Armando Museum lijkt zeker van haar zaak

Afgelopen vrijdag werd namens het Armando Museum Bureau niet voor de eerste maal het bericht naar buiten gebracht dat de BankGiroLoterij de herbouw met 1 miljoen euro steunt. Voor de beleidswijziging van het Amersfoortse college werd dat nieuws op 16 februari 2010 ook al gemeld. Hoewel iedereen toen nog dacht dat het geld bestemd was voor de herbouw in de Elleboogkerk.

RTV Utrecht meldt op 26 augustus op haar site onder de kop Geld BankGiroLoterij naar huisvesting collectie het volgende: Het Armando Museum mag 1 miljoen euro van de BankGiroLoterij aan de huisvesting van de collectie in Utrecht uitgeven. Het museum zat jaren gevestigd in de Elleboogkerk in het centrum van Amersfoort, maar dat brandde in 2007 volledig af. Het museum kan niet terug naar haar oude onderkomen en verhuist daarom naar landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik.

Opvallend is de timing van dit nieuws dat al anderhalf jaar bekend is. Dat heeft te maken met een raadscommissie van de gemeente Utrecht die voor 1 september met een plan van aanpak komt voor landhuis Oud-Amelisweerd. In oktober wordt het in de raad behandeld. Hierbij staat de afweging centraal of een monumentaal landhuis en landgoed zich verdragen met het uitbaten van een museum van omstreeks 30.000 bezoekers per jaar. Het streefgetal volgens Armando Museum Bureau en Amersfoort-in-C.

Merkwaardig is eveneens dat in de raadsbrief van de gemeente Utrecht wordt gesproken over een Museum Oud-Amelisweerd dat de Armando Collectie huisvest terwijl RTV Utrecht een bericht overneemt dat over het Armando Museum praat.

De laatste zin van het bericht loopt vooruit op de uitkomst zoals het Armando Museum Bureau zich dat wenst: Het museum kan niet terug naar haar oude onderkomen en verhuist daarom naar landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik. Dat daarom vat alle bestuurlijke onzorgvuldigheid samen. Hiermee versmallen RTV Utrecht en Armando Museum de keuze tot Elleboogkerk of zomerverblijf Oud-Amelisweerd. Andere locaties zijn nooit serieus in overweging genomen.

Amersfoort-in-C en Armando Museum Bureau lijken zeker van hun zaak. Maar woordvoerder Hans van Oort van de gemeente Utrecht zegt dat er geen dingen in gang gezet worden die daarvoor een bedreiging vormen. Dat geldt ook voor het kleinschalige karakter van De Veldkeuken in het koetshuis. Valt dat te combineren met tienduizenden bezoekers per jaar? Maar wie bepaalt dat zonder een integraal, inhoudelijk debat?

Jammer is dat bestuurders en de controleurs op het bestuur zich nooit een diepgravend inhoudelijk debat hebben toegestaan of een Armando Museum in Oud-Amelisweerd het meest voor de hand ligt. Welk etiket men daar voor de buitenwacht ook opplakt. Afgelopen maanden lijkt alle aandacht te zijn gaan zitten in het formuleren van procedurele en technische voorwaarden zonder dat men naar de kern gekeken heeft. Namelijk de inhoudelijke afweging of  een Armando Museum in Oud-Amelisweerd wel zo gepast en wenselijk is.

Foto: Koetshuis met De Veldkeuken in Amelisweerd

Advertentie

7 gedachten over “Armando Museum lijkt zeker van haar zaak

 1. Ik heb vliegensvlug je eerdere berichten doorgenomen en tuimel bijna van mijn stoel. Er bestaat helemaal geen Armando-collectie dat dat museum-met-zijn-naam suggereert en wat die naam wel mag hebben heeft het KM-museum in beheer. Armando houdt helemaal niet van conflicten en treurt volgens mij nog over het grote verlies dat die kwalijke brand hem destijds aandeed.
  Dit stinkt wel heel erg naar moerasgangers. Moddervette hanen die vechten om een allang geslachte kip. Zou die 1 euro anders hun neus voorbijgaan?

  Like

 2. @Artafterallart
  Het is een merkwaardige kwestie waarbij de scheidslijnen anders lopen dan velen denken. Via de publiciteit wordt door betrokkenen een werkelijkheid geschapen waarvan ze hopen dat-ie aan snelheid en geloofwaardigheid wint. Als een trein waarvan het rijden belangrijker is dan de bestemming. Zoals nu ook weer met dat RTV Utrecht bericht. Je schat het volgens mij goed in dat het eerder om het voortbestaan van een organisatie als het Armando Museum Bureau gaat dan om de optimale vertegenwoordiging van Armando’s werk.

  Armando is overigens altijd goed gewaardeerd en aangekocht door de Nederlandse musea en verzamelaars. Met als gevolg dat zijn werk goed is vertegenwoordigd en zeer verspreid is terechtgekomen. Da’s niet gebonden aan een Armando Museum Bureau. Armando’s werk kan autonoom in de wereld staan zonder zo’n ondersteunende organisatie. En wellicht kan zijn werk op een andere plek dan Oud-Amelisweerd beter gepresenteerd worden. Maar die vraag wordt niet in de openbaarheid gesteld. Behalve hier.

  Het lijkt dan ook dat het Armando Museum Bureau de levende kunstenaar in gijzeling heeft. Minder sterk gezegd, nodig heeft. Armando kan zich daaraan niet onttrekken. Da’s voor hem ook niet kies en vraagt te veel energie. Bij een zorgvuldige en menselijke afweging hadden het Armando Museum Bureau en Amersfoort-in-C hun eigen betrokkenheid uit eigen beweging ter discussie gesteld. Met het aanbod om mee te helpen aan het onderbrengen van de verschillende deelcollecties met werk van Armando elders. Het gebaar van mw. de Meijere om met haar collectie voor het Kröller-Müller Museum te kiezen lijkt op dit ongenoegen te wijzen.

  Like

 3. Die Fahne kan ik me van hem nog zo voor de geest halen. Aan flarden gewaaide vlaggen in gelid opgehangen als een soort moderne Stone-hedge. Maar in welk museum kan ik niet met zekerheid zeggen. Dat betekent dat een museum ook niet echt telt! Al kan dat alleen voor mij gelden.

  Het vervelende voor kunstenaars is, is dat de kapitaalswaarde in de zakken van de verkopers zit. Daardoor is hun eigen autonomie vaak relatief. Het werk ook als men het niet tentoonstelt.

  Goed van je om het te blijven volgen. Je zou je blogs moeten linken met het cultuurblog van de NRC. Het hoort ergens in de openbaarheid toegankelijk te zijn voor die journalist die zijn schoudertjes er op uit test.

  Like

 4. Het ARMANDO museum ziet eruitttttttttttttttttt in Amersfoort,van achteren is echt ALLES foetsie!!
  De voorgevel staat nog met zijn zwart geblakerde eend in top.

  Trouwens heb jij `het drama van Roermond`bekeken,ik was er kapot van,wat erg.
  Zulke aso`s.

  Like

 5. @Artafterallart
  Ach, da’s een wetmatigheid. Kunstenaars klagen over galeristen, en galeristen klagen over kunstenaars. Aardig dat je dat zegt over het linken. Maar ik proef bij de gevestigde kunstjournalistiek een tegenzin om hier in te stappen en het tot op de bodem uit te zoeken. Ik kan dat onvoldoende verklaren.

  @Fleur
  De brand in de Elleboogkerk heeft bijna niemand gediend. Dat was een onaangename gebeurtenis die tot een reeks vervelende neveneffecten heeft geleid. Alleen jammer dat na de Elleboogkerk nu ook Oud-Amelisweerd getroffen dreigt te worden door de vooruitgang.

  Like

 6. Nagekomen bericht: De Utrechtse columnist Wouter de Heus die goed op de hoogte is van de lokale Utrechtse politiek memoreert dat de gemeente Utrecht op Venetië’s Biënnale 100.000 euro had uitgetrokken voor een project dat door zes Utrechtse partners werd ondersteund. De Heus vindt het merkwaardig dat het Armando Museum ook in dit rijtje staat terwijl het toch geen culturele instelling in de gemeente Utrecht is:
  Het nut ervan ontgaat mij volledig maar de provincie trok er 100.000 euro voor uit. Wat de gemeente en hun culturele partners Centraal Museum, Armando Museum (huh, hebben we die al), Dutch Game Garden, Impakt, Nederlands Film Festival en Utrecht 2018/Vrede van Utrecht hebben bijgedragen weet ik domweg niet.
  http://dnu.nu/column/5048-bi-nnale

  Op de site van uitvoerder Dropstuff staat het volgende over dit project:
  DROPSTUFF.nl werkt samen met Virtueel Platform, sectorinstituut voor de E-cultuur en zes Utrechtse culturele instellingen: het Centraal Museum, het Armando Museum, de Dutch Game Garden, Impakt, het Nederlands Film Festival en Utrecht 2018. Dropstuff heeft het hier niet over de provincie, maar over de gemeente Utrecht. Het noemt in haar bericht expliciet de steden Den Haag, Eindhoven en Utrecht waarmee contact kan worden gelegd. Behalve het Armando Museum opereren de overige vijf partners in de stad Utrecht waar ze gevestigd zijn.
  http://www.dropstuff.nl/nieuws/4823/gratis-workshop-art-of-can/

  Dit wijst naar mijn idee opnieuw op onzorgvuldig handelen van betrokken bestuurders. Het Armando Museum Bureau is gevestigd in Amersfoort maar wordt door een Utrechtse gemeentelijke dienst gepresenteerd als een Utrechtse culturele instelling. Dat kan het ooit wellicht worden, maar is het nu nog niet. De commissieraadsbrief van de gemeente Utrecht over Oud-Amelisweerd van eind mei nam formeel een slag om de arm die door Culturele Zaken van de gemeente Utrecht formeel niet wordt gevolgd. Dit geeft te denken over de openheid van de afweging. Zelfs de schijn van zorgvuldigheid probeert Culturele Zaken van de gemeente Utrecht niet op te houden. Welke partij stelt hierover raadsvragen?

  Like

 7. Pingback: Armando Museum gaat dicht in Amersfoort « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.