Aantrekkingskracht van de roem: De Kreek

Wie in Nederland leeft kan het niet ontgaan wie Geert Wilders is. Hij is tot over de grenzen bekend met zijn geblondeerde kop. Zijn PVV moet niets hebben van de islam. Da’s niet meer dan een spiegeling, want de islam moet doorgaans niets hebben van christendom of jodendom. Religies bestaan dankzij het verketteren van andersdenkenden. De seculiere Wilders voegt zich in het spel dat politiek heet.

Voormalig advocaat Jeroen de Kreek wordt ervan verdacht geen nuance te zoeken. Hij moet zich volgende week voor de Amsterdamse rechter verantwoorden voor het beledigen van Joden en het aanzetten tot haat. De Kreek is een van de benadeelde partijen in de zaak Wilders. Op zijn website hetzuur.nl plaatst hij teksten die anti-semitisch opgevat kunnen worden. Reden dat De Kreek nu voor de rechter komt. Hij was het ook die getuige-deskundige Hans Jansen bedreigde.

Geert Wilders is opgeschoven naar de macht en heeft zijn toon gematigd. Jeroen de Kreek is nog niet zover. Hij zit nog aan de marge en spiegelt zich aan Wilders. In elk geval ontleent-ie zijn bestaansrecht aan het bestrijden van Wilders, Joden en sympathisanten van deze groepen. De Kreek kan dat doen als-ie binnen de wet blijft. Een publiek debat met adrenalinestoten hoeft niet verkeerd uit te pakken. Maar de marges zijn klein.

Het eigen functioneren ophangen aan het bestrijden van een bepaalde persoon is een wankele basis. Zoals De Kreek blijkbaar doet. De grens tussen politieke stalking en inhoudelijke kritiek is schimmig. De Kreek kijkt in de spiegel, ziet de kop van Wilders en wordt giftig. Vervolgens geeft-ie Wilders precies wat deze nodig heeft: ver opgerekte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. Doel en middelen lopen in elkaar over.

Foto: Bakery Mirrors, Tanger, 1993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.