens een woord dat ik nog niet kende.
LikeLike