Straf en boete in hedendaags China

Is China een dictatuur die langzaam verandert in een democratie? Hoe langzaam is langzaam? Maakt het verschil of intellectuelen, juristen, bloggers en kunstenaars uit de samenleving verdwijnen? Liu XiaoboAi Weiwei, Hu Jia lopen kans de komende jaren even vertrouwde namen als Andrej Amalrik, Andrej Sacharov of Václav Havel te worden. De Chinese Communistische Partij heeft van de Soviet-Unie geleerd. 

Maar er is toch geen ijzeren gordijn meer dat werelden van elkaar scheidt? Door het geld te volgen blijkt hoe belangen in elkaar grijpen. Foxconn is wereldwijd de grootste fabrikant van computeronderdelen en produceert onder meer voor Apple. De arbeidsomstandigheden bij Foxconn zijn slecht. Werknemers plegen zelfmoord. Westerse bedrijven ontkennen dat er iets mis is. En gaan door met de orde van de dag.

Ai Weiwei heeft herhaaldelijk gewezen op de moderne slavernij in China. Het establishment van de Communistische Partij profiteert samen met westerse bedrijven en consumenten over de rug van de Chinese werknemers. We doen er niets tegen. De milieuvervuiling is de ernstigste ter wereld en vernietigt China. De schade aan het milieu wordt op € 135 miljard per jaar berekend.

Westerse protesten tegen milieuvervuiling of het schenden van mensenrechten zijn beperkt. Net genoeg om de eigen bevolking een goed gevoel te geven. Meer kan het niet worden, want dat brengt de samenwerking met China in gevaar. Over Ai Weiwei maakt niemand zich echt druk. Mensenrechten zijn ondergeschikt aan economie. We worden allen tot medeplichtigen gemaakt aan een grenzeloos opportunisme.

Foto: Resigned to his punishment in Old China; Levend met de vloek van de ‘Cangue’ (houten halskraag), 1902

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.