Actiegroepen hebben kritiek op sponsorrelatie van het Van Gogh Museum met Shell

Update 31 augustus 2018: Het Van Gogh Museum en het Mauritshuis hebben de sponsorrelatie met Shell met wederzijdse instemming beëindigd aldus een bericht van The Art Newspaper. 

De actiegroepen Fossil Free Culture NL en Fossielvrij NL protesteren tegen de sponsorrelatie van het Amsterdamse Van Gogh Museum met Shell. Een nieuwsbrief zegt: ‘Toon je deze zondagmiddag solidair met de performers van Fossil Free Culture NL! Zij verrasten het Van Gogh Museum afgelopen vrijdag met de onaangekondigde performance ‘Drop the Shell’, in protest tegen de giftige sponsorrelatie met oliereus Shell. Anders dan Tate en Louvre kan het Van Gogh Museum blijkbaar slecht omgaan met kritiek en stuurde gelijk de politie op hen af. Vier van de acht performers zitten nog steeds vast.

En: ‘Daarom hebben we last-minute onze plannen voor de afsluiting van de Global Divestment Mobilisatie gewijzigd. We vragen iedereen om naar de solidariteitsactie voor de #VanGogh8 te komen. We verzamelen vanmiddag om 14.00u bij de letters I AMSTERDAM op het Museumplein. We roepen het Van Gogh Museum op om geen aanklacht in te dienen, maar juist kritisch naar zichzelf te kijken.

Moeilijk om hier een mening over te vormen. Het Van Gogh Museum mag zelf kiezen met welke bedrijven het een sponsorrelatie aangaat. Waarom de actievoerders een zacht doel om te protesteren kiezen is de vraag. Waarom een museum als mikpunt en niet Shell is de vraag. Musea hebben het bij een terugtrekkende overheid toch al zo moeilijk om geld uit de markt te halen. Actiegroepen weten dat musea binnenshuis demonstraties niet kunnen toestaan in verband met de veiligheid. Het is jammer dat de actievoerders niet met de directie van het Van Gogh Museum tot een compromis voor hun actie zijn gekomen. In overleg hadden afspraken gemaakt kunnen worden over een beperkte omvang ervan, bijvoorbeeld in een publieksruimte. Nu voelde het als een overval waarvan de beveiliging niet wist waar het zou eindigen. Shell zegt zelf de afslag naar duurzaamheid te hebben ingeslagen, zoals blijkt uit stukken voor de aandeelhoudersvergadering. Maar doet dat halfslachtig.

6 gedachten over “Actiegroepen hebben kritiek op sponsorrelatie van het Van Gogh Museum met Shell

  1. De actie was een protest tegen het feit dat het museum zich laat sponsoren door oliemaatschappij Shell en hield in dat een aantal vrouwen uit sint-jakobsschelpen, het symbool van Shell, een zwart goedje dronken dat op olie leek. Toen ze zichzelf daarmee besmeurden kwam het op de grond terecht. Volgens het museum was daarom sprake van vernieling.
    http://www.parool.nl/amsterdam/vangogh-activisten-arrestatie-is-schending-vrijheid-van-meningsuiting~a4494583/

    Vier actievoerders van de milieugroep Fossil Free Culture NL die vrijdag actievoerden in het Van Gogh Museum in Amsterdam, blijven langer vastzitten. Volgens de politie weigeren ze een naam op te geven en daardoor is hun identiteit nog niet vastgesteld.
    http://www.parool.nl/kunst-en-media/activisten-van-gogh-museum-blijven-vastzitten~a4494587/

    Like

  2. Pingback: Shell Nederland – Shell partner in science + Van Gogh Museum – Shell in ‘Van Gogh at work’ + FFculture – “Drop the SHELL” + George Knight – Actiegroepen kritiek op sponsorrelatie | Rob Scholte Museum

  3. Liset Meddens – 350.org in Nieuwsbrief op 14/09/17: Afgelopen weekend kwam Fossil Free Culture NL weer in actie met opnieuw een prachtige performance in het Van Gogh Museum: ‘[Sp]oiled Landscapes’ om de sponsoring door Shell aan de kaak te stellen.
    De tentoonstelling In the Forest, die ‘unspoiled landscapes’ viert, staat in schril contrast met de sponsorrelatie met Shell die op grote schaal landschappen verwoest, mensenrechten schendt en een van de grootste veroorzakers is van klimaatverandering.

    Like

  4. Pingback: Acteur Mark Rylance verlaat Royal Shakespeare Company vanwege een sponsorovereenkomst met BP | George Knight

  5. Pingback: Met verbreekt na kritiek sponsorrelatie met Sacklers. Kunnen Nederlandse musea er een voorbeeld aan nemen en een begin maken met het naleven van een ethische code inzake de relatie met sponsors? | George Knight

  6. Pingback: Met verbreekt na kritiek sponsorrelatie met Sacklers. Kunnen Nederlandse musea er een voorbeeld aan nemen en een begin maken met het naleven van een ethische code inzake de relatie met sponsors? | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.