Getuige bevestigt geluidsopnamen over Russische vervoerder van BUK die MH17 neerhaalde

Meduza verwijst naar een artikel in de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta over de MH17. Het gaat over de getuigenis van een ex-collega van de gepensioneerde Russische kolonel Sergei Doebinksi (pseudoniem Kmuryi of Hmuryi) over wie vermoed wordt dat hij in juli 2014 verantwoordelijk was voor de levering van de Russische BUK-raket in de Donbas aan een strijdgroep die de MH17 neerhaalde. In oktober 2015 werden door de Oekraïense inlichtingendienst onderstaande geluidsopnames gepubliceerd die dateerden van de dag dat de MH17 werd neergeschoten. Van 1’32’’ tot 2’40’’ zijn twee geluidsopnamen van onderschepte gesprekken te horen van Doebinski met ‘DPR-terrorist’ (Donetsk Peoples Republic) Buryat. Sergei Tiunov die beweert een ex-collega van Doebinski te zijn -en is opgespoord door Novaya Gazeta– bevestigt dat Doebinski te horen is op beide geluidsopnames. De gesprekken ondersteunen de claim dat de MH17 werd neergeschoten door een Russische Buk die naar de door de separatisten of hybride Russische strijdkrachten gecontroleerd gebied werd getransporteerd. Tiunov zegt ook dat hij na de MH17-crash met Doebinski de gevolgen ervan had besproken.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelNovaya Gazeta finds colleague of alleged transporter of Buk missile that shot down flight MH17’ van Meduza, 25 april 2017.

Advertentie

3 gedachten over “Getuige bevestigt geluidsopnamen over Russische vervoerder van BUK die MH17 neerhaalde

 1. Het originele verhaal van NG (onderzoeksjournalist Pavel Kanygin) hangt samen met onafhankelijk Zweeds forensisch onderzoek naar de waarschijnlijkheid dat het opgevangen telefoongesprek met dezelfde stem gevoerd is als een YouTube interview, waarmee op een puntenschaal van -4 tot +4 aan waarschijnlijkheden een score van +2 is toegekend; enige onzekerheid kan dus nog bestaan.
  Mijn mening is dat je de feiten behoort te presenteren, naast eventuele opinies daarover.

  Like

 2. @Dutchguy
  Dank voor de aanvulling. Wat ik ervan begrepen heb is dat Zweeds forensisch onderzoek door het Instituut van Neurowetenschap en Fysiologie van de Universiteit van Gothenburg naar de authenticiteit van de geluidsopname geen gezamenlijk onderzoek met NG is, maar een parallell, aanvullend onderzoek.

  Uit dat technische onderzoek naar toon, frequentie en klankkleur van de stemmen volgt inderdaad een kwantificering van +2 op een schaal van -4 tot +4. Omdat me dat tamelijk onduidelijk voorkomt en ik niet kon vinden hoe het met foutmarges zit en of een ideaalscore van +4 automatisch volgt uit een 100% overeenkomst tussen bron en stem heb ik het buiten de signalering van dat menselijke feit van getuige Tiunov gelaten.

  Die menselijke dimensie lijkt me de hoofdzaak van deze episode. Het is de wetmatigheid van het MH17-onderzoek, nooit een smoking gun, maar steeds meer ondersteund bewijs dat steeds meer tot de volledige inkleuring van het meest waarschijnlijke scenario wijst dat nooit kan bestaan als de elementen niet samenhangen en op elkaar inwerken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.