VVD-ers worden wakker. PVV is een partij die zich radicaal, racistisch en hardvochtig uitspreekt

Het is raadselachtig waarom VVD-ers nu pas tot hun positieven komen. Ze hebben zeven maanden gezwegen over de samenwerking met de PVV. Partijleider Dilan Yesilgöz die de deur openzette voor de PVV en de deur sloot voor GroenLinks-PvdA werd niet tegengesproken.

Voormalig topambtenaar Tjibbe Joustra zegt bij WNL over kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV): ‘Ik begrijp dat ze de dingen die ze in het verleden heeft gezegd, niet meer wil herhalen. Maar ik neem aan dat het verleden wel gemeend is. Als je op zo’n manier minister gaat spelen, in Brussel wat voor elkaar moet krijgen en je ambtenaren moet motiveren, dan lijkt mij dat vragen om moeilijkheden.”

Hoe is het mogelijk dat kritische VVD-ers nu pas van zich laten horen? Op enkelen als Frans Weisglas en Ed Nijpels na. Maar ze waren het afgelopen jaar roependen in de woestijn die waarschuwden voor de samenwerking met de PVV. Maar debat ontbrak. Tot eind vorige week toen Wilders hardliners als Marjolein Faber presenteerde als kandidaat-minister. Toen pas werden de VVD-ers wakker.

VVD-ers wisten vanaf het begin wat Geert Wilders in zijn mouw had. Namelijk hardliners die het profiel van de PVV in het beoogde radicaal-rechtse en centrum-rechtse kabinet moeten bewaken. Nu dat werkelijkheid lijkt te worden zijn ze verrast. Een en ander roept vragen op over het debat binnen de VVD. Dat lijkt (nog steeds) te ontbreken.

Een gedachte over “VVD-ers worden wakker. PVV is een partij die zich radicaal, racistisch en hardvochtig uitspreekt

  1. Redactioneel NRC 20 juni 2024:

    Als zelfverklaarde middenpartijen zouden NSC en VVD een dam moeten vormen tegen extremen en de zeer zorgelijke trend van negatief denken en spreken over minderheden die de PVV gemeengoed maakt. Maar in plaats van poortwachter te zijn, zetten ze de sluizen open en maken zo vijanddenken en polarisatie mede mogelijk.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/20/nsc-en-vvd-zouden-een-dam-moeten-vormen-maar-zetten-de-sluizen-open-a4857010?t=1718882620

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.