Formatie als amateurtoneel. Partijpolitiek is afgedaald tot kleuterniveau

In de media wordt gezegd dat in de nu lopende week beslissend is voor de formatie. Op 15 mei moeten de formateurs Van Zwol en Dijkgraaf hun eindverslag naar de Tweede Kamer sturen.

De formatie is om triest van te worden. Is dit Nederland? De truc van PVV’er Gidi Markuszower om zogenaamd toevallig een concept document aan de pers te tonen tekent het niveau. Ok, politiek is een spel, maar het is wel een spel dat op een belabberd laag niveau wordt gespeeld.

Je kunt terugredeneren over de oorzaak waarom de formatie zo is gelopen. Komt het door VVD-leider Dilan Yesilgöz die blunder op blunder heeft gestapeld? Door GroenLinks-PvdA op voorhand uit te sluiten heeft ze haar eigen manoeuvreerruimte beperkt. Komt het door de eeuwige twijfelaar Pieter Omtzigt die niet lijkt te weten wat hij wil? Komt het door Wilders die in de publieke opinie steeds twee gezichten toont die met elkaar in strijd zijn? Dat van de redelijkheid én de onredelijkheid. Als een autoritaire politicus laat hij alle opties open. Daar kunnen de anderen niet mee omgaan.

De formatie kan na de zogenaamde beslissende week nog weken verlengd worden. Vele Binnenhof-watchers trokken de laatste weken al de conclusie dat de formatie tussen radicaal- en centrum-rechts mislukt is. Nu zou het er alleen nog om gaan om de andere partijen de zwarte piet toe te spelen.

De verkiezingen waren op 22 november 2023. Bijna een half jaar later is er nog niks bekend over de onderhandelingen en het vervolg. Wie wordt er premier? Welke ministers nemen zitting in een radicaal-/centrum-rechts kabinet? Wat wordt er beslist over de hete hangijzers, zoals stikstof, Oekraïne, wonen, de financiële onderbouwing of immigratie? Geheimzinnigheid is een teken van het gebrek aan voortgang.

We weten niks. We worden afgescheept met amateurtoneel als afleiding, Of geklets van de onderhandelaars in talkshows of op X. De media happen en brengen voortdurend nieuws dat geen nieuws is als nieuws. Als commentatoren meedoen aan dat cabaret, dan is het Droste-effect van de nietszeggendheid compleet. De Nederlandse partijpolitiek is afgedaald tot kleuterniveau. Waar zijn de volwassenen gebleven?

Een gedachte over “Formatie als amateurtoneel. Partijpolitiek is afgedaald tot kleuterniveau

  1. @George,

    Dan zijn er ook nog commentators die menen dat de Nederlandse kiezer gematigd en voorzichtig zou zijn(welingelichte kringen). Geen idee hoe men daarbij komt. Gezien de uitslagen lijkt het de keizer die verantwoordelijk is voor het kiezen van dit stelletje kleuters en leuteraars. Als er nieuwe verkiezingen gaan komen, naar verwachting ergens in november, wordt het eerder erger dan beter. Hopeloos zou je haast willen zeggen. Hoe nu verder? Maar dat lijkt de essentie van politiek te zijn. Op zijn best is het een kwestie van voortmodderen en op zijn slechts zijn er nog altijd uiterst ervaren ambtenaren die de boel gaande houden. Er is verder niet zo heel veel wat we kunnen doen behalve bij de verkiezingen voor het EP de stemwijzers te volgen en overeenkomstig het advies te handelen. Daar zit in elk geval een ratio achter.

    Vriendelijk groet en ga zo door.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.