D66 komt met initiatiefwet om ‘bij de gratie Gods’ weg te laten bij ondertekening wetten. Hoe ziet God er eigenlijk uit?

r0_96_959_636_w1200_h678_fmax

D66 heeft vandaag in de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel ingediend om de woorden ‘bij de gratie Gods’ bij ondertekening van wetten niet meer te gebruiken. D66 vindt het niet meer van deze tijd en ook in strijd met de scheiding van kerk en staat. Een meerderheid van de Nederlanders gelooft niet in het bestaan van God, anders dan dat het een door mensen zelf gemaakte creatie is. Volgens een toelichting van D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven kan ‘Bij de gratie Gods‘ ‘al sinds de grondwetsherziening van 1983 worden aangepast, omdat de vermelding niet in het officiële afkondigingsformulier van de Grondwet staat‘. Maar de sindsdien regerende kabinetten hebben dat om partijpolitieke redenen niet gedaan. Dit roept de vraag op wie God eigenlijk is en hoe hij/zij/het of wat dan ook eruitziet. Over wie of wat praten ze in de Tweede Kamer?

aatrial-house-3

Foto 1: ‘A look back at the history of the Port Pirie smelter’, Australië.

Foto 2: ‘Contemporary Cave House by Award-Winning Polish Architect Robert Konieczny’.

7 gedachten over “D66 komt met initiatiefwet om ‘bij de gratie Gods’ weg te laten bij ondertekening wetten. Hoe ziet God er eigenlijk uit?

 1. Deze vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Ik weet van mijzelf dat ik op ca 13 jarige leeftijd mijn kerk de rug heb toegekeerd en dat ik tot op de dag van heden nooit een reden heb gehad om dit te betreuren. Ik weet nu 55 jaar oud ook dat ik mijn geloof niet verloren heb. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat er een god bestaat en dat god de meeste tijd de meeste mensen een goed hart toedraagt en ik ben er van overtuigd dat god de mensen niet beoordeeld op hun kennis van hun heilig schrift. Laten we op dit punt redelijk proberen te zijn. De helft van de mensheid is functioneel analfabeet. Maar om van off-topic weer on-topic te geraken. D66 verwoordt heel goed wat ik ook altijd heb gevonden. De tekst hoort volgens mij ongeveer als volgt horen te luiden “Ik koning bij gratie van de Staten-Generaal tekent deze wet die in elk geval voldoet aan de wens van de meerderheid van de Staten-Generaal en hopelijk de toets der redelijke kritiek kan weerstaan en is niet in strijd met de Grondwet en internationale verdragen die wij als Koninkrijk der Nederland willens en weten hebben geaccepteerd enz…”
  Een lang verhaal maar op het moment weet ik echt niet hoe ik dit kort en bondig kan formuleren.

  Like

 2. God, de door mensen zelfgemaakte creatie is niet meer welkom bij ondertekening van de door mensen zelfgemaakte creatie, de wet. De wet, hoe ziet hij er uit?

  Like

 3. D66 is een 6 vergeten. Ik vind het saai dat God wegmoet. Ook dat hemel en hel niet meer bestaan. ‘God’ is niets anders dan de kwintessens van ‘goed’. Goed en kwaad passen zich dan steeds aan onder allerlei omstandigheden en worden ook gemanipuleerd. Geheel en al deze concepten weghalen, waarop ons hele rechtssysteem historisch is gebaseerd staat gelijk aan de grondslag van de rechtsstaat zelf weghalen. God mag dan door de mens geschapen zijn, ook voor de mens mogen we nog enig respect bewaren. Ook als hij dat niet voor zichzelf heeft.
  Een familielid van me was atheïst, die was een tijdje streng christelijk geweest en had nog enige kennis van de Bijbel en haalde daaruit vaak citaten (als het hem uitkwam, over hard werken en dergelijke) aan waar ik om kon lachen. Hij was socialist geworden, en dat werd toen gezien als de duivel terwijl dat het ware ‘christendom’ eigenlijk vertegenwoordigt. Los van het respect dat ik had voor de man alsmede voor meerderen met hem die teruggekomen zijn van hun haat. Ik begreep al vroeg dat atheïsme, waar ik me wel voor zou hebben kunnen lenen, nog steeds vaak hetzelfde fanatisme in zich herbergt als die in het bekritiseerde geloof voor hen die daar zelf nog steeds affiniteit mee hebben maar misschien niet genoeg gratificatie kregen van God. Fundamentalisme zit hier ook blijkbaar in. Nederlanders missen common sense. Dat is verergerd.
  Al ben ik geen voorstander van toepassing van de zondeval op de arbeidsmoraal, zoals Piet Hein Donner van Het CDA dat heeft gedaan. En dit past in een ruimer verband. Ook hij zocht het te veel in de joodse achtergrond. Hij vergat erbij te vermelden dat ‘Jezus voor onze zonden is gestorven’.
  Het atheïsme van vandaag is niet gebaseerd op de rationaliteit die het pretendeert, noch op verlicht denken maar op z’n best op het fundamentalisme van de wetenschap dat zich heeft ontwikkeld uit het dogmatisme van religie zelf en waarmee de hele wereld in gevaar is gebracht. (Maar waarschijnlijk decadentie, en die zie ik meer in het intellectuele. Het verschil tussen intelligent en intellectueel is zwemmen in de zee en in een zwembad, met toegangsprijs.)
  Het is na de zomervakantie en Nieuwjaar altijd weer angst voor de onzinplannen. Wat klopt is dat er op veel van de ondertekende wetten geen enkele gratie van God rust. Om dan met zo’n oplossing te komen is een typisch zwaktebod eigen aan een politiek die steeds verder zoekt in de marge. Rationaliseren is niet rationeel, het is veralgemeniseren in het kwadraat (vaak in de meest flauwe kleinigheden en etiketten) die ons al in de sfeer van het fascisme hebben gebracht, een Nederlandse afwijking die verergerd is door de euro evenzeer een rationalisatie van dezelfde aard. Pure manipulatie van politieke structuren.

  Like

 4. @Raymond
  Ik kan me wel vinden in je verhaal. Het doet er ook niet toe of iemand wel of niet gelooft om te vinden wat D66 vindt.

  @John
  Niemand beweert dat God uit de persoonlijke beleving weg moet. Hij/zij/het kan rustig blijven. Iedereen mag in volledige vrijheid geloven. Daar zijn vrijzinnige partijen ook helemaal niet tegen gekant. Vrijheid blijheid dus in de persoonlijke beleving. Gegarandeerd door de vrijheid van godsdienst.

  Het gaat om het omgekeerde. Waar het om gaat is dat het steeds maar gaat wringen dat in officiële overheidsteksten wordt verwezen naar een God die voor een meerderheid van de bevolking geen betekenis heeft of niet erkend wordt als hogere macht. Anders gezegd, het is niet meer passend om zo’n God op te voeren als een referentie die voor de meeste Nederlanders in de open, pluriforme samenleving met vele religies en levensovertuigingen niet meer van toepassing is.

  Achterstallig onderhoud om daar nou eindelijk eens een streep door te zetten. De verwijzing naar God die steeds meer achterhaald is voor steeds meer mensen gaat steeds meer de geloofwaardigheid van de staat aantasten. En daar heeft niemand wat aan. Zelfs niet de God van Nederland.

  Like

 5. Ik had het niet over persoonlijke beleving. Het eerste begin tot rustig en persoonlijk nadenken op dit vlak dat eruitziet als het nulpunt en we maar al te graag binnen halen als atheïsme, maar zeker enige vorm van geweten in dit land, laat ik niet te ambitieus zijn, wordt met een nieuw statuut zeker niet bevorderd. Ik had het over de beginselen van de rechtsstaat in historisch perspectief. Dit is gewoon weer een aanpassing die in ruimer verband gezien moet worden en niets met God te maken heeft, net zoals bij de voorbereidingen van de euro, toen de prijzen ineens overal omhooggingen, of toen de ID-kaart werd ingevoerd om ons te stroomlijnen met Europa. Ik weet wel dat Nederland te klein is voor je, en zelfs voor de meeste kinderen in dit land die meer verdienen, maar ik heb nog enig benul van geschiedenis. Als bepaalde woorden je niet bevallen, heeft het ook geen zin de spelling weer aan te passen, zo zijn Nederlanders ook. Ik gebruik het onderwerp voor mijn doel zoals ik zelf word gebruikt en redeneer uit ervaring. Want daar gaat het toch om, wie gebruikt wie? Een econoom zei tegen me ‘geen belang’ is ook een belang, dat vond ik buitengewoon slim, zo is het ook geworden, omdat er gehandeld wordt in niet-belangen, maar zo werkt dat niet bij mij.

  Like

 6. @John
  Je zei: ‘Ik vind het saai dat God wegmoet. Ook dat hemel en hel niet meer bestaan.’ En je ontkent achteraf dat dat over persoonlijke beleving gaat. Dat kan ik niet volgen.

  Like

 7. God, het Symbool van het goede.

  Satan, het Symbool van het kwade.

  Om het goede te doen, zou men het kwade moeten bestrijden, en al het goede en kwade staat beschreven
  in de bijbel, koran etc.

  En daarvoor hoeft men niet te geloven in het bestaan van een God ” zijn? ” woord is voor een ieder.

  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.