Erdogan wint referendum nipt en verliest aan geloofwaardigheid

President Erdogan heeft het referendum met ongeveer 51% van de stemmen gewonnen. Maar daar was in de aanloop manipulatie van de media en de publieke opinie voor nodig. Ook de uitslag staat ter discussie. Er zijn veel onregelmatigheden geconstateerd. In sommige gevallen ontbraken op stembureaus neutrale waarnemers. Erdogan heeft verloren in de grote steden Istanbul, Ankara en Izmir. Hij heeft door manipulatie, intimidatie en mogelijk fraude het referendum nipt gewonnen, maar aan geloofwaardigheid verloren. Dat gaat aan de EU en de oppositie niet onopgemerkt voorbij. Hij bewijst Turkije een slechte dienst. Het is meer verdeeld dan ooit.

8 gedachten over “Erdogan wint referendum nipt en verliest aan geloofwaardigheid

  1. Given the suppression of the ‘no’ campaign, the fact that much of the [pro-Kurdish] Peoples’ Democratic Party (HDP) leadership is in jail, and that the government’s effective control of the media ensured a massive imbalance in campaign coverage, the ‘no’ campaign did very well. For Erdogan, a narrow win is still a win. He is unlikely to either slow his consolidation of power or reach out in meaningful ways to the opposition. He promised a ‘yes’ vote would result in more stability and a return of economic growth. I suspect that neither of these things is true.
    https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/04/17/what-erdogans-narrow-referendum-victory-means-for-turkey/

    Like

  2. De waarnemersmissie van de de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stelt in haar rapport dat het referendum onder oneerlijke omstandigheden is verlopen. Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen. Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden om zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de standpunten van het ja-kamp dat de macht van de Turkse president wil vergroten.
    https://www.trouw.nl/democratie/ovse-referendum-turkije-is-oneerlijk-verlopen~ac3ac4cc/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.