George Knight

Debat tussen links en rechts

Pasen. Twee foto’s van een gezin met een geheim: 1963-1965

with 4 comments

Een foto van Henk Hilterman uit het Geheugen van Nederland. ‘Pasen. Gezin gaat aan gedekte tafel voor het paasontbijt met o. a. paasbrood en geverfde paaseieren’ zo heet het. Met de toevoeging ‘Nederland, 1963. Studio-opname.’ De volgende foto die op de kleurcorrectie van groen naar bruin en de spiegeling na zeer, zeer sterk op de vorige lijkt heeft een andere titel: ‘Paasontbijt. Gezin staat op het punt aan tafel te gaan, moeder komt met de theepot, de kinderen bekijken het mandje met gekleurde paaseieren.’ Met de toevoeging ‘1965’. Geen woord over het paasbrood. Opvallend dat er twee jaar zit tussen de opname van twee identieke foto’s. Meesterlijk zo’n reconstructie. Fotografie legt vast en iemand plakt er een onderschrift (‘caption’) aan vast. Wat doet overigens de lamp naast vader op de onderste foto? Is dat het geheim van dit gezinstafereel?

Foto 1: Henk Hilterman, ‘Pasen. Gezin gaat aan gedekte tafel voor het paasontbijt met o. a. paasbrood en geverfde paaseieren. Nederland, 1963. Studio-opname.’ Collectie: ‘Fotografen De Spaarnestad’.

Foto 2: Henk Hilterman, ‘Paasontbijt. Gezin staat op het punt aan tafel te gaan, moeder komt met de theepot, de kinderen bekijken het mandje met gekleurde paaseieren. 1965.’ Collectie: ‘Fotografen De Spaarnestad

Advertenties

Written by George Knight

16 april 2017 bij 18:38

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Waarom grijpt meisje twee jaar lang naar dezelfde paaseieren en waarom kopen ze, waarschijnlijk ergens in 1964, precies dezelfde radio met knoppen aan de andere kant?

  André Horlings

  16 april 2017 at 19:09

 2. @André
  Haha, dat is het geheim. Het grote Paasgeheim.

  George Knight

  16 april 2017 at 20:55

 3. Ik maak me vooral zorgen over de uiterst wankele opstelling van het aquarium en de plantenbak, die bij drie kinderen van die leeftijd geen lang leven zijn beschoren, zeker als daar een jongetje bij zit. Is bepaald geen kindvriendelijke inrichting.

  dutchguy1958

  17 april 2017 at 01:16

 4. Mij baart het zorgen dat na twee jaar nog steeds maar voor 4 personen is gedekt, moeders voor 2 personen thee heeft ingeschonken en weer achterwaarts de keuken inloopt.

  gerard janse (@gejanse)

  17 april 2017 at 15:45


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: