Joop.nl plaatst een opinie-artikel van Tinkebell. Het is moeilijk om de aard en het karakter ervan goed in te schatten. Komt het voort uit zelfoverschatting, marketing, bravoure, goede bedoelingen, kennis, grootspraak of onkunde? Het zit er allemaal in en dat maakt het aandoenlijk. Tinkebell geeft zich bloot en legt haar ziel erin. Dat is goed van haar. Of ze werkelijk iets nieuws toevoegt aan het discours over kunst valt echter te bezien. Mijn oog bleef haken aan onderstaande zin die ik in een reactie citeer. Ik ben er het hartgrondig mee oneens. Het gaat erover of de kunstenaar het alleenrecht op de betekenis van een kunstwerk heeft. Het gaat om de esthetische functie van kunst als communicatie zoals taalkundige Roman Jakobson die ooit uitwerkte. De boodschap (het kunstwerk) is hierin dominant. Niet de zender zoals Tinkebell suggereert. Mijn reactie:
‘Er is maar één persoon die bepaalt of iets kunst is, en dat is de kunstenaar zélf. Ongeacht wat uw mening hierover is.’ Dat is nogal een heftige mening van Tinkebell.
Het is niet een mening die alle kunstenaars huldigen. Doorgaans zeggen ze zoiets als ‘wij maken een werk (schilderij, installatie, film, muziekstuk, toneelstuk, roman etc) en de beschouwer ervan mag er betekenis aan geven. Dat is niet aan ons.’ Inclusief de betekenis wat de aard er van is en of het wel of niet een kunstwerk is.
Tinkebell weet het beter. Tinkebell suggereert dat ze het beter weet. Zij weet op voorhand wat een kunstwerk is en wat binnen contouren de betekenis ervan is. En haar betekenis legt ze aan de toeschouwer op. Die haar uitleg moet volgen. Dat is knap. Dat is akelig knap. Zelfs de beroemdste kunstenaars nemen afstand van hun eigen werk en suggereren niet de wijsheid in pacht te hebben om de betekenis ervan een ander op te leggen. Maar zo is Tinkebell niet. Zij weet. Ook voor ons. Dat tekent haar.
Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘Hoezo is dat dan kunst?; Een lesje ‘wat is kunst’ voor dummies’ van Tinkebell op Joop.nl, 3 april 2017.
Op 3 april 2017 sprak Dimp Nelemans op NPO1 bij Dit is de Dag de uitsmijter in op het antwoordapparaat van Formateur Schippers (18.55 uur). Dimp Nelemans roept kunstenaars en kunstfaciliteerders op via petitie.nl hedendaagse beeldende kunst ook landelijk op het netvlies te houden: https://artinsjok.petities.nl Onderzoek ARTInSJOK toont aan dat de appreciatie voor hedendaagse beeldende kunst tanende is. Terwijl TEFAF onderzoek concludeert dat, van alle Europese inwoners, de Nederlanders het minst uitgeven aan hedendaagse beeldende kunst. Holle praatjes over kunst of geen kunst vullen de magen ven beeldende kunstenaars niet. De idee dat kunst maken in armoede normaal is, is niet meer van deze tijd. Er moet ‘meer’ erkenning komen voor de feitelijke bijdrage van hedendaagse kunst als weergave van de essentie van een tijdsbeeld. Bewijs genoeg dat het noodzakelijk is in de overdracht van generatie op generatie. Al eeuwen lang is er de hunkering naar en het bewonderen van oude vondsten. De hoge bezoekcijfers naar musea, van oude kunsten, tonen aan dat kunst een waardevaste bijdrage levert (als terugblik op een tijd) aan toekomstige generaties.
LikeLike